Alessandra er omtalt over 12.000 ganger internasjonalt: - Interessen er helt utrolig

Se hvem som vinner kampen i mediene i forkant av kveldens semifinale i Eurovision Song Contest.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Det er veldig mange år siden vi har opplevd så stor interesse fra så store medier internasjonalt, sier NRKs Eurovision-sjef Stig Karlsen til Kampanje.

Tirsdag kveld skal den norske Eurovision-artisten Alessandra Mele på scenen for å sikre seg en plass til lørdagens store Melodi Grand Prix-finale. Alessandra befinner seg nå i Liverpool som er vertsby for årets Eurovision Song Contest (ESC).

I kveld er det klart for den første av to semifinaler og den norske deltageren må være blant de ti beste for sikre seg finalebilletten. I semifinalen skal hun konkurrere mot to andre nordiske storfavoritter, nemlig svenske Loreen og finske Käärijä.

En opptelling Meltwater har gjort for Kampanje viser at den norske artisten ikke er den som har fått mest medieomtale.  På omtaletoppen finner en svenske Loreen som gjør et comeback i Melodi Grand Prix-sirkuset etter seieren med «Euphoria» for 11 år siden.

- Gjennom 2023 er det helt klart den svenske artisten Loreen som har fått mest omtale og som er på god vei til å ta rollen som favoritt, men Alessandra har minst negativ omtale. Av alle de nordiske deltagerne gjør den norske artisten det kjempesterkt, sier administrende direktør i Norge, Ivor Murtic i Meltwater i Norge til Kampanje.

I Meltwaters såkalte «sentiment»-analyse har nemlig den norske artisten desidert minst negativ omtale og hun har mer positiv omtale enn rivalen fra Finland. Mest positiv omtale er det imidlertid Loreeen som har, men den svenske comeback-artisten har i tillegg mer negativ omtale.

- Enorm interesse:

Prosjektleder for Eurovision i NRK, Stig Karlsen, mener pågangen fra internasjonale medier er stori forkant av kveldens semifinale i den europeiske musikkonkurransen. Foto: NRK.

Gjør det bra i Tyskland og Spania

Tellingen til Meltwater stammer fra både sosiale og redaksjonelle medier i hele verden og bryter en opp tallene på land og plattformer finner en flere interessante trekk. Blant «Topp 5» land i omtale, er det i Tyskland Alessandra står sterkest. Den norske deltageren er fortsatt bak Loreen, men omtaleprosenten i Tyskland er høyere enn i andre land.

- Alessandra er gjør det også bedre enn Danmark og Finland i Spania, men fortsatt bak Loreen, sier Murtic.

- Hva med Italia?

- I ialienske aviser og sosiale medier står Alessandra for hele 27 prosent av omtalen, mens også her er vår svenske konkurrent Loreen best, nemlig 41 prosent av omtalen av de nordiske deltakerne dreier seg om Loreen. 

I tillegg skårer norsk-italienske Alessandra også stort i podkaster.

- Alessandra sin låt blir også svært mye diskutert i podkaster rundt omkring i Europa, hvor Loreen bare har en knapp margin i antall podkast-omtaler, sier Murtic.

Her ser du omtaletoppen av alle de nordiske Eurovision-deltagerne: Loreen på omtaletoppen

Artist Land Omtale
Loreen Sverige 45.700
Käärijä Finland 20.700
Alessandra Norge 12.100
Reiley Danmark  5.030

Loreen vinner på TikTok

Analysen til Meltwater viser også «nøkkelordene» som oftest dukker opp i forbindelse med omtalen av Alessandra.

- Her er det spesielt hennes italienske røtter som trekkes frem av fans, og det er nok mange nordmenn som håper det vil gi oss mange 12-poengere i Sør-Europa. Loreen på sin side blir trukket frem som en favoritt til å vinne, og mange husker hennes vinnende bidrag Euphoria med nøkkelord som «euphoric return», sier Murtic.

Ser en på de andre plattformene finner en finske Käärijä som mest omtalt i diskusjonsforumene, mens Loreen igjen troner på topp i den raskeste voksende sosiale medier-kanalen, TikTok.

- Mange musikkeksperter er nok mest opptatt av hvem som er mest populær på TikTok, det mest dominerende sosiale nettverket med hovedfokus på lyd og musikk. Her må vi dessverre se «söta bror» og Loreen ta den absolutt største kaka, og kanskje er dette en indikasjon for hvem som ender opp med å vinne finalen i Liverpool til helgen, sier Murtic.

- Interessen er stor i hele Europa

Prosjektleder for Melodi Grand Prix og norsk delegasjonsleder i Eurovision Song Contest, Stig Karlsen i NRK, sier «medieomtalen først og fremst gir inntrykk av hvem pressen mener er mest interessant i forkant av semifinalen.»

- At det er så stor interesse rundt Loreen er helt naturlig, ettersom hun har vunnet Eurovision tidligere. Det som er utrolig gøy er at interessen rundt Alessandra også er helt fantastisk. Det er veldig mange år siden vi har opplevd så stor interesse fra så store medier internasjonalt, sier Karlsen til Kampanje.

Han sier det har vært forespørsler fra en rekke medier i mange forskjellige land.

- Interessen er helt utrolig. Etter ankomst i Liverpool har vi fått forespørsler og gjort intervjuer med blant annet BBC og ITV, i tillegg til kringkasterne i for eksempel Italia, Spania, Tyskland, Nederland, Danmark, Irland og San Marino. I tillegg ser vi at hun er utrolig populær blant fansen, noe vi ser i alt fra gatene i arrangørbyen til de fantastiske visningstallene på TikTok, sier han.

Ikke overraskende er interessen spesielt stor fra italienske medier som gjerne vil ha en bit av det norske Eurovision-håpet som vokste opp i Italia med italiensk far og norsk mor og som senere flyttet til Norge.

- Interessen er stor i hele Europa, men vi ser naturlig nok at det er enkelte land som viser ekstra stor interesse. Alessandra er født og oppvokst i Italia, og derfor har det selvfølgelig vært stor interesse fra italienske medier. Det er også utrolig gøy å se at det er så stor interesse her i arrangørlandet. Vi bruker veldig mye av tiden i Liverpool på å gjøre presse, og vi har faktisk kommet i en situasjon hvor vi må prioritere mellom store og morsomme forespørsler, sier Karlsen.

Det er ene og alene stemmene fra Europa som teller i kveld. Ingen jury er med i kåringen i de to semifinalene.

Alessandra er omtalt over 12.000 ganger internasjonalt: - Interessen er helt utrolig