Forrige uke var den norske TV-produksjonsbransjen samlet i Bergen for et rundebordsmøte. Til stede var Virke, Norsk Filmforbund, Den Nasjonale Filmkommisjon og andre aktører fra den norske filmbransjen for å diskutere hvordan TV-bransjen kan møte utfordringen med at mangelen på filmarbeidere til TV, dramaserier og film.
- Alle snakker om det, nå gjør vi noe med det. Både her i Norge, men også internasjonalt er det stor etterspørsel. Vi har ikke nok fagarbeidere med faglig kompetanse på det audiovisuelle, samtidig som etterspørselen på audiovisuelle tjenester er stor, sier leder i Virke produsentforeningen, Åse Kringstad.
Nå har Virke Produsentforeningen, Norsk Filmforbund og Den Nasjonale Filmkommisjonen dannet et bransjesamarbeid for å øke rekrutteringen og kompetansen til bransjen.
- Det kommer av flere faktorer. Den gode nyheten som er med på å skape denne utfordringen er at det er mange flere bestillere nå enn tidligere. Da tenker jeg på strømmetjenester og mediehus spesielt, sier Kringstad.
De siste årene har nemlig store strømmetjenester som HBO, Netflix og Viaplay satset mer på dramaproduksjoner og lokalt innhold. I tillegg har også mediehus som Schibsted økt produksjonen av TV-konsepter. En ytterligere medvirkende årsak er også funnet etterspørselen etter høykvalitets videoinnhold fra de store merkevarene og annonsørene.
- Mange flere vil ha innhold, og mange vil ha norsk innhold. Men dette betyr også at man trenger flere folk til å gjennomføre det. Man hører gjerne over landegrenser om noen har tilgjengelig folk til å være på lyd, lys eller kamera for å fylle behovet. Men sånn trenger det ikke være. Vi har mange folk som har vært innom bransjen, men som har gått ut igjen. Mye av arbeidet går på prosjektkontrakter eller frilansarbeid. Etter hvert er det kanskje mange av disse fagarbeiderne som søker trygghet i andre jobber når de vil etablere seg, sier Kringstad.