Sjokolade-rival om reklamestikk: - Orkla bruker penger på å fortelle folk at Stratos er blå

Men konkurrenten Mondelez lar seg ikke påvirke av Orklas nyeste reklame-påfunn.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Denne uken har Stratos-kua dukket opp på reklameplakater rundt i bybildet der det ene hjørnet har blitt viet til fargekoden Pantone 2144 C, eller Stratosblå som Orkla ønsker å kalle blåfargen. Ved første øyekast trodde reklamerådgiver i Mvh Eirik Sjo Engen, at Orkla og Stratos feiret seieren, før han innså at dommen ikke har falt ennå.

Etter det Kampanje erfarer, var dommen opprinnelig ventet før 17. mai, men ble utsatt.

- De har strategisk plassert den et sted der det går mange reklamefolk forbi hver eneste dag. Det er smart, og det skaper garantert litt snakk rundt dette. Jeg synes det er gøy når folk og merkevarer tør og viser initiativ på denne måten, sa Sjo Engen til Kampanje denne uken. 

En som ikke lar seg imponere på samme måte som Sjo Engen, er kommunikasjonsdirektør i Freia-eide Mondelez, Øyvind Olufsen.

-Jeg konstaterer at Orkla bruker penger og reklameplass på å fortelle folk at Stratos er blå og hvilken Pantone-kode de bruker. Det er vel ingen som betviler akkurat det, sier Olufsen til Kampanje.

Denne våren møttes Orkla og Mondelez møttes i Oslo tingrett etter at Orkla stevnet konkurrenten og Boble Melkesjokolade, for å ha kopiert Stratos – både ved bruk av emballasjefarge og at slagordet «Bobler av glede» er for likt deres.

Ser frem til domsavsigelse

Olufsen har flere ganger avvist at Freia har etterlignet Stratos på noen som helst måte.

- Boble er ikke «Stratos-blå». Den har en blåfarge som er komplementærfargen til hovedfargen vår – som jo er gul. Og blåfargen er en komplementærfarge for å understreke at Boble er en melkesjokolade med luft. Vi har bevisst laget en sjokolade som står på egne ben der hovedfargen er gul. Og det mener vi kommer tydelig frem når man ser disse sjokoladeplatene ved siden av hverandre. Nettopp at de er ulike, har Olufsen tidligere fortalt Kampanje.

Han og Mondelez ser frem til domsavsigelsen.

- Vi er trygg på at retten ser det alle andre ser, nemlig at Boble primært er gul som alle andre Freia-sjokolader, avslutter Olufsen.

Venter på dommen:

Kommunikasjonssjef i Mondelez, Øyvind Olufsen mener det er umulig å ta feil av Boble og Stratos. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Skaper herlig dramatikk

Orkla og markedsdirektør Julie Undlien Wisth, fortalte Kampanje i går at «Blåmandag»-reklamen, bare var et lite stunt som er ute noen få steder.

- Dette er bare et lite stunt som er ute noen få steder denne uken. Likevel er det gøy å se at så mange har lagt merke til at det er Stratos, kun ved å bruke blåfargen og kua vår som merkeelementer, sier markedsdirektør i Orkla, Julie Undlien Wisth, til Kampanje.

Sjo Engen i Mvh mente første og fremst at Stratos-reklamen treffer reklamefolk, og ikke vanlige folk, og omtalte stuntet som en branjsekommentar i utendørsform. Men han var imponert over Orkla og mente det var både sassy og gøy.

- Sånn jeg ser det, så er det to sider av denne saken for Orkla. Den rettslige kampen, og det som skjer i hodene til folk. Uansett utfall av saken så handler bransjen vår om å ta plass i hodene til folk – og det bidrar denne reklamen med. Den er gøyal, sassy og skaper herlig dramatikk med måte, sa reklamerådgiveren. 

Les mer: Hyller «sassy» Stratos-stunt: - Skaper herlig dramatikk

Sjokolade-rival om reklamestikk: - Orkla bruker penger på å fortelle folk at Stratos er blå