Vålerenga med stikk til fotballrivaler: - Ikke sikkert all PR er god PR

- Det er en forskjell på klubbene i toppen av lista og oss, sier kommunikasjonssjefen i Vålerenga.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Rosenborg ballklubb er Norges soleklart mest omtalte lag på herresiden. Det viser Kampanjes medietabell. Trønder-klubben er omtalt hele 3.289 ganger siden seriestart og topper dermed tabellen. Men kommunikasjonsansvarlig i Rosenborg, Jørgen Stenseth, finner liten trøst i det etter den begredelige starten i årets Elitserien der trønderne ligger på en lite flatterende 12. plass. 

- Er det da en mager trøst å toppe vår tabell og være Norges mest omtalte fotballag?

- Den eneste tabellen vi ønsker å toppe er selvfølgelig Eliteserie-tabellen, så svaret på det sier seg selv, sier Stenseth til Kampanje. 

For å finne Oslos største fotballklubb, Vålerenga IF, må man helt ned på en niendeplass i Kampanje og Retrievers omtaletabell. At eneste klubb fra hovedstaden «kun» er omtalt 1.400 ganger og dermed langt bak lag som Rosenborg, Molde og Brann, plager ikke kommunikasjonssjef og tidligere fotballspiller Tina Wulf.

- Det er selvfølgelig viktig å bli omtalt, men det er ikke sikkert all PR er god PR, sier hun.

- Dessuten er det en forskjell på klubbene i toppen av lista og oss. De har lokalaviser som skriver om dem daglig, det har ikke vi, legger hun til.

Ifølge Retriever, som har hentet ut tallene, har Wulf et poeng når hun sier at ikke «all PR er god PR».

- De som følger Eliteserien vet at det ikke er mange positive årsaker til at Rosenborg og Molde topper listen, sier analysesjef Benedicte M. Andersen.

- Når vi ser på de mest omtalte trenerne, er det Kjetil Rekdal som tar en soleklar førsteplass. Han blir også omtalt mer enn samtlige spillere i Eliteserien. Rekdal har for tiden en krevende periode med sitt Rosenborg-lag, fortsetter Andersen.

Kommunikasjonssjef:

Tina Wulf, tidligere Vålerenga-spiller og nåværende kommunikasjonssjef gir lokalavisene æren for at rivalene blir mye omtalt. Her er hun med tidligere Vålerenga-spiller Freddy dos Santos (t.v) og Daniel Fredheim Holm, også tidligere Vålerenga-spiller.

Knepent foran Sandefjord

Med en niendeplass på tabellen er Vålerenga et godt stykke bak klubbene de sportslig sett vil sammenligne seg med. Molde er «best of the rest» etter RBK med 1934 omtaler. Brann tar bronseplasseringen med 1852.

Med Vålerengas niendeplass med 1400 omtaler plasseres de bak Odd med 107 færre omtaler, og knepent foran Sandefjord med en fattig omtale mer.

- Hva tenker du om plasseringen? Dere havner bak Odd fra Skien blant annet?

- Ja, men der igjen har de to lokalaviser. Stort sett alle klubbene på tabellen har lokalavis. Jeg er ganske trygg på at det er grunnen til at vi ligger der vi ligger, sier Wulf.

- Men HamKam har egen lokalavis. De er på bunnen med 524 omtaler?

- Det er et godt poeng, svarer Wulf.

- De er kanskje opptatt av andre ting på Hamar?

- Ja, kanskje.

- Du virker ikke preget av tallene. Du er trygg på årsakene bak?

- Ja, det er vi.

Hun viser blant annet til at Adresseavisa i Trondheim er med på alle treningene til Rosenborg og at de har egen podkast om RBK.

