Kiwi har jobbet med samme reklamebyrå i 30 år: - En utrolig styrke

- Vi er et utrolig bra team, sier markedssjef Jacob Rolland om samarbeidet med Alexander Reklamebyrå.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Vi er superheldige som har jobbet med verdens beste reklamebyrå i så mange år, som har blitt en del av oss. Vi er et utrolig bra team, sier markedssjef Jacob Rolland i Kiwi.

Da han tok imot prisen for «Årets markedssjef» på Grand Hotel i Oslo onsdag kveld, var han rask med å peke på Alexander Reklamebyrå som en av årsakene til suksessen. Kiwi har jobbet med Alexander Reklamebyrå i nærmere 30 år. Selv har Rolland «bare» jobbet i Kiwi i 17 år.

- Vi har hatt samme reklamebyrå så lenge jeg har jobbet i Kiwi. Det har vært en utrolig styrke, sier Rolland.

Byråleder Marius Alexander Wold er ikke i tvil om at den langsiktige relasjonen har kastet av seg.

- Det betyr veldig mye, men det som er viktigst for oss og for kundene er at vi blir veldig effektive. Vi slipper å starte på A hver eneste gang. Vi kan være litt foran i skoene og komme med litt vågale og «crazy» ideer som Jacob og Kiwi kan bruke litt tid på å tenke gjennom, sier han.

Les mer: Kiwi-topp er «Årets markedssjef»: - Du må stole på magefølelsen din

- Man er alltid bekymret

Nøkkelen er å sette forbrukeren først, ifølge markedssjefen og byrålederen, og skape kommunikasjon som dagligvarekjeden kan leve opp til.

- Vi må levere dette i 704 butikker. Vi kan ikke bare gå på TV og love noe, og så skjer det ikke i butikken, sier Rolland.

- Ofte når man snakker med markedssjefer som bytter reklamebyrå, så er forklaringen at de trenger et nytt perspektiv og et nytt blikk på ting. Har dere aldri hatt behov for det i Kiwi?

- Nei, vi har veldig gode prosesser i Kiwi som alle er en del av, som gjør at vi er omforent om hvor vi skal. Bytter du markedssjef annet hvert år, så skal de gjerne ha ny kurs og nye ting, sier Rolland.

Alexander Reklamebyrå er et lite byrå. De teller kun fire faste ansatte. Kiwi er ikke deres eneste kunde, men de er den desidert største.

- Er dere aldri bekymret for å bli byttet ut?

- Man er alltid bekymret, men så lenge vi skaper resultater sammen med Kiwi, så er vi fornøyde, svarer Wold.

Har blitt kjøpt opp av byrågruppe

Alexander Reklamebyrå ble startet av Terje Wold - faren til dagens byråleder - som allerede på 1980-tallet begynte å jobbe med dagligvarebransjen.

For rundt 30 år siden ble relasjonen til Kiwi etablert. Samarbeidet har bidratt til å gjøre Alexander Reklamebyrå til et av landets mest lønnsomme.

Tallene for 2023 er ikke klare, men i 2022 landet byråinntekten på 32,3 millioner, og resultatet viste 21,3 millioner før skatt. Det gir en resultatmargin før skatt på suverene 66 prosent.

Selv om byrået er lite, er de nå en del av et stort byrånettverk. I januar kom nyheten om at Los & Co-eier Oceans hadde kjøpt 51 prosent av aksjene i Alexander Reklamebyrå.

Les mer: Los & Co-eier kjøper Kiwi-byrå

Bare en måned annonserte svenske ARC Arise Consulting – nå kalt Eidra – at de kjøper 100 prosent av Oceans.

- Fordelen er at vi får et mye større nettverk av mennesker vi kan bruke. Det er jo egentlig sånn vi har jobbet i 40 år, at vi har trekker på de flinke folka, sier Wold.

Oceans-gründer Jan Christian Fosseidbråten har allerede jobbet i team med Wold på Kiwi det siste året.

- Vi har delt det imellom oss og har vært vårt ansvarsområde, og så snakker vi sammen hele tiden, sier Fosseidbråten.

- Hvordan har det vært å komme inn på en sånn kunde?

- Det er helt fantastisk. Når du ser den relasjonen de har utviklet over tid og alle verdiforslagene man har utarbeidet sammen … og så ble de nummer én i markedet i fjor, sier Fosseidbråten med henvisning til at Kiwi nå er landets største dagligvarekjede.

- Hvis du er nummer én i Formel 1, så er du best, og dette er jo Formel 1.

Kiwi har jobbet med samme reklamebyrå i 30 år: - En utrolig styrke