Medietopper reagerer på manglende annonseoversikt: - Skuffende

- Det handler ikke bare om penger. Det handler om demokrati, sier daglig leder i Aller Norge.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Mandag skrev Kampanje om kultur- og likestillingsminister Lubna Jafferys svar til Venstre-politiker Alfred Jens Bjørlo. Bjørlo stilte et skriftlig spørsmål om Jaffery visste hvor stor del av statlige utgifter til annonsering som går til henholdsvis globale tech-gigantene og norske redaktørstyrte medier.

Kulturministeren svarte med å si at de ikke hadde en slik oversikt. Det mente Bjørlo var «ganske ille» og kalte kulturministerens handlingskraft «forunderlig passiv».

Les også: Kulturministeren innrømmer manglende annonseoversikt: - Overhodet ikke tilfredsstillende

Den manglende oversikten får også norske medietopper til å reagere.

- Først og fremst er jeg overrasket over at man ikke har noen form for oversikt over hvor de statlige annonsekronene går. Spesielt siden man i mange år har vært klar over de globale teknologigigantenes stadig større markedsandel i reklamemarkedet, på bekostning av redaktørstyrte medier, sier annonsedirektør i Amedia, Hilde Norddal, til Kampanje.

Hun fortsetter:

- Redaktørstyrte medier er vårt demokratiske immunforsvar, noe også regjeringen er klokkeklar på. Da forventer vi at man i det minste skaffer seg eller har oversikt over hvor man legger sine skattefinansierte annonsekroner. 

Les også: Digitalministeren utfordret etter Kampanje-sak: - Jobber så raskt som mulig

Reagerer:

Hilde Norddal (f.v), Bente Klemetsdal og Randi Øgrey reagerer på at regjeringen ikke har oversikt over hvor annonsekronene går hen.

- Staten må ta ansvar

Norddal forklarer at hun har forståelse for at annonsører som skal nå ut til hele befolkningen trenger en bred kanalmiks.

Hun mener imidlertid at statens virksomheter som annonsører «må vise en mye større bevissthet om hvor de velger å legge hovedvekten av sine mediebudsjetter.»

- Flere større selskaper flytter nå annonseinvesteringene sine i stadig større grad tilbake til redaktørstyrte medier, først og fremst fordi det gir målbar effekt, i tillegg til det verdimessige aspektet med bærekraft og samfunnsansvar. At ikke kulturministeren er tydeligere på dette overrasker meg, sier Norddal.

Les også: Forsvaret fyrer av reklamekronene på Facebook: - Må skjerpe seg

Også Bente Klemetsdal, daglig leder i Aller, mener det er på tide at staten tar mer ansvar og skaffer seg oversikt over hvor annonsekronene havner.

- At staten med all sin kjøpekraft ikke har et bevisst forhold til hvor annonsekronene havner betyr at flere hundre millioner vil havne hos globale teknologigiganter fremfor norske redaktørstyrte medier, sier hun.

Klemetsdal sier hun etterlyser innsikt, bevissthet og styring.

- Skal staten være en ansvarlig aktør, må den også ta ansvar for hvordan deres kommunikasjon påvirker det norske mediemangfoldet, sier Klemetsdal.

- Som en aktør i mediebransjen ser vi hver dag verdien av redaktørstyrte medier – og risikoen ved at de svekkes. Det handler ikke bare om penger. Det handler om demokrati, legger hun til.

MBL-lederen: - Skuffende

Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, er skuffet.

- Det er skuffende at det mangler en mer gjennomtenkt tilnærming. Norske redaktørstyrte medier er helt sentrale for demokratiet, og de når også flere nordmenn enn de enkelte sosiale plattformene, i tillegg til at tilliten er langt høyere, sier hun.

- Det gir en helt annen trygghet for konteksten annonsen opptrer i og tilliten til budskapet, fortsetter Øgrey.

Også tidligere har MBL-lederen etterlyst politisk handling. Nå opplyser Øgrey om at det er endringer på vei. European Media Freedom Act (EMFA) blir etter hvert en del av norsk lov. 

Les også: Nye sjokktall viser at tech-gigantene snart tar halve det norske reklamemarkedet

Loven sier at statlige annonser tildeles «etter klare og rettferdige kriterier, og pengebruken skal offentliggjøres årlig». 

- Vi ser frem til å få fakta på bordet, sier Øgrey.

Medietopper reagerer på manglende annonseoversikt: - Skuffende