Rosenborg topper medietabellen – men Haaland er i særklasse

Norske medier skriver mer om Eliteserien enn før, men dekningen havner i skyggen av Erling Braut Haaland. Fotballtoppene i TV 2 og VG erkjenner at det kan bli litt mye Haaland.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Analyser av dekningen Eliteserien har fått i norske medier viser en økning sammenlignet med fjoråret. Det er gledelig å se at Eliteserien også får betydelig mer medieomtale enn Premier League i Norge, sier analysesjef i medieanalyseselskapet Retriever, Benedicte M. Andersen.

Tall Retriever har hentet ut på vegne av Kampanje viser som Andersen sier at den norske toppdivisjonen i fotball for herrer, Eliteserien, blir betydelig mer omtalt av norske riksmedier sammenlignet med fjoråret. Ifølge Retrievers tall er volumet fra de største riksmediene økt med 45 prosent.

- En av hovedårsakene til økningen er at TV 2, som nå har rettighetene til å vise kampene, publiserer langt flere oppslag knyttet til Eliteserien sammenlignet med i fjor, sier Andersen.

Tallene viser at TV 2 har mer enn doblet antall Eliteserien-artikler fra i fjor.

- I løpet av den første måneden i 2022 hadde TV 2 106 artikler om Eliteserien, mens de i år har økt dette til 214 artikler, forklarer Andersen.

Men også VG, som i fjor hadde en avtale med Discovery rundt norsk fotball, har økt volumet med 36 prosent tross i at de ikke har avtale med TV 2.

Men selv om klubber som Rosenborg, Molde, Bodø/Glimt og Brann blir omtalt hyppigere enn før, så kan ingen alene måle seg med rekordmannen Erling Braut Haaland.

- Norske mediers dekning av Haaland genererer mer omtale enn de fleste av klubbene i Eliteserien får. Vi ser at et titalls norske medier i snitt skriver om lag tre saker om Haaland hver eneste dag, sier Andersen.

Her kan du se omtalen av de norsk klubbene siden seriestart 10. april . Kilde: Retriever. Rosenborg sliter i Eliteserien, men på medieomtale topper de tabellen

Klubb Antall artikler i norske medier
Rosenborg 3289
Molde 1934
Brann 1852
Viking 1758
Lillestrøm 1730
Bodø/Glimt 1611
Aalesund 1590
Odd 1507
Vålerenga 1400
Sandefjord 1399
Sarpsborg 08 1339
Tromsø 1286
Haugesund 1168
Stabæk 1160
Strømsgodset 1039
HamKam 524

- Kan åpenbart bli for mye Haaland

Under de Nordiske mediedagene i Bergen forrige uke sto VGs sportssjef Frode Buanes på scenen for å forklare hvordan VG dekket fotballfenomenet Haaland. Der sa han blant annet at VG, siden sommeren 2022, har fått over 75 millioner klikk på sine artikler om Premier Leagues toppscorer.

- Kan det bli for mye Braut Haaland?

- Ja, det kan åpenbart bli for mye Haaland. For vår del er det ikke sånn at leserne skal styre alt, men vi registrerer at de ikke synes det blir for mye Haaland. Trafikken på sakene er fortsatt gode, men generelt er jeg en fan av å lage færre saker og bedre saker, enn å teppebombe leserne med Haaland-saker, sier Buanes til Kampanje.

Han får støtte fra sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, når han får presentert av Kampanje at det har blitt publisert over 13.000 saker om Haaland siden i høst.

- 10.000 av sakene burde sikkert aldri vært publisert, men det er sikkert 10.000 som er lest og godt lest. Vi i TV 2 snakker om å dra ned volumet og øke kvaliteten, sier Jansen Hagen.

Buanes sier imidlertid at ikke alle Haaland-sakene de kommer opp med slår igjennom.

- Fronten på VG er trang. Det er mye forskjellig som skal på den, så det eri ikke sånn at vi får på alt heller, sier Buanes.

- Skal det mye til for at en Haaland-sak faller gjennom?

- Vi jobber  med de vanlige nyhetskriteriene, også for Haaland, sier Buanes.

Sportssjef:

Frode Buanes var på scenen under Nordiske mediedager. Der gikk han i dybden på VGs dekning av Erling Braut Haaland. Foto: Eivor Eriksen.

