Apotekforeningen er en bransjeorganisasjon for apotekene i Norge og det er kanskje ikke overraskende at de stiller seg bak flertallet i Apotekutvalget.
- Et stort flertall ønsket å ikke endre reglene for reklame, og pekte på at det vil kunne øke muligheten for tilfeldige kjøp av legemidler, og gjennom dette bidra til økt bruk som ikke er medisinsk begrunnet. Apotekforeningen er enig i utvalgets flertall, bekrefter direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Thor-Arne Englund, til Kampanje.
Det samme gjør Norges Farmaceutiske Forening.
- Mindretallet ønsker en endring på bakgrunn av et ønske om økt priskonkurranse og dermed lavere priser, men flertallet mener konkurransen kan medføre tilfeldige kjøp. Svært mange har ikke den fulle forståelsen av at mange reseptfrie legemidler er klassifisert som legemidler på lik linje med reseptpliktige preparater, sier leder av foreningen, Birgitte Lloyd til Kampanje.
De mener det er flere hensyn som må tas når det gjelder reseptfrie legemidler.
- Farmaceutene er positive til at forbruker selv har muligheten til å behandle enkle sykdomstilstander, men er samtidig svært klar over at mange forbrukere ikke har den nødvendige forståelsen av hvilke preparater man bør velge. Å legge til pris som en faktor i dette bildet mener vi kan fremme kjøp av større mengder enn nødvendig, og at det kan fremme kjøp på impuls eller til lager.
Farmaceutene jobber for å fremme riktig legemiddelbruk - også når det gjelder reseptfrie legemidler.
- Medisinsk egenbehandling er kommet for å bli – og det er vi positive til. Men vi ser også at mange ikke helt forstår bruksområdene eller begrensningene på det som er tilgjengelig. Det at noe oppfattes som billig, viser seg stort sett alltid å stimulere til økt salg, og vi ser ikke at reseptfrie legemidler vil være noe unntak.
NOU-rapporten var på høring våren 2023 og ligger til vurdering hos Helse- og omsorgsdepartementet, som tar sikte på å følge opp i løpet av året og neste år.
- Vi er opptatt av at legemidler skal brukes riktig, samtidig som det skal være sunn konkurranse i apotekmarkedet. Disse hensynene må veies opp mot hverandre. Hvorvidt apotek i fremtiden skal ha større rom for å markedsføre pris, er naturlig å vurdere i den videre oppfølgingen av NOUen. Det er imidlertid bare ett av mange tiltak som må vurderes når det gjelder konkurranseforhold og hva som er best for forbrukerne og samfunnet, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng, i Helse- og omsorgsdepartementet til Kampanje.