Dumping av timepriser: - Slår beina under en hel bransje

Det er klart for et nytt nordisk nyhetssveip. Her er de beste reklame- og markedsføringssakene fra Norden akkurat nå.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene i den nordiske kommunikasjonsbransjen den siste måneden. Denne gangen starter vi i Sverige der vår svenske søsterpublikasjon Resumé har tatt for seg hvem som vinner flest reklamepriser i Sverige og hva som er det mest typiske fornavnet til en prisvinner  i den svenske reklamekonkurransen Gullegget. 

Resumé har kartlagt hvor mange reklamepriser som er vunnet av mannlige kreatører sammenlignet med kvinnelige kreatører. Resultatet viser oppsiktsvekkende store forskjeller, og er mildt sagt skuffende for likestillingen i bransjen. De siste ti årene har menn vunnet mellom 60 til 90 prosent av alle prisene – og trenden virker ikke å snu.

Det er ikke bare i Sveriges største reklamekonkurranser det er ulikheter. Det er også synlig i Resumés egen kartlegging over hvem som er i rollen som kreativ leder i byråene. Blant byrålederne er tre av fire menn, og det viser seg at det vanligste navnet på en svensk kreativ leder er Erik, etterfulgt av Daniel, Jonas, Calle og Magnus.

Den svake kjønnsbalansen kommer også til syne når det gjelder hvor byrålederne bor. Den gjennomsnittlige svenske kreative direktøren bor på Södermalm i Stockholm og har et boareal på 108 kvadratmeter. De kvinnelige byrålederne må nøye deg med 85 kvadratmeter, og menn tjener også som regel langt mer enn kvinnene.

- Tallet er på ingen måte ulikt statistikken for hele vårt svenske næringsliv. Vi er ikke dårligst i klassen – men heller ikke best, sier Christina Knight, som er executive creative director og grunnlegger av Mad Women Academy.

Knight jobber med opplæring i mangfold og likestilling og har vært engasjert i problemstillingene siden 1980-tallet.

- Vi som liker å betrakte oss som moderne og banebrytende burde ha kommet så mye lenger. Ikke minst fordi vi har snakket om dette siden Dackefejden (Nils Dacke var en svensk bonde og opprørsleder i bondeopprør i 1542 mot Gustav Vasas skattebyrder og den rådende kirkepolitikken, red.anm). Jeg blir forbanna, frustrert og sliten,  hvordan kan dette fortsatt være et spørsmål, spør hun.

- Når tror du vi får en likestilt bransje?

- Svaret på spørsmålet er at vi når en likestilt kommunikasjonsbransje den dagen de som sitter med makten - altså menn, engasjerer seg i endringsarbeidet for både likestilling og mangfold.

Byrået med flest mannlige kreative direktører er det Gøteborg-baserte Stendahls. De har fire kreative direktører der alle fire er menn. Stendahls er et av Sveriges største byråer og har også en mannlig administrerende direktør.

- Det fungerer veldig bra, det er kloke og drevne kreative ledere med lang erfaring. Vi har imidlertid klare mål for byrået om at alle seniorroller og kategorier skal være helt like. Vi ser på dette som forretningskritisk og det beste for både teamene og kundene våre, sier Karin Rödlix i Stendahls.

Hun er byråets kvinnelige avdelingsleder for merkevare og kommunikasjon.

- Målet er ikke nådd overalt, og definitivt ikke her, men vi har lykkes i mange andre roller og har samme strategi for denne kategorien fremover, forsikrer hun.

Les mer på Resumé: Här är den svenska kreativa chefen: Erik, 45, från Södermalm

Les også: Byrån med fyra manliga creative directors: - Funkar väldigt bra

Gullegg:

Den gjennomsnittlige kreative sjefen i Sverige heter mest sannsynligvis Erik og ser ut som han er. I hvert fall hvis du spør kunstig intelligens. Her holder «Erik» et gullegg som er beviste på at man har vunnet Sveriges største kreative, reklamekonkurranse. Foto: Midjourney.

