Qvisten kjøper teknologiselskap: - Nå satser vi fullt og helt

Qvisten XTND skal konkurrere om banebrytende opplevelser på det internasjonale markedet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Qvisten er mest kjent for å produsere animasjonsfilmer i kjente og barnevennlige universer som Flåklypa og KuToppen, men nå vil selskapet satse ytterligere på teknologi og opplevelser. De skiller ut Qvisten XTND i et eget selskap og overtar samtidig teknologiselskapet Stargate Media.

Det nye selskapet vil ha 15 ansatte og sikter mot en omsetning på mellom 20 og 25 millioner kroner i oppstartsåret.

- Qvistens 30 år lange erfaring med fokus på historiefortelling forsterkes nå med Stargate Medias teknologiske ekspertise. Dette er kruttet i Qvisten XTND. Navnet XTND er essensen av hva som gjør oss unike: Vi tar fundamentet som hvert selskap har bygget og forlenger opplevelsene, kompetansen og produktbredden, sier Fredrik Kiøsterud, administrerende direktør i Qvisten.

Det overordnede målet til det nye selskapet er å skape publikumsopplevelser som kan hevde seg på det internasjonale markedet.

- Vi har jobbet målrettet med å komme dit hvor våre historier og produkter kan gjøre seg bemerket på det internasjonale markedet. Qvisten XTND blir en veldig viktig brikke for å posisjonere oss der, og vise frem selskapets kompetanse innen teknologi og publikumsopplevelser, sier Anita Krohn Traaseth, styreleder i Qvisten.

Satser på internasjonalt fenomen

Stargate Media har jobbet med historiefortelling ved hjelp av VR- og AR-teknologi, og har hatt alt fra store merkevarer til museer og Rihanna på kundelisten. 

- Vår ekspertise innen interaktivt og immersivt innhold, kombinert med Qvistens nesten 30 år lange merittliste innen kreativitet og fortellertalent, vil gjøre det mulig for oss å skape virkelig banebrytende innhold, sier Bjørn-Morten Nerland i Qvisten XTND. Han er tidligere administrerende direktør i Stargate Media.

Qvisten og Stargate Media har allerede samarbeidet på en rekke prosjekter, men da var de begynte å jobbe sammen på en ny gamingpark i Larvik at alliansen slo gnister. Sammen har de utviklet konseptet Parcade på oppdrag av Larvik kommune. Det er en kombinasjon av et digitalt spillunivers og fysisk aktivitetsarena der barn og unge må samles på samme sted for å kunne spille.

- Vi har sittet sammen i en rekke år, men nå satser vi fullt og helt, sier Qvisten-sjefen.

Han tror Parcade kan bli et internasjonalt fenomen.

- Spørsmålet er hvordan man kan få gamingbarna opp og ut. Parcade krever at du er i aktivitet for å gjennomføre spillene, sier han.

Stor satsing:

Parcade bruker geolokasjon for å skape interaktive opplevelser på en fysisk møteplass. Betaversjonen settes opp i Larvik og skal etter planen åpnes i 2024. Foto: Qvisten XTND

- Reklamemarkedet er en berg-og-dal-bane

Fredrik Kiøsterud har stor tro på opplevelser som kobler sammen fysiske steder med digital teknologi. Det er ofte dette som kalles Augmented Reality (AR).

- Vi merker at flere og flere sliter med hva folk skal oppleve. Hva skal kino være utover at man går og ser en film, og hva skal man legge til av verdier for at folk skal velge kjøpesenter eller svømmebasseng? spør han åpent.

Qvisten XTND skal by på svarene. Selskapet sikter seg også helt bevisst inn mot arenaer som ikke er påvirket av konjunkturendringene i like stor grad som det kommersielle markedet, for eksempel undervisning- og kulturinstitusjoner.

- Vi sier ikke nei takk til å lage en animert reklamefilm, men målsetningen er å jobbe med møteplassene til folk. Det er skjæringspunktet mellom fysiske møtepunkter og opplevelser som vil være hovedfokus, sier Kiøsterud.

- Dere ser at det reklamemarkedet ikke er så solid om dagen?

- Det er en berg-og-dal-bane, og når vi kommer fra animasjonsbransjen er til dels kostbart. Reklamebransjen er ikke det den var da vi startet for 30 år siden.

Qvisten kjøper teknologiselskap: - Nå satser vi fullt og helt