Big tech øker reklamesalget med nesten én milliard – norske avishus faller med 300 millioner

Norske medietopper reagerer kraftig på utviklingen. - Nesten absurd, sier Aller Medias annonsedirektør.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken samles den norske medieindustrien i Bergen til festivalen Nordiske mediedager og en av hodepinene til medietoppene er utviklingen på reklamemarkedet. Samlet sett solgte norske redaktørstyrte medier reklame for nesten tre milliarder norske kroner i 2024. Det viser tall Kampanje har fått tilgang til.

Det er likevel en kraftig nedgang sammenlignet med tallene fra 2023 og den var på hele 300 millioner kroner. Nedgangen skjer til tross for at det aldri før har blitt brukt mer penger på reklame i Norge. Det totale reklamemarkedet i Norge i 2024 er på rekordstore 26,6 milliarder kroner og nylig varslet Mediebyråforeningen om sterke annonsetall for årets første kvartal.

I sterk kontrast til norske avishus som Schibsted og Aller Media befinner de globale tech-gigantene seg. For der norske aviser mister annonseomsetning, spiser de globale tech-gigantene mer av reklamemarkedet for hvert år som går og ifølge tall fra IRM som Kampanje har fått tilgang til øker omsetningen til teknologiselskapene med hele 900 millioner kroner, eller nesten én milliard kroner. 

Det liker den nye annonsedirektøren i Schibsted, Christian Haneborg, dårlig. Han leder et selskap som samlet i Norden selger reklame for i underkant av tre milliarder kroner og er dermed svært eksponert i annonsemarkedet.

- Hvor bekymret er dere når dere ser disse tallene? 

- Vi skulle gjerne sett en annen utvikling, men vi må fokusere på mulighetsrommet som ligger i å flytte investeringer fra sosiale plattformer til Schibsted. Vi ser at det er mulig, selv om det ikke kommer av seg selv. Vi må stå på knallhardt, sier Haneborg.

Nylig omtalte Kampanje GroupMs prognoser for 2025, som sier at Google, Meta, Snapchat og TikTok vil selge reklame for 13,4 milliarder norske kroner. Det er omtrent halvparten av hva det norske markedet er godt for totalt sett.

Les også: Nye sjokktall viser at tech-gigantene snart tar halve det norske reklamemarkedet

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

- Det er nesten absurd

Christian Haneborg, som nylig erstattet Per Håkon Fasting i lederrollen for annonser i Schibsted, mener det som er verst å oppleve er når «annonsører kjører rene dekningskampanjer på teknologiplattformer som Meta.»

- Det gjør spesielt vondt å se når vi vet at det stort sett gir dårligere effekt enn norske redaktørstyrte alternativer og er med på å finansiere en aktør som har en så negativ effekt på samfunnet vi lever i, sier Haneborg.

Tallene får også Bente Klemetsdal, viseadministrerende direktør i Aller, til å reagere kraftig. Hun jobber i et nordisk mediekonsern som er helt avhengig av annonseinntekter på sine nettaviser som Dagbladet og Se og Hør.

- Det er nesten absurd å se at norske mediers digitale reklameinntekter faller i et marked hvor norske redaktørstyrte medier når samlet ut til 73 prosent av befolkningen og 3,5 millioner nordmenn over 12 år daglig, sier hun.

Samlet i Norden selger Aller Media-konsernet annonser for rundt 1,5 milliarder kroner på tvers av alle markeder.  Hun er ikke i tvil om at tech-selskapene er hovedårsaken til at reklameomsetningen faller blant de norske mediene. Hun kaller det «dramatisk» at de fire største tech-gruppene i landet legger beslag på halve reklamemarkedet.

- De tar hele veksten i markedet og litt til. Det handler både om teknologi, brukervaner og kommersielle systemer som gjør det ekstremt enkelt å kjøpe, måle og optimalisere. Samtidig er det viktig å si at dette ikke er en naturlov. Dette er et resultat av rammevilkår, reguleringer og prioriteringer i annonsørmarkedet, sier Klemetsdal.

Les også: MBL-leder om sjokktallene: - All grunn til å etterlyse politisk handling

- Kampen blir stadig tøffere

Bente Klemetsdal mener norske medier leverer bedre og sterkere produkter enn noen gang tidligere.

- Vi er samlet større en Facebook og Snapchat i Norge. Likevel ser vi at den digitale veksten stort sett går til plattformer som ikke produserer journalistikk. Det er et tydelig signal om at vi trenger en ny balanse i markedet, sier Klemetsdal.

- Og hva med Aller? Merker dere nedgangen, i så fall hvordan?

- Ja, vi merker det. Det er en klar strukturell utvikling. Vi ser at kampen om de digitale reklamebudsjettene blir stadig tøffere, og at vi må jobbe enda hardere for å synliggjøre verdien av norske redaktørstyrte medier. Det gjør vi gjerne, men vi gjør det i motbakke, sier hun. 

- Anfo mener løsningene til big tech-selskapene er grunnen til at annonsørene velger dem, og at norske løsninger til gjengjeld er for vanskelige. Er du enig?

- For mange annonsører, særlig små og mellomstore, handler det mye om hvor enkelt det er å kjøpe og måle effekt. Big tech har laget løsninger som er sømløse, intuitive og lett tilgjengelige og det har de gjort i årevis. Dette er gjort skalerbart i hele verden, sier Klemetsdal og fortsetter:

- Norske mediehus har ikke vært i nærheten av samme tempo eller brukervennlighet, særlig ikke når det gjelder self-service-løsninger og skalerbarhet. Det er nok også noen reguleringer som har forhindre ett sterkt norsk alternativ.

Les også: - Nordmenn bruker mindre tid og har lav tillit til sosiale medier – likevel øker annonsekronene til tech-gigantene

 

- Må øke tempoet

Også Schibsted og Haneborg peker på reguleringen. Tidligere har Schibsted met at norske redaktørstyrte reguleres for hardt og at selskaper som Google og Meta i større grad «slipper unna».

-. Politikerne må først og fremst sette seg ordentlig inn i utviklingen, og vi bidrar gjerne til det. Så er jeg sikker på at norske politikere og myndighetene må bli mer proaktive i arbeidet med å bidra til at norske medier kan styrke sin konkurransekraft mot de globale plattformene.

- Blir det bedre når de nye  EU-lovene DSA og DMA blir innført i Norge?  

- En god start vil være å øke tempoet på implementeringen av DSA og DMA, og samtidig vise en tydelig forståelse for at åpne norske medier må kunne samle inn adferdsdata for å fortsatt kunne være konkurransedyktig i annonsemarkedet, sier Haneborg.

Les også: Derfor mener Anfo-sjefen at tech-gigantene vinner reklamekampen: - For vanskelig

 

Her ser du GroupMs prognoser for reklameomsetningen til Google, Meta, Snapchat og TikTokGigantene vokser seg stadig større

Selskap 2023 2024 2025
Google 6,716 7,253 7,688
Meta 4,289 4,590 4,865
Snapchat 0,480 0,560 0,650
TikTok 0,055 0,110 0,200
Totalt 11,540 12,513 13,403

Tall i milliarder NOK. 

Big tech øker reklamesalget med nesten én milliard – norske avishus faller med 300 millioner