Mandag morgen kunne Kampanje fortelle at finansminister Trygve Slagsvold Vedum og regjeringens kamp mot PR- og kommunikasjonsbransjen har spart staten 17,4 millioner kroner, om en ser på de 20 statlige virksomhetene som ble identifisert som konsulentverstinger og som fikk pålagt kutt på grunn av det regjeringen mente var for store innkjøp av ekstern kommunikasjonshjelp.
En kartlegging Kampanje har gjennomført, hvor de 20 statlige virksomhetene har trukket ut tall på sin byråbruk, viser at de samlet sett kjøpte tjenester for 83,5 millioner kroner i 2022 mot 101 millioner kroner i 2021. Det reelle samlede kuttet for alle virksomhetene kan ha vært så lavt som fem millioner kroner, i og med at Folkehelseinstittutet hadde unormalt høye og ekstraordinære pandemikostnader tilknyttet kommunikasjon i 2021.
Les også: Vedums kamp mot PR-bransjen har spart staten 17 millioner kroner: - Burde vært unngått
- Kampanjes gjennomgang av statlige virksomheters kjøp av kommunikasjonstjenester er interessant. Slik jeg leser artikkelen virker det som at regjeringens kuttkrav ikke har hatt den helt store effekten. Det er ikke veldig overraskende, sier leder i kommunikasjonsforeningen, Anne-Lise Mørch von der Fehr, til Kampanje.
- Er dette noe regjeringen kan stå inne for og si var et bra tiltak?
- Nei, dette var og er et opprørende tiltak. Trygve Slagsvold Vedums kritikk av kommunikasjonstjenester i staten og regjeringens kuttkrav framstår som slag i tomme luften, sier Fehr og fortsetter:
- Det virker ikke som de har hatt kunnskap om hva kommunikasjonsavdelingene i det offentlige faktisk leverer og hvorfor det kjøpes inn kommunikasjonstjenester fra byråer. Dette handler i bunn og grunn om å få budskapet fram til dem som trenger det og bidra til dialog mellom innbygger og staten. Mener virkelig regjeringen at man skal kutte i det?