Forsvarer partiets Facebook-investeringer: - Når ikke førstegangsvelgere i avisene

- Vi bruker annonsekronene der velgerne befinner seg, sier Tage Pettersen i Høyre.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

De globale teknologi-gigantenes storeslem på det norske reklamemarkedet ble et tema på Medielederkonferansen på Hotel Norge i Bergen onsdag. Her samlet 200 norske medieledere seg for å snakke om bransjens tilstand, bare timer før Nordiske mediedager braker løs i Grieghallen.

Som Kampanje tidligere har skrevet, viser prognoser fra mediebyrånettverket GroupM at Meta, Google, TikTok og Snapchat er i ferd med å legge beslag på halvparten av all reklameomsetning her til lands.

Les mer: Nye sjokktall viser at tech-gigantene snart tar halve det norske reklamemarkedet

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) kaller situasjonen «veldig alvorlig», samtidig som hun understreker at det er et markedsøkonomisk utslag at annonsørene slår følge med forbrukerne inn på de store plattformene.

- Vi må regulere tech-bransjen og det klarer vi ikke å gjøre i Norge alene, dessverre, sier hun.

Kulturministeren mener implementeringen av EU-forordningene om digitale markeder (DMA) og digitale tjenester (DSA) i norsk rett blir veldig viktige i dette arbeidet.

Så kom hun kritikken fra kulturpolitisk talsperson Tage Pettersen i Høyre i forkjøpet.

- Man kan gjerne si at jeg gjør en for dårlig jobb med dette, men jeg tror ikke det vil bli lettere for Tage hvis hans drøm om å bli kulturminister går i oppfyllelse, sier Jaffery.

- Kritisk til regjeringen

Høyre-politikeren turte likevel å rette kritikk mot Ap-ministeren.

- Jeg tror Lubna og jeg er enig om at internasjonalt regelverk er nøkkelen, men jeg er kritisk til at regjeringen jobber litt for sakte med å implementere DSA, sier han.

Regjeringen har tidligere forespeilet at de vil sende en lov ut på høring før sommeren.

- Nå er det sommeren, og det betyr at det blir enda mer forsinket enn det allerede er. Det er en utfordring at regjeringen bruker så lang tid på å implementere et regelverk vi alle er enige om er viktig, sier Pettersen.

Mediepolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet mener man bør vurdere flere tiltak.

- I Australia har de hatt en løsning vi tidligere har snakket om, en lenkeskatt for plattformene som har benyttet seg av journalistiske medier. Det har ikke blitt sånn at tech-selskapene har nektet å gjøre det, så det er en mulighet, sier hun.

Les også: Slår alarm etter nye reklametall om tech-gigantene: - Går kaldt nedover ryggen

Kulturkamp:

Lubna Jaffery kan få kamp om kulturminister-tittelen i høst. Her er hun på scenen med to av konkurrentene i form av Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og Tage Pettersen (H). Foto: Eivor Eriksen

- Bruker annonsekronene der velgerne er

Politikerne ble også utfordret på at deres egne partier selv investerer flere titalls millioner kroner i Facebook-annonser når de er på velgerjakt.

- Vi har annonser med «Ingen slagord» i alle landets aviser. Vi bruker annonsekronene våre der velgerne befinner seg, sier Tage Pettersen.

Det inkluderer tech-plattformene, erkjenner han.

- Vi er opptatt av førstegangsvelgerne, og da er det ikke så mange av de redaktørstyrte avisene som er riktig flate, dessverre. Men jeg håper vi kommer dit.

Les mer: Digitalministeren utfordret etter Kampanje-sak: - Jobber så raskt som mulig

Forsvarer partiets Facebook-investeringer: - Når ikke førstegangsvelgere i avisene