Digitaliseringsministeren bekymret over tech-dominanse: - Har blitt sikrere i vår sak

- En fri og uavhengig presse er helt avgjørende i et demokrati, sier Karianne Tung.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

Tirsdag ble det kjent at regjeringen skal sette i gang arbeidet med å innføre EUs forordning om digitale markeder i Norge.

Denne forordningen, Digital Markets Act (DMA), retter seg mot digitale plattformselskaper med en særlig dominerende markedsposisjon, og skal gjøre det enklere for bedrifter å konkurrere på like vilkår.

Kampanje har gjennom flere artikler den siste tiden skrevet om at tech-gigantene Snapchat, TikTok, Meta og Google legger beslag på halve det norske annonsemarkedet, som ifølge analyseselskapet IRM i fjor var på totalt 26,6 milliarder kroner.

- Arbeiderpartiregjeringen ønsker å innføre de nye regelverkene om digitale tjenester og digitale markeder (DSA og DMA) i norsk lov fordi de globale plattformenes dominans bekymrer oss. De utfordrer også brukernes valgfrihet og norske næringslivs rammebetingelser, sier digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung, til Kampanje.

For der norske aviser mister annonseomsetning, spiser de globale tech-gigantene mer av reklamemarkedet for hvert år som går.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Blitt sikrere etter medieomtale

Ifølge Tung har medieoppslagene om annonsekronene den siste tiden gjort regjeringen enda mer sikre på at det er riktig å nå begynne arbeidet med å innføre regelverket.

- Redaktørstyrte mediers dokumentasjon av deres dominans bidrar til et opplyst ordskifte og en kunnskapsbasert diskusjon. Vi ønsket å innføre DMA og DSA  i norsk lovgiving og har bare blitt sikrere i vår sak i takt med medieomtalen.

Forordning om digitale markeder (DMA) og forordning om digitale tjenester (DSA) utgjør sammen en lovpakke for regulering av digitale plattform-selskaper. Denne lovpakken ble vedtatt i EU høsten 2022.

Les også: Dagbladet-redaktør ønsker ny tech-lov velkommen: - Håper norske medier styrkes 

- Hvorfor har det tatt så lang tid å sette i gang arbeidet med å innføre regelverket i Norge?

- Å tilpasse internasjonalt lovverk til norsk lov tar tid. For at forordninger skal bli gjeldende i Norge, må de først tas inn i EØS-avtalen, så kan de gjennomføres i norsk rett. Da må Norge bli enige med Island og Liechtenstein, og forhandle frem et resultat med EU. Parallelt pågår det et arbeid med å gjennomføre forordningen i norsk rett. Det vil være behov for to nye lover som skal fremmes for Stortinget.

- Helt avgjørende i et demokrati

Digitaliseringsministeren sier at regjeringen tar sikte på å sende et lovutkast på høring i år.

- Hva ønsker regjeringen å få belyst gjennom høringsrunden?

- Vi håper at høringsrunden gir oss gode innspill på hvordan DMA best kan fremme sunn konkurranse og innovasjon, og eventuelle behov norske selskaper har i møte med «de store gigantene». Regelverket legger grunnlaget for et åpent digitalt marked som styrker vekst, hindrer monopoldannelser – og gir mediebedrifter bedre forutsetninger for å nå ut med sine tjenester.

Regelverket inneholder også nye løsninger for håndheving av reglene og bøteleging.

Les også: Digitalministeren utfordret etter Kampanje-sak: - Jobber så raskt som mulig 

Overtredelser av DMA kan gi bøter på opptil 10 prosent av global omsetning – og opptil 20 prosent ved gjentatte brudd.

- Hvorfor mener regjeringen det er viktig å styrke redaktørstyrte medier i konkurransen med de globale tech-gigantene?

- En fri og uavhengig presse er helt avgjørende i et demokrati og demokratiet vårt er for viktig til at Meta, Snapchat, TikTok, Google, Apple og Amazon skal få styre og regulere ordskiftet. DMA vil hindre de store aktørene i å ta urettferdig betalt for apper og digitale løsninger norske medier utvikler. Regelverket vil hindre at for eksempel Apple kan presse norske medier ut av app-store og i stedet måtte levere nyheter og innhold til Apples egen nyhetstjeneste.

Digitaliseringsministeren bekymret over tech-dominanse: - Har blitt sikrere i vår sak