Her kan du se omtalen av de norsk klubbene siden seriestart 10. april . Kilde: Retriever.Rosenborg mest omtalte fotballklubben - Vålerenga nesten på «nedrykkplass»

Plass Klubb Omtale
1.  Rosenborg 3.289
2.  Molde 1.934
3. Brann 1.852
4.  Viking 1.758
5. Lillestrøm 1.730
6. Bodø/Glimt 1.611
7. Aalesund 1.590
8. Odd 1.507
9. Vålerenga 1.400
10. Sandefjord 1.399
11. Sarpsborg 08 1.339
12. Tromsø 1.286
13. Haugesund 1.168
14. Stabæk 1.160
15. Strømsgodset 1.039
16. HamKam 534

 

Har fått serie på TV 2

- Men hva kan Vålerenga gjør for å bli omtalt mer?

- Det er klart at uansett hvordan vi gjør det, bra eller dårlig, så blir vi omtalt i nasjonal presse. Vi har en gjeng spillere, hovedtrener og et støtteapparat som byr på seg selv, sier Wulf.

Hun legger til at det sportslige apparatet for øyeblikket er aktuelle med en egen TV-serie på TV 2.

- «Ære være» er en serie med innblikk i garderoben til Vålerenga som blir lagt ut på TV 2, sier hun.

- Dere vurderer ikke tipse lokalavisene her i byen for å få mer omtale?

- Vi er partnere med Dagsavisen her i Oslo som er med på en trening i uka. I tillegg har vi denne TV-serien. Hvor mye mer vi må tipse enn det er jeg usikker på, sier Wulf.

- Retriever skriver til oss at de som følger Eliteserien vet at det ikke er mange positive årsaker til at Rosenborg og Molde tar en soleklar førsteplass». Er det en trøst?

- Trøst og trøst. Som moldenser vet jeg ikke hva jeg skal svare her, sier Wulf og fortsetter:

- Vi er i en posisjon hvor vi vil bli omtalt så mye som mulig, men det på grunn av våre resultater og prestasjoner på banen, så nei, jeg vil ikke si at det er en trøst.

Topper:

Kjetil Rekdal er den figuren i norsk Eliteserie som har blitt omtalt mest siden seriestarten. Han er hovedtrener for Rosenborg som har slitt de første kampene av serien. Foto: NTB.

RBK: - Eneste tabellen vi ønsker å toppe er Eliteserie-tabellen

Kommunikasjonsansvarlig i Rosenborg, Jørgen Stenseth, forteller til Kampanje at omtalen gjenspeiler interessen for Rosenborg og at de er godt fornøyde med å toppe medietabllen. Han legger imidlertid til at tallene ikke er unike for dem.

- Vi hadde mer omtale i samme periode i fjor, og ligger på i overkant av 30.000 medieoppslag i året siden 2019. Vi har også stort fokus på å legge til rette for at mediene skal føle seg velkommen på Lerkendal og få innfridd de ønskene de måtte ha. Det tror vi også er en medvirkende faktor til mange oppslag, sier Stenseth.

- Hvor mye av æren går til lokalavisene i Trondheim for det?

- Det er klart at lokalmediene bidrar i stor grad til dette, spesielt etter at Nidaros ble etablert som en utfordrer til Adresseavisen. Men vi er så heldige at også nasjonale medier skriver mye om klubben.

 

Norsk fotball er avhengig av de store klubbene som lokomotiv

Da TV 2s sportsredaktør, Vegard Jansen Hagen, fikk presentert omtaletabellen under de Nordiske mediedagene i Bergen forrige uke var han ikke spesielt overrasket over lagene i toppen av tabellen.

Han mener norsk fotball er avhengig av å ha «lokomotiv»-lag.

- Norsk fotball er avhengig av de store klubbene som «lokomotiv». Når folk tror at det er negative nyheter som selger best så er det ikke det når det gjelder å løfte norsk fotball, sier han.

- Vi håper Rosenborg, Brann og Vålerenga er i toppen og at også de store klubbene gjør seg gjeldene. Norsk fotball er avhengig av det.

Vålerenga med stikk til fotballrivaler: - Ikke sikkert all PR er god PR