Fredag ble den store «Medieundersøkelsen» lagt frem under Nordiske Mediedager i Bergen og der kom det frem at det var et stort klimagap mellom nordmenn og journalister og at én av fire mener mediene skaper unødig engstelse.
- Forskere, pressen og store deler av publikum er enige om det aller meste i den nye medieundersøkelsen, inkludert at vi står overfor en menneskeskapt klimakrise. Men spørsmålet om hvordan krisen skal formidles er langt fra klar, sier forsker Erik Knudsen ved UiB som la frem noen funn fra årets undersøkelse på Nordiske Mediedager fredag.
Den norske journalisten i Dag og Tid, Jon Ottar Hustad, er en tydelig stemme i norsk offentlighet når det gjelder forskningsformidling og har blant annet arbeidet i Klassekampen og vært forskningsredaktør i Morgenbladet. I klimaspørsmålet er ikke Hustad i den leieren som tror det går lukt til helvete, men at det kommer til å gå ille.
- Jeg er mest interessert i hva vi gjør. Men formidlingen får et slags performance-preg. Ja, dette går veldig ille og det er det mange som sier. Men da må vi se på hva som er gjort, og sannheten er at veldig lite blir gjort og da hjelper det ikke hele tiden å legge vekt på alvoret og hvor galt det går når det er lite som tyder på at det i politikken er noen som vil gjøre noe, sier Hustad.
Les også: Klimagap mellom nordmenn og journalister - én av fire mener mediene skaper unødig engstelse