Dagbladet-redaktør ønsker ny tech-lov velkommen: - Håper norske medier styrkes

- Det at disse gigantene tar en så stor del av det norske reklamemarkedet mener jeg er en alvorlig trussel, sier ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Dagbladet, Frode Hansen.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

Tirsdag morgen delte Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet en kunngjøring om at regjeringen nå setter i gang arbeidet med en ny lov som skal gi bedre konkurransevilkår på internett i møte med de globale tech-gigantene.

Ifølge pressemeldingen skal lovforslaget til høring i løpet av året. 

Regelverket er en gjennomføring av EUs forordning om digitale markeder (Digital Markets Act/DMA), som retter seg mot digitale plattformselskaper med en særlig dominerende markedsposisjon.

- DMA må bli norsk lov så fort som overhodet mulig. Det er et svært viktig regelverk som bidrar til å sikre norske medier mer rettferdige konkurransevilkår i møte med de globale tech-gigantene. Digitaliseringsministeren må ha dette øverst på prioriteringslisten sin, sier administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Randi S. Øgrey, til Kampanje.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Tapte muligheter hver dag

Som Kampanje tidligere har omtalt legger tech-gigantene Meta, Google, Snapchat og TikTok beslag på halve det norske annonsemarkedet, som ifølge analyseselskapet IRM i fjor var på totalt 26,6 milliarder kroner.

- Det er bra regjeringen annonserer at DMA skal gjelde i Norge, men det er avgjørende at tempoet holdes høyt, for her er det tapte muligheter for hver dag som går, sier Øgrey.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, har etterlyst rask innføring av denne forordningen. Hun mener norske medier merker tap av annonse­inntekter til teknologigiganter.

Blant dem som har slått alarm om at halvparten av Norges annonsekroner havner hos tech-gigantene er ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Dagbladet, Frode Hansen.

- Slik jeg leser denne nyheten er vi veldig glade for at det endelig skjer noe, og at denne loven kan være med på å regulere tech-gigantenes markedsmakt, sier Hansen til Kampanje.

- Det som blir avgjørende er hvordan denne loven implementeres i det norske markedet. Så må vi som representerer redaktørstyrte medier sikre at våre bekymringer blir hørt.

Les også: MBL-leder om sjokktallene: - All grunn til å etterlyse politisk handling

- Avgjørende for demokratiet

Regelverket vil gjelde digitale plattformselskaper som kvalifiseres som såkalte «portvoktere». I dag er blant annet Amazon, Apple og Meta definert som slike. 

- Regjeringen støtter redaktørforeningens ønske om rask iverksettelse av forordningen om digitale markeder (DMA). Tech-gigantene utfordrer både brukernes rettigheter og rammevilkårene for norske bedrifter, og gjennomføringen av DMA skal bidra til mer rettferdig konkurranse og styrke grunnlaget for norske mediers virksomhet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Les også: Kulturministeren uenig med Venstre om big tech-varsel: - Mediene har høy tillit

- Frie og uavhengige medier er avgjørende for demokratiet, og derfor sikter regjeringen på å sende DMA på høring allerede i år for å få på plass et robust regelverk som sikrer rettferdig konkurranse, fortsetter ministeren.

Overtredelser av DMA kan gi bøter på opptil 10 prosent av global omsetning – og opptil 20 prosent ved gjentatte brudd.

Jobber i motbakke

- Tror du denne loven vil kunne styrke norske medier?

- Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser denne loven vil kunne få. Men jeg håper at norske medier vil styrkes av en slik lov. Og jeg håper at norske redaktørstyrte medier styrkes i konkurransen mot tech-gigantene, sier Frode Hansen. 

- Det at disse gigantene tar en så stor del av det norske reklamemarkedet mener jeg er en alvorlig trussel, både for offentligheten og til syvende og sist for demokratiet.

Samlet sett solgte norske redaktørstyrte medier reklame for nesten tre milliarder norske kroner i 2024. Der norske aviser mister annonseomsetning, spiser de globale tech-gigantene mer av reklamemarkedet for hvert år som går og ifølge tall fra IRM.

Les også: Big tech øker reklamesalget med nesten én milliard – norske avishus faller med 300 millioner 

Samlet i Norden selger Aller Media-konsernet annonser for rundt 1,5 milliarder kroner på tvers av alle markeder. 

- Hvordan merker Dagbladet konkurransen fra disse tech-gigantene?

- Det at tech-gigantene tar mye av annonsemarkedet får konsekvenser for alle redaktørstyrte medier – også Dagbladet. Og så jeg mener det er absurd at norske medier sine digitale reklameinntekter faller såpass mye i et marked der vi når ut til 75 prosent av befolkningen. De tar hele veksten i markedet og litt til. Vi ser at kampen om de digitale reklamebudsjettene blir tøffere, sier Hansen.

- Så må redaktørstyrte medier være åpne og fortelle annonsører hvorfor de burde legge pengene sine hos oss. Men det er et arbeid vi gjør i motbakke, avslutter Hansen.

Les også: - Vi forstår big tech-alvoret og «later ikke som» at alt er i orden

Dagbladet-redaktør ønsker ny tech-lov velkommen: - Håper norske medier styrkes