Dumpet timeprisen for å vinne kunden

Gøteborgs eiendomsutvikler Egnahemsbolaget gjennomførte nylig et anbud på et strategisk fullservicebyrå. Oppdraget gjaldt markeds- og kommunikasjonstjenester samt vedlikehold, forvaltning og videreutvikling av oppdragsgivers nettside.

Leverandørene ble bedt om å levere arbeidsprøver som ble vurdert ut fra relevans, tydelighet og kreativitet. Vurderingen av disse resulterte i fradrag i innsendt tilbudspris. De to byråene med lavest pris etter fradraget gikk deretter videre til en finalerunde. I vurderingen av finalistenes presentasjoner ble prisen fra den første runden lagt til grunn.

Til slutt var det byråkonstellasjonen K7 som fikk fornyet tillit i konkurranse med seks andre byråer. K7 er en konstellasjon av byråer som har gått sammen for å samarbeide om offentlige anbud. I dette tilfellet fikk reklamebyrået Momentum hjelp av PR-byrået Perspective og digitalbyrået Brave. K7 består også av i tillegg av markedsundersøkelsesselskapet HKL Research og mediebyrået Tre Kronor.
I tildelingsbrevet hadde det vinnende tilbudet fra K7 en pris på 903.571 svenske kroner, hvilket bare er omtrent halvparten så mye av tilbudet fra flesteparten av de andre byråene som deltok i anbudet.

Egnahemsbolagets innkjøper reagerer over det lave prisnivået. De tok kontakt med Momentum-sjef Anders Collin med spørsmål om hvordan byråene skulle tjene penger med en så lav timepris.

I svaret skriver byrålederen at samarbeidet mellom virksomhetene og den samlede kunnskapen gjør at byråene kan være «kostnadseffektive». Ettersom selskapene deler lokaler, kan man holde faste kostnader nede. Videre nevner byrålederen at rapporteringssystemet Marathon, som brukes av store deler av bransjen, «skaper større utnyttelse av kreative ansatte», noe som effektiviserer leveransen.

«Som et resultat av arbeidet vi oppsummerer ovenfor, kan vi levere dette anbudet til Egnahemsbolaget med lave konkurransedyktige priser. Marginen er klart lavere enn våre standardpriser, men med konkurransen som råder, samtidig som vi kjenner Egnahemsbolaget i dag og har et tydelig rammeverk sammen, holder regnestykket vårt», avslutter Anders Collin i e-posten.

- Tilnærmingen slår beina under en hel bransje og den gjelder ikke bare Egnahem-anskaffelsen. Beste karakter i oppgavene bør vurderes høyere. Fordi det ikke er minimumpriser, kan leverandørene legge seg på et nivå som begge parter vet ikke er lønnsomt. For meg handler dette i bunn og grunn om å skape en bærekraftig leverandørkultur, sier Cordovans administrerende direktør Mikael Stenberg til Resumé, som anslår at byrået brukte mellom 90 og 100 timer på anskaffelsen.

Resumé har i flere dager søkt Momentums administrerende direktør og K7 Sveriges styreleder Anders Collin, som ikke har kommet tilbake med en kommentar.

Läs mer på Resumé: Prispress, förvirring och dålig insyn – spelet bakom Göteborgs upphandlingar  

- Spiseforstyrret og seksualisert

En av Sveriges største influensere, Bianca Ingrosso, har havnet i hardt vær etter at hennes sminkevaremerke Caia Cosmetics markedsførte en ny leppeglans eller lip gloss. Det var i forbindelse med at Caia Cosmetics lanserte en ny kolleksjon sammen med godterimerket Mentos, at kritikken begynte å hagle. Leppeglansen ble markedsført som «girl dinner» på sosiale medier, noe kritikerne mener fremmer problemer rundt spiseforstyrrelser.

- Det her er mitt måltid - jeg kaller det jentemiddag, sier stemmen som blir brukt i klippet.

