Forsvaret fyrer av reklamekronene på Facebook: - Må skjerpe seg

De nye reklamefilmene til Forsvaret skal vises på Meta og ikke på TV 2.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

I forrige uke gikk Forsvaret på lufta med en helt nye reklamekampanje som  hyller norske krigsveteraner og alle de som har stilt opp på hjemmebane enten det er snakk om mødre og fedre, ektefeller og kjærester eller søsken og barn. 

- Siden frigjøringen for 80 år siden har Norge stilt opp for andres sikkerhet og fred, heter det i reklamefilmen.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Kampanjestart var intet mindre enn selveste frigjøringsdagen den 8. mai, og i meldingen fra Forsvaret som Kampanje omtalte før helgen het det at kampanjen «skal være godt synlig på print, utendørs og i sosiale medier». 

Nå reageres det på at deler av pengebruken og medieinvesteringene til Forsvaret har gått til de store teknologiselskapene. 

- Bevisstheten rundt dette er minimal. Hvis vi mener noe med å ivareta våre frie redaktørstyrte medier må alle skjerpe seg, sier mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, til Kampanje.

Les også: Veteraner og hjemmehelter hedres i ny kampanje: - Høyst fortjent

Se de nye reklamefilmene til Forsvaret her.

Beslutningen om å supplere en liten del av budsjettet i Forsvarets egen Facebook-kanal ble tatt med hensyn til budsjett, innholdets karakter og plattformens evne til fortsatt å nå våre målgrupper effektivt Anne-Hilde Hagen, major og kommunikasjonsrådgiver i Forsvaret

- Ren undergraving

Kampanjen til Forsvaret kommer på en tid der de frie redaktørstyrte medier sliter voldsomt i konkurransen med de store teknologigigantene. Tall Kampanje har omtalt de viser at teknologiselskapene nå tar halvparten av det norske reklamemarkedet på 26 milliarder kroner.

- Alle vil nå publikum med budskapet sitt og da tror mange at de må være der folk er. Men vi begynne å tenke oss om for dette er en ren undergraving av de redaktørstyrte mediene våre, sier Sem-Jacobsen.

- Er du skuffet over Forsvaret her?

- Forsvaret er 100 prosent sikkert ikke alene for dette er noe hele det offentlige Norge må ta inn over seg. Men det er jo skuffende hvis en virkelig mener at vi må ta vare på de frie, redaktørstyrte mediene om vi ikke kun skal ha statsstøttede medier uten annonser, sier hun.

Også i Bergen sist uke ble norske politiske partier konfrontert med pengebruken på sosiale medier. 

Les også: Forsvarer partiets Facebook-investeringer: - Når ikke førstegangsvelgere i avisene

Hvis alle tenkte som Forsvaret her blir det lite penger igjen til det flotte mediemangfoldet vårt. Åslaug Sem-Jacobsen, stortingsrepresentant Senterpartiet

Droppet reklameplassering på TV

Forsvaret svarer at det kun er en liten del av mediebudsjettet som har gått til Meta og sosiale medier. Major og kommunikasjonsrådgiver i Forsvaret, Anne-Hilde Hagen, sier Schibsted leverte hoveddelen av miksen.

- Hovedhensikten med denne kommunikasjonen var å synliggjøre dagen og invitere besøkende til arrangementene for å ta del i anerkjennelsen av veteraner og årets medaljemottakere. Beslutningen om å supplere en liten del av budsjettet i Forsvarets egen Facebook-kanal ble tatt med hensyn til budsjett, innholdets karakter og plattformens evne til fortsatt å nå våre målgrupper effektivt. Mesteparten av budsjett gikk til norske mediehus, sier hun.

Til å lage den nye reklamefilmen og sette opp mediebudsjettet har Forsvaret fått hjelp av reklamebyrået Anorak og mediebyrået Essence Mediacom, men filmen vil aldri bli vist på norske, kommersielle TV-kanaler som TV 2.

- Grunnet budsjett måtte vi utelukke plassering på TV, sier Hagen.

Kampanje har stilt Forsvaret flere spørsmål i saken uten å få svar. Vi har blant annet ønsket svar på om Forsvaret ikke er med å bygge opp kanaler som potensielt kan være en trussel for sikkerheten i Norge og hva Forsvaret tenker om norske, redaktøstyrte mediers kamp mot desinformasjon, polarisering og ytre trusler.

Kritisk til pengebruken:

Åslaug Sem-Jacobsen reagerer på at Forsvaret med sin nye kampanje har valgt å bruke sosiale medier og Meta for å hylle de norske krigsveteranene. Heller ikke MBL-sjefen er imponert. Foto: Eivor Eriksen.

Mener varsellampene blinker

Også administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey, mener Forsvaret og all annen statlig virksomhet «i langt større grad bør bruke redaktørstyrte medier til annonsering.»

- Norske medier når hver dag åtte av ti nordmenn med sin journalistikk. Det er like mange som bruker sosiale medier daglig. I tillegg får annonsen en seriøs kontekst i medier som publikum bruker for å skaffe seg nyheter og troverdig informasjon, sier MBL-sjefen Randi S. Øgrey.

Også toppsjefene i TV 2, VG og BA har gått hardt ut og advart om utviklingen. Nylig skrev Olav Sandnes, Gard Steiro og Guro Valland sammen en kronikk om at «varsellampene blinker.»

- Journalistikkens rolle som forsvarslinje mot desinformasjon, polarisering og ytre trusler aldri har vært viktigere, skriver de tre i kronikken. 

- Demokratiet forvitrer

Tilbake hos Åslaug Sem-Jacobsen er det en Senterpartiet-politiker som ikke liker utviklingen som hun mener er «farlig for demokratiet.»

- I USA forvitrer demokratiet på grunn av lokalavisenes død og med den polariseringen vi driver med i dag må vi være bevisste på hvem vi gir pengene til, sier hun.

Medienes rolle nevnes også stadig oftere i forbindelse med sikkerhet og beredsskap. Da statsminister Jonas Gahr Støre før helgen la frem planene for en nasjonal sikkerhetsstrategi trakk han frem betydningen av «å støtte opp om redaktørstyrte medier og styrke befolkningens evne til kildekritikk.»

- Forsvarets kommunikasjonsavdeling snakker ikke med dem som sender innspill til alt av meldinger og politiske beslutningsprosesser virker det som. Hvis alle tenkte som Forsvaret her så blir det lite penger igjen til det flotte mediemangfoldet vårt, sier hun.

- Hva kan gjøres? 

- Jeg er veldig skuffet over at mediene ikke kom med på listen over samfunnskritiske funksjoner slik de var i innstillingen fra Stortinget. Høyre, Ap og FrP stemte imot. Det viser at det er forskjell på festtaler og hva vi er villige til å gjøre. En slik status ville bidratt til at det ville blitt stilt enda større krav til det offentlige for å ivareta de redaktørstyrte mediene, sier hun.

I forbindelse med fremleggelsen av totalberedskapsmeldingen fra regjeringen sist uke ble det klart at de redaktørstyrte mediene ikke fikk plass på listen over samfunnskritiske funksjoner når meldinga ble vedtatt i Stortinget på torsdag.

Forsvaret fyrer av reklamekronene på Facebook: - Må skjerpe seg