- Det er en genuin interesse

Etter et opphold i Warner Bros. Discovery meldte norsk fotball overgang til TV 2 før inneværende sesong. TV 2 endte opp med å kjøpe rettighetene for all norsk fotball, i seks år, for 4,5 milliarder kroner. 

Les også: TV 2 pakker milliardkjøpet av norsk fotball inn i ti TV-programmer: - Mye større enn Premier League

Ser man på medieomtalen alene den første måneden ut i sesongen kan det se ut til at storsatsingen til mediehuset har lønt seg. 

At TV 2 økt omtalen av norsk fotball overrasker ikke Buanes, som selv har vært med på å øke omtalen.

- Hva har det hatt å si for VG at norsk fotball er på TV 2?

- Jeg vil først berømme TV 2 for den gode journalistikken de lager rundt norsk fotball. Jeg tror alle, inkludert meg selv, som er glad i norsk fotball setter pris på den massive dekningen. Jeg tror det påvirkere interessen, sier han og fortsetter:

- Når det gjelder vår egen trafikk så håper jeg det er de gode sakene som har gjort at trafikken er god. Men det hjelper selvfølgelig at TV 2 har gitt dem mye oppmerksomhet. Samtidig tror jeg det hjelper at Brann er tilbake i Eliteserien, at det har vært litt trøbbel i storklubber som Molde og Rosenborg, sier han.

Sportslig svake resultater fra to av norsk fotballs flaggskip trekker og Andersen i Retriver frem som faktorer for mer omtale.

- De som følger Eliteserien vet at det ikke er mange positive årsaker til at Rosenborg og Molde topper listen. Når vi ser på de mest omtalte trenerne, er det Kjetil Rekdal som tar en soleklar førsteplass, sier Andersen.

TV 2s Jansen Hagen tror også publikum og leserne generelt de siste årene har fått øyenene opp for norsk idrett.

- Jeg er ikke overrasket over veksten. Vi har kjent at tidevannet har vokst for oss. Det er en dreining der ute mot norsk idrett. Innenfor det igjen er norsk fotball den sterke drivkraften, sier Jansen Hagen.

- Det er en genuin interesse man kan spille på lag med, legger han til.

Sportssjef:

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, har økt volumet i antall saker om norsk fotball betydelig.

- Vi har vært gode

- Men dere har vel litt av æren?

- Joda, vi har vært gode. Vi har et stort register. Vi har mange måter å få ut budskapet på, men igjen tror jeg ikke det hadde vært mulig å overbevise folk om dette hvis det ikke hadde vært en genuin interesse der, sier Jansen Hagen.

Han peker på at det at de har fått rettighetene er den mest utslagsgivende faktoren for at de har økt volumet så kraftig.

- Men det er ikke bare sånn at du dekker det og øker det som følge av at du ønsker å promotere det, sier Jansen Hagen og fortsetter:

- Det handler om at du har tilgang til bilder og kilder. Vi lager konsepter som genererer et stort volum. I sum så blir dette store tall. Det som er kjekt å se er at det aller mest av dette finner et publikum og er en god innholdsinvestering.

- Klarer dere å dekke det på en kritisk og god måte?

- Ja, og det har vi tradisjon for. Vi tenker egentlig at vi hadde gjort norsk fotball en bjørnetjeneste om vi ikke hadde dekket det på en kritisk måte. Jeg tror norsk fotball er avhengig av at har en dekning som har stor temperatur, sier Jansen Hagen.

- Men før sesongen lanserte dere en haug nye programkonsepter. Funker alle?

- Nei, overhodet ikke, sier Jansen Hagen lattermildt før han fortsetter:

- Men det var sånn vi skulle gjøre. Vi skulle skyte og se hva som traff. Kanskje to av tre programmer treffer foreløpig. Vi lanserte 12 programmer, men vi kommer ikke til å avslutte med 12, sier Jansen Hagen.

Her kan du se medieomtalen av Erling Braut Haaland siden seriestart i Premier League den 6. august.Nettavisen har publisert over 1000 artikler om Haaland

Mediehus Antall artikler 
Nettavisen 1003
Aftenposten 733
VG 583
TV 2 538
Dagbladet 517
Dagsavisen 368
NRK 171

Tallene viser antall artikler fra 6. august 2022 frem til og med 10. mai 2023

Rosenborg topper medietabellen – men Haaland er i særklasse