Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene i den nordiske kommunikasjonsbransjen den siste måneden. Denne gangen starter vi i Sverige der vår svenske søsterpublikasjon Resumé har tatt for seg hvem som vinner flest reklamepriser i Sverige og hva som er det mest typiske fornavnet til en prisvinner i den svenske reklamekonkurransen Gullegget.
Resumé har kartlagt hvor mange reklamepriser som er vunnet av mannlige kreatører sammenlignet med kvinnelige kreatører. Resultatet viser oppsiktsvekkende store forskjeller, og er mildt sagt skuffende for likestillingen i bransjen. De siste ti årene har menn vunnet mellom 60 til 90 prosent av alle prisene – og trenden virker ikke å snu.
Det er ikke bare i Sveriges største reklamekonkurranser det er ulikheter. Det er også synlig i Resumés egen kartlegging over hvem som er i rollen som kreativ leder i byråene. Blant byrålederne er tre av fire menn, og det viser seg at det vanligste navnet på en svensk kreativ leder er Erik, etterfulgt av Daniel, Jonas, Calle og Magnus.
Den svake kjønnsbalansen kommer også til syne når det gjelder hvor byrålederne bor. Den gjennomsnittlige svenske kreative direktøren bor på Södermalm i Stockholm og har et boareal på 108 kvadratmeter. De kvinnelige byrålederne må nøye deg med 85 kvadratmeter, og menn tjener også som regel langt mer enn kvinnene.
- Tallet er på ingen måte ulikt statistikken for hele vårt svenske næringsliv. Vi er ikke dårligst i klassen – men heller ikke best, sier Christina Knight, som er executive creative director og grunnlegger av Mad Women Academy.
Knight jobber med opplæring i mangfold og likestilling og har vært engasjert i problemstillingene siden 1980-tallet.
- Vi som liker å betrakte oss som moderne og banebrytende burde ha kommet så mye lenger. Ikke minst fordi vi har snakket om dette siden Dackefejden (Nils Dacke var en svensk bonde og opprørsleder i bondeopprør i 1542 mot Gustav Vasas skattebyrder og den rådende kirkepolitikken, red.anm). Jeg blir forbanna, frustrert og sliten, hvordan kan dette fortsatt være et spørsmål, spør hun.
- Når tror du vi får en likestilt bransje?
- Svaret på spørsmålet er at vi når en likestilt kommunikasjonsbransje den dagen de som sitter med makten - altså menn, engasjerer seg i endringsarbeidet for både likestilling og mangfold.
Byrået med flest mannlige kreative direktører er det Gøteborg-baserte Stendahls. De har fire kreative direktører der alle fire er menn. Stendahls er et av Sveriges største byråer og har også en mannlig administrerende direktør.
- Det fungerer veldig bra, det er kloke og drevne kreative ledere med lang erfaring. Vi har imidlertid klare mål for byrået om at alle seniorroller og kategorier skal være helt like. Vi ser på dette som forretningskritisk og det beste for både teamene og kundene våre, sier Karin Rödlix i Stendahls.
Hun er byråets kvinnelige avdelingsleder for merkevare og kommunikasjon.
- Målet er ikke nådd overalt, og definitivt ikke her, men vi har lykkes i mange andre roller og har samme strategi for denne kategorien fremover, forsikrer hun.
Les mer på Resumé: Här är den svenska kreativa chefen: Erik, 45, från Södermalm
Les også: Byrån med fyra manliga creative directors: - Funkar väldigt bra