Reklamebyrå «demonstrerer» mot Anfo: - Pirker borti noe vi burde prate mer om

Men Anfo-sjefen mener «aksjonsleder» Øyvind Waage i Per Høj har gjort et mangelfullt grunnarbeid.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I helgen tok reklamebyrået Per Høj til LinkedIn for å «demonstrere» mot annonsørforeningen Anfos seminar om såkalt inhousing, altså at annonsører gjør mer av markedsføringsjobben selv.

Seminaret har fått navnet «Smart Start: Inhousing i praksis» og skal gi en innføring i hvordan annonsører kan lykkes med å flytte arbeidsoppgaver fra samarbeidspartnere til eget hus.

Per Høj ville ikke sitte stille og se det skje.

«Onsdag 22. mai avholdt Anfo et seminar for å fremme inhousing av kommunikasjonsoppgaver for annonsørene. Sånn kan vi ikke ha det. Per Høj var derfor på plass og demonstrerte på vegne av reklamebransjen», skriver byrået i et innlegg på LinkedIn.

Bildebevisene består av Per Høj-ansatte med plakater med budskap som «Ikke gjør dette hjemme» og «Arbeidsplasser Not For Oss. Tydeligvis».

- Pirker borti noe vi burde prate mer om

Innlegget har mye glimt i øyet, men kreativ leder i Per Høj, Øyvind Waage, forteller at det også ligger litt alvor bak.

- Ja, selvfølgelig, sier han.

- Man skal vokte seg for hva man sier, og jeg sier ikke at ingen markedsavdelinger klarer å lage god reklame, men på et generelt grunnlag tror jeg ikke det er bra for faget og folks respekt for reklame hvis flere og flere slutter å bruke reklamebyråer. Da tror jeg reklamen blir dårligere.

- Mener du Anfo burde latt være å holde kurs i inhousing?

- Anfo skal jobbe for annonsørene. Jeg vet ikke om dette er et svar på en enorm etterspørsel eller om det faktisk er et råd fra Anfo at alle skal lage reklame selv. Det er sikkert mulig å spare litt penger på det, men på sikt tror jeg det er et dårlig råd, for respekten for reklamen som lages bare synker og synker. Det er det ingen som tar på alvor.

- Var dere faktisk utenfor Anfo og demonstrerte?

- Nei, vi var nok ikke det. Det ble en artig post som har litt glimt i øyet, samtidig som vi pirker borti noe man burde ha pratet mer om.

Bransjeveteran:

Øyvind Waage står bak flere av landets mest kjente reklamekampanjer for annonsører som Nidar og Smash, Toyota, VG og Helsedirektoratet. I 2021 fikk han Gullblyantens ærespris. Foto: Eivor Eriksen

- En naturlig utvikling

Anfo-sjef Jan Morten Drange sier til Kampanje at han først og fremst oppfatter innlegget fra Per Høj som «en litt morsom spøk».

Drange tror ikke økt inhousing nødvendigvis trenger å være en trussel for tradisjonelle reklamebyråer.

- Inhousing av noen tjenester man tidligere har kjøpt i byråer er en naturlig utvikling. De byråene som lykkes best i lys av dette er de som finner en form å samarbeide med kunden på begge parter finner formålstjenlig. Kunden gjør selvsagt dette fordi det er riktig og bra for dem.

- Waage mener økt inhousing kan føre til dårligere reklame og økt slitasje?

- Er det én ting annonsørene er opptatt av er det effekten av den kommunikasjonen vi gjør. Vi ønsker effektiv reklame som tåler frekvens. Det er heller ikke gitt at det er kreative tjenester annonsører kommer til å inhouse først. Jeg er ganske sikker på at byrå og kunde i fremtiden må finne nye måter å samarbeide på. Inhousing vil være en del av en slik ramme. De fleste annonsørene vil nok fortsatt kjøpe bistand fra kreative byråer. Men kanskje kjøper man et konsept man også selv kan jobbe videre med internt, sier Drange.

- I dag må du være «på» hele tiden og da er det fornuftig å ha en rigg der du både har interne ressurser og eksterne samarbeidspartnere, legger han til.

Har flyttet kurset

Anfo-sjefen har et tydelig råd til aktivistene i Per Høj.

- Hvis jeg var Per Høj ville jeg ha jobbet knallhardt for å finne den optimale fremtidsrettede formen for å jobbe med kundene på i lys av en utvikling man nok ikke klarer å stoppe.

Drange kan dessuten fortelle at de enda ikke har avholdt kurset. Det har nemlig blitt flyttet til september. Det betyr at det kommer en ny anledning til å demonstrere, eller eventuelt melde seg på.

- Det er greit med engasjement og demonstrasjoner, men her var vel grunnarbeidet litt mangelfullt. Per Høj er selvsagt hjertelig velkommen. Arrangementet er gratis for Anfo-medlemmer, men det kan jo godt hende vi byr på en gratis plass til Per Høj.

 

Reklamebyrå «demonstrerer» mot Anfo: - Pirker borti noe vi burde prate mer om