Norske medier har skrevet 2500 saker om Ingebrigtsen-saken: - Enormt medietrykk

Syv uker med rettsak har skapt mange overskrifter om Norges mest kjente idrettsfamilie. - Har vært tøft for de involverte, sier redaktør-topp.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Torsdag 15. mai avsluttes rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen. Første dag i rettssaken var 24. mars, hvilket vil si at rettssaken har vart i om lag syv uker.

Medieinteressen har vært enorm ettersom det er Norges mest kjente idrettsfamilie som sitter på hver sin side i rettssalen. Gjert Ingebrigtsen er den tiltalte i sak mot sin sønn og datter, fornærmede Jakob Ingebrigtsen og hans søster.

- Det har vært et enormt medietrykk rundt rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen. Fra 24. mars til 14. mai har saken vært omtalt over 2.500 ganger i norske redaksjonelle medier – i snitt rundt 50 oppslag hver eneste dag, sier senior medieanalytiker i Retriever, Malene Augestad.

Hun understreker imidlertid at tallene varierer noe avhengig av hvordan man søker, men slår fast at det har vært et sted mellom 2.500 - 2.800 medieoppslag totalt i perioden fra rettssaken startet, til og med 13. mai.

- Det store flertallet av oppslagene har hatt fokus på Gjert Ingebrigtsen som tiltalte. Han er nevnt i over 2.300 artikler. Jakob Ingebrigtsen, en av de fornærmede, er omtalt nest mest – i litt over 1.600 oppslag, sier Augestad.

VG på omtaltetoppen

Ifølge Retriever er det VG som har dekket saken mest intensivt med over 160 artikler. MSN og P4-nyhetene følger som nummer to og tre med om lag 150 omtaler hver.

- Det er artiklene fra ABC Nyheter som skaper mest engasjement rundt rettssaken på Facebook. Det henger også sammen med at de publiserer mange saker om temaet, sier Augestad.

Det største medietrykket var under de første dagene av rettssaken.

- Det største medietrykket kom helt i starten. Bare i løpet av 24. og 25. mars ble det publisert omtrent 400 artikler – over åtte i timen, forklarer Augestad.

Etter dette kom omtaletoppene hver gang et familiemedlem skulle forklare seg i retten, og 1. april eksploderte medieinteressen nok en gang.

- Da uttalte Gjert seg i retten og slo tilbake mot sønnenes påstander – over 130 oppslag ble publisert på én dag, sier Augestad.  

Også da friidrettsprofil, og sønn av Gjert, Henrik Ingebrigtsen skulle vitne ble det laget rundt 130 artikler. 9. april uttalte Henrik at Gjert «aldri var noe far», noe som sørget for en omtaletopp. En annen omtaletopp kom da Gjerts kone, Tone Ingebrigtsen, ønsket å vitne bak lukkede dører. Nesten 100 oppslag ble laget av dette.

Nær 170 oppslag hver dag de første dagene

Augestad forteller at 90 prosent av de publiserte sakene er rene nyhetsartikler, men at det også er skrevet mer enn 170 kommentar-artikler.

- Medieinteressen har holdt seg høy fra første rettsdag og gjennom hele rettssaken. Det er ingen tegn til at interessen har dabbet av og det samlede medietrykket er høyt, sier hun.

Hun peker på familiens kjendisstatus som hovedfaktoren for den store medieinteressen, og at publikum er opptatt av hva de ulike familiemedlemmene sier i retten.

- I løpet av de første ni dagene av Ingebrigtsen-rettssaken ble det publisert mer enn 1500 artikler i norske medier. Det er nesten 170 oppslag hver dag – et ekstremt høyt medietrykk, sier Augestad.

- Til sammenligning startet rettssaken mot Sean «Diddy» Combs 5. mai. I løpet av de første ni dagene er det skrevet rett i underkant av 80 artikler i norske medier – omtrent åtte oppslag om dagen, legger hun til.

Rettssaken mot Ingebrigtsen avsluttes torsdag 15. mai.

Oppført seg:

Reidun Nybø i redaktørforeningen mener mediene har oppført seg bra i omtalen av rettssaken.

- Har naturligvis vært tøft

Reidun Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, forteller at dekningen av saken har vært omfattende, men at det både er naturlig og som forventet.

- Det omfattende trykket har naturligvis vært tøft for de involverte. Samtidig må vi huske på at de fornærmede ønsket en åpen rettssak og dermed også omfattende omtale, sier Nybø.

Hun forteller at redaktørforeningen hadde møter før, og har hatt dialog underveis, med medier, redaktører og journalister som har dekket saken tett.

- Ingen av partene har så langt påstått at pressen har gått utover de juridiske rammene retten har trukket opp, eller gått utover de etiske grensene i Vær Varsom-plakaten. Tvertimot har blant annet bistandsadvokaten eksplisitt sagt at mediene har oppført seg ordentlig, sier Nybø.

Norske medier har skrevet 2500 saker om Ingebrigtsen-saken: - Enormt medietrykk