Dobbeltvinner på Gullruten tar over millionshowet – Nordisk Film takker for seg som festfikser

Nytt TV-produksjonsselskap får oppdraget med å lage «Gullruten» for de neste årene.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Lørdag kveld var hele TV-bransjen samlet til fest da «Gullruten» endelig var tilbake i Bergen og i Grieghallen etter et par år på hotell og hangar på grunn av pandemien. Men i år var det duket for glam, glitter og gratulasjoner da TV-kanalen, produksjonsselskapene og ikke minst kjendisene kunne motta sine priser for de beste TV-prestasjonene gjennom året.  De siste årene er det Nordisk Film og eventbyrået Fieldwork som har arrangert festen og stått bak TV-produksjonen, men nå takker det Banijay-eide selskapet for seg etter fire år.

Selskapet fikk et ekstra år på grunn av at pandemien hadde lagt en så stor demper på TV-showet de siste to årene.

- Første runde var jo en fest og vi hadde tro på at det skulle fortsette slik. Så ble 2020 og 2021 nødløsninger i Oslo, som til tross for drastiske budsjettkutt og vanskelige arbeidsforhold, ble så fine som de kunne bli. Men det var flott at vi kunne ta et fjerde år og avslutte med et smell i Bergen nå. Gullruten er et morsomt og spennende prosjekt som involverer og engasjerer hele huset, men det er tydelig at ambisjonsnivået og forventningene er mye større enn pengebingen, sier Erlend Røeggen i Nordisk Film til Kampanje.

Han utelukker ikke et comeback på «Gullruten» om noen år selv om prosjektet «har større økonomisk risiko enn andre prosjekter».

- Det er derfor greit å sende stafettpinnen videre nå og heller bruke all energi på å lage fremtidige «Gullruten»-vinnere. Så får vi se om gjør et comeback. Jeg vil rette en takk til Stiftelsen Gullruten og TV2  for samarbeidet, men også gi honnør til hele bransjen som gjør Gullruten til en stor, deilig fest, som ingen vil gå glipp av, sier han.

En av dem som mener «Gullruten» er en stor fest er årets hovedsponsor Se og Hør som tar over sponsoratet etter rivalen Her og Nå.

- Nå har kjendisene ligget lavt i et par år, men nå kommer de ut med senka skuldre og det elsker vi i Se og Hør, sier sjefredaktøren i Se og Hør, UIf André Andersen til Kampanje. 

At kjendisbladet nå har bestemt seg for å overta sponsoratet av «Gullruten» etter Her og Nå, mener sjefredaktøren handler om «det har vært et par år hvor det har skjedd lite».

- Også må vi gi noe tilbake til kjendisverden. Det er helt naturlig at Se og Hør har denne plassen som Norges største kjendis- og underholdningssted, sier Andersen.  

Her kan du se en video med sjefredaktøren Ulf André Andersen i Se og Hør fra lørdagens store TV-fest.

Klar for Monster-show neste år

Med Nordisk Film ute av bildet har arrangøren bak TV-festen, Stiftelsen Gullruten, og Virke Produsentforeningen lyst ut oppdraget med å lage «Gullruten» for de neste årene og fremover blir Monster som skal ta over produksjonen av showet.

- Vi har hatt en anbudsprosess og har også gjort en ny treårsavtale med TV 2. Etter det gikk vi ut og søkte produksjonsselskaper som ville være partnere for den neste treårsperioden og frem til 2025, og da fikk vi en meget overbevisende pitsj fra Monster-gjengen, sier Åse Kringstad, leder for Virke Produsentforeningen. 

Selskapet vant pitsjen etter at den andre finalisten trakk seg fra konkurransen. Kringstad ønsker ikke å fortelle hvorfor det andre selskapet trakk seg, men sier følgende om hvorfor Monster fikk oppdraget.

- En sak er hva Monster skal levere av underholdning, staffasje, bling og farger, men det er noe med å få et så solid selskap som Monster til å gjennomføre dette. De har laget en realistisk plan med en kombinasjon av produksjonsselskap og eventbyrå som to tett integrerte selskaper som vi også vet fungerer sammen, sier hun.

Dette gjør vi ikke for å tjene penger. Vi har selvfølgelig et mål om at det skal være bærekraftig, men penger tjener vi ikke. Eva Rolland Korshamn , daglig leder i Monster Entertainment

- Det er en bransjedugnad

Det er ikke første gang Monster gjør «Gullruten». TV-produksjonsselskapet har stått for mange «Gullruten»-produksjoner oppgjennom årene og hadde også kontrakten før Nordisk Film tok over.

- Det er en bransjedugnad å lage «Gullruten» der alle må bidra, sier Kringstad.

Hun mener «Gullruten» har en fremtid som TV-program selv om tiden begynner å løpe fra de store eventene som «Amanda» og «Spellemannsprisen», live-eventer som dør litt med døgnet og ikke har noen lang levetid på strømmeplattformene.

- Vi har hatt veldig gode seertall på «Gullruten» og det blir spennende å se tallene for i år etter to år med korona. Men det er klart alle disse showene sliter litt med seertallene, men «Gullrutens» force, som gjør at det kan overleve og fortsette å blomstre, er at det er noe folk kjenner igjen. De har sett programmene som vinner prisene, sier Kringstad.

Dermed er det TV-produksjonselskapet Monster, kjent for blant annet store TV-konsepter som «Stjernekamp», som får muligheten til å arrangere 25-årsjubileumet til «Gullruten» neste år, noe daglig leder i Monster Entertainment Eva Rolland Korshamn gleder seg stort til. Korshamn har jobbet i norsk TV-bransje nesten like lenge som Gullruten har eksistert.

- Jeg har vært både klipper, regissør og produsent og kjenner godt til «Gullruten». Jeg har heldigvis fått lov til å være mange ganger i salen og vunnet et par priser opp gjennom årene noe som alltid er enda gøyere enn man tror. Også har Monster også produsert «Gullruten» tidligere, sier Korshamn.

Gir fra seg Guillruten:

Erlend Røeggen i Nordisk Film må gi fra seg Gullruten-produksjonen etter tre år pluss et siste bonusår. - Det var flott at vi kunne ta et fjerde år og avslutte med et smell i Bergen nå, sier han til Kampanje.

Monster mestvinnende TV-produsent

Også i år ble det flere «Gullruten»-priser til Monster og denne gangen for produksjonen av «Pørni» som blant annet fikk prisen «Beste dramaserie». I tillegg ble skuespiller og manusforfatter, Henriette Steenstrup, kåret «Beste skuespiller» for samme serien.  

- Vi er stolte av og veldig glade for to flotte, fortjente priser til Henriette Steenstrup og dramagjengen i Monster.  Så skulle vi selvsagt gjerne hentet hjem ytterligere noen Gullruter, såpass ærlig må jeg være. Men med så mange gode TV-serier som har blitt produsert det siste året, er det mange som fortjener en pris, sier Korshamn. 

Dermed ble også Monster dobbeltvinner og et av de mestvinnende TV-produksjonsselskapene under årets «Gullruten», men Korshamn gleder seg nå til å ta over produksjonen. 

- Vi går inn i dette med åpne øyne og gleden av å hente tilbake produksjonen. Det er en viktig og morsom