Reaksjonene har haglet, og folk har kalt innlegget «smakløst», «på et nytt nivå» og mener at Caia har «mistet det helt». Caia er assosiert med frontfiguren og medeieren Bianca Ingrosso, som selv har snakket åpent om sin bulimi.

- Jeg mener det er et helhetlig problem for Caia. I tilfellet med «jentemiddag» er det en spiseforstyrret hashtag som fremhever at jenter spiser rare middager, primært veldig lite til middag. Det lyser gjennom en uvitenhet om hva man signaliserer, sier sosiale medier-eksperten Emma Blom, som driver byrået Social Industries.

Etter spørsmål fra Resumé har Caia valgt å fjerne videoen. Caia Cosmetics'
markedsføringssjef Camilla Bastin skriver i en e-post til Resumé:

- På TikTok har vi ikke sett at videoen har blitt misforstått. Tar man videoen ut av plattformen og ut av sin kontekst, ser vi at videoen kunne bli misforstått. Vi har derfor fjernet videoen.

Caias måte å markedsføre seg på har tidligere vært omdiskutert. Selskapets markedsføring har blitt felt av den selvregulerende instansen Reklamombudsmannen ni ganger hvorav fem ganger for kjønnsdiskriminerende reklame.

Ifølge Resumé er «Girl dinner» en pågående trend, særlig på Tiktok, der «jentemiddag»-videoer er populære. Trenden tuller med jenters måte å plukke sammen hva som helst på en tallerken og kalle det middag. I flere av innleggene vises måltider med betydelig kaloriunderskudd.

Lenke: Nya kritiken mot Caias marknadsföring: Ätstörd och sexualiserad

Coop dropper milliardplaner til markedsføring 

En av Danmarks aller største dagligvarkonsern, Coop Danmark, dropper en større milliardinvestering som skulle bygge opp  en ny kjede som skulle løfte Coop-merket.

Coop-konsernet i Danmark leverte i april sine regnskapstall og de viste at dagligvareselskapet tapte hele 761 millioner danske kroner. Eiendelene i selskapet ble nedskrevet med 1,8 milliarder danske kroner. Derfor skroter nå Coop milliardinvesteringen i en ny Coop Hverdagskjede, som skulle erstatte de danske supermarkedene SuperBrugsen og Kvickly, som Coop eier.

Dermed får de to merkene nå lov til å overleve, mens Coop ikke lager en uavhengig kjede med navnet Coop.

- Resultatene av Coop Hverdagsmarked var ikke så overbevisende at det var naturlig å gå videre med merket. Samtidig har det blant ansatte, andelslag og kunder vært sterke følelser for Kvickly og SuperBrugsen og sterkere enn vi hadde forutsett, sier Jens Juul Nielsen, som er informasjonsdirektør i Coop i Danmark.

- Ga dere det nye merket nok tid til å komme ut og leve?

- Det kan godt diskuteres om vi har det. Men vi har ikke ubegrenset med tid. Vår økonomi tilsier at vi må ta visse beslutninger. Det er våre nye medeiere fra OK helt enige i, sier informasjonsdirektøren.

Ifølge Kim Jong Andersen, nestleder og partner i byrået Wibroe, Duckert & Partners, står Coop i en kritisk situasjon.

- Både strukturelt og organisatorisk må det tas noen virkelig dramatiske, harde valg, sier Kim Jong Andersen.

- Akkurat nå er min vurdering at det – selv med nye kapitalinnsprøytinger – blir vanskelig for Coop i ganske lang tid fremover. For man må både ha råd til å gjenoppbygge to skadede merker med nye konsepter samtidig som du skal redde en nødlidende diskontokjede som blør penger, sier Kim Jong Andersen.

Kort tid etter det negative regnskapet ble det kommunisert at energiselskapet OK kjøper halvparten av Coop og planlegger å skyte inn milliarder i selskapet en redningsoperasjon.

Les intervjuet med Coops informasjonsdirektør Jens Juul Nielsen her.

