Kåret til den beste reklamekampanjen i Norge: - En gripende historie

Kantar har kåret de fem mest kreative og effektive reklamejobbene i Norden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Analyse- og måleinstituttet Kantar gjennomfører hvert år over 13.000 evalueringer av reklamer verden over og i konkurransen «Kantar Creative Effectiveness Awards» kårer selskapet de mest kreative og effektive reklamene.

- Det som er spesielt med denne konkurransen er at det er de viktigste målgruppen for reklame, forbrukerne selv, som utgjør juryen. Reklamene som er med i konkurransen har blitt evaluert gjennom Kantars verktøy for pre-testing, Link, som er validert mot faktisk effekter i markedet og har evne til å predikere gjennomslagskraft og salgs- og merkevareeffekter, sier Heidi Nyberg Stamgård, som er ansvarlig for kåringen i Norge og som jobber som sjef for Creative & Media I Kantar.

De fem vinnerjobbene fra i fjor var det Norwegian, Nora, Twinings, Freia og Grandiosa som stod bak med Try, Anorak, SMFB Dinamo og So Bang som reklamebyråer (se full liste lenger ned i saken.)

- Fra Norge hadde vi noen veldig sterke reklamer på «Topp fem». Vinnerreklamene skiller seg ut ved at de har svært tydelige koblinger til merkevarene, er sannsynlige til å drive salg på kort sikt og styrke merkevaren på lang sikt. Disse tre aspektene har vært kriteriene for kåringer, sier Stamgård.

Best uttelling var det jubileumsfilmen til Norwegian som fikk på Kantar-målingen. Det var filmen med en struts i hovedrollen og der grunnlegger og mangeårig konsernsjef Bjørn Kjos dukket opp i en liten rolle i filmen. Filmen benyttet seg også av en nyinnspilling av låta «Fly on the wings of love» som popduoen Brødrene Olsen vant Eurovision Song Contest med i 2000 for Danmark.

- Vinnerreklamen fra Norwegian forteller en gripende historie om strutsens drøm om å fly, samtidig som den har en veldig sterk kobling til merket, som får lov til å innta rollen som «helten» i reklamen, som den som kan gjøre drømmer til virkelighet, sier Stamgård.

Kantar-lederen mener filmen også har andre sterke sider.

- Reklamen har høy sannsynlighet for å drive salg samtidig som den har en god evne til å bygge merkestyrke ved å få merket til å fremstå meningsfylt og annerledes. Den velkjente musikken som brukes i filmen er i stor grad med på å understøtte både historien og budskapene, sier hun.

Her kan du se reklamefilmen til Norwegian som gikk til topps på kåringen til Kantar:

- Vi er veldig stolte

Eirik Bryn, fungerende markedsdirektør i Norwegian sier han er veldig stolt over å få denne prisen.

- Vi er veldig stolte over å vinne denne gjeve prisen. Det er en hyllest til alt lagarbeidet som ligger bak. At prisen er stemt frem blant norske forbrukere viser at vi har klart å nå et bredt publikum med et emosjonelt budskap. Her adresserer vi drømmen og lengselen om å reise med en tematikk som vi i Norwegian har jobbet med hver eneste dag i over 20 år: Å gjøre det mulig for alle å fly, sier Bryn til Kampanje. 

Norwegian-toppe retter også en takk til reklamebyrået Try som står bak kampanjem

- Med sin kreativitet og driv har Try vært en sentral del av kampanjearbeidet, sier han.

Try hært reklamebyrået til Norwegian siden 2015, men i pandemien ble det naturlig nok stille fra Norwegian ettersom det store reiserestriksjoner i hele verden og ikke minst en stor finansiell snuoperasjon i selskapet. Nå har imidlertid Norwegian begynt å røre på seg igjen sammen med teamet i Try som på vinnerjopbben bestod av kreatørene Øystein Halvorsen og Karin Lund, rådgiver Hanan Jahr, digitalrådgiver Stine Jarl Andersen, formgiverne Inge Fosseie og Amanda Heløy og prosjektleder Anja Sandberg Nordbø.

Regissør på jobben er Ole Martin Hafsmo og produsent Mari Grundnes Paus. Try Opt har laget uttak til digitale kanaler.

Her kan du se Topp fem i Kantar kåring «Kantar Creative Effectiveness Awards» . Norwegian-film topper Kantar-kåring

Plassering Annonsør Reklamefilm Byrå
1.  Norwegian Jubileumsfilm 20 år Try
Urangert Nora Så godt som hjemmelaget Anorak
urangert Twinings Calm and Energise So Bang
Urangert Freia Equity 1 Package SMFB Dinamo
Urangert Grandiosa Vi snakker ekte kjærlighet Try

 

Kåret til den beste reklamekampanjen i Norge: - En gripende historie