Læs eksperternes vurdering af Coops krisesituation her.

Dansk toppsjef:

Henrik Wiingaard-Madsen, administrerende direktør i Airtox. Airtox er kjent for sin svært aggressive markedsføringsstrategi i Danmark. Foto: Jacob Nielsen

Brennende børs skaper reklamedebatt

En stor utendørsreklame har startet en heftig debatt i Danmark. Det skyldes at reklamen var hengt opp på den historiske bygningen Børsen da den brant ned i en stor tragedie for København tidligere i april. Bygningen var dekket av en utendørsreklame fra firmaet Airtox, som selger sikkerhetssko. Airtox er kjent for sin svært aggressive markedsføringsstrategi i Danmark.

Nå viser det seg at annionsen ifølge Københavns kommune var ulovlig. Dagen før brannen hadde de bedt om at den ble tatt ned.

Dette kommer overraskende på Airtox-direktør, Henrik Wiingaard-Madsen.

- Jeg er jo like overrasket over dette som du, at dette tilsynelatende er tilfellet. Vi har kjøpt en vare fra et velrenommert reklamebyrå, og da går vi selvsagt ut fra at varen er i orden, sier han til danske Markedsføring.

- På generelt grunnlag har Airtox kontroll på om utendørsreklamene er lovlige?

- Vi har kontroll på den måten at vi går ut fra at når vi kjøper en reklame fra et velrenommert selskap, så er sakene i orden. Akkurat som når du kjøper en flybillett, så går du også ut fra at piloten er godkjent til å fly flyet. Jeg mener at vi handler i god tro, sier Henrik Wiingaard-Madsen og legger til:

- Men etter dette vil vi i fremtiden be om ytterligere dokumentasjon på kommunens godkjenning,

Byrået som har hengt opp annonsen sier de er helt uenige med Københavns kommune. Det sier direktør for EyeMedia, René Wolder.

- Vi mener ikke at reklamen var ulovlig, sier Wolder til Markedsføring.

- Men regler kan jo endre seg, og da må man følge dem?

- Ja, det kan de, og det er jeg enig i at man skal følge. Men jeg har også tenkt å bestride det, når jeg er uenig. Jeg mener ikke at det er lovhjemmel for den beslutningen som er tatt.

Brannslukningsarbeidet på den danske bygningen Børsen pågår fortsatt i de ulmende restene.

Les hele historien her.

GK kvitter seg med danske ansatte

Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese, som har sitt hovedkontor i Norge, har redusert staben i Danmark. Tre heltidsansatte er blitt sagt opp, mens to studentmedarbeidere også slutter i byrået. Dette skjer fordi Geelmuyden Kiese har valgt å legge ned avdelingen for sport, kultur og underholdning.

Samtidig er også sjefen for avdelingen, Morten Crone Sejersbøl, blitt sparket.

- GK har vurdert det dithen at sport, kultur og underholdning som et selvstendig område ikke vil være lønnsomt fremover, så på det området har vi ikke klart oss tilfredsstillende, sier Crone Sejersbøl til Markedsføring.

Han sier han «ikke har lov til å snakke om økonomi.»

- Men jeg vil likevel si så mye som at vi i seks år på rad økte omsetningen, og at jeg kunne ha vært en meget velstående mann hvis jeg hadde drevet virksomheten i egenregi og med mindre krav til marginer, fortsetter han.

Mikkel Bendtsen, administrerende direktør for Geelmuyden Kiese i Danmark, sier man ikke kunne se at økonomien «var sterk nok i avdelingen.»

- Til tross for flott vekst i topplinjen de siste årene, har det også vært tydelig at det har vært vanskelig å bygge en selvstendig og bærekraftig virksomhet på dette området. Pengene fra kulturområdet er færre, og konkurransen er skarp. Derfor har vi tatt beslutningen om å legge ned, sier Bendtsen.

Les historien her.

Dumping av timepriser: - Slår beina under en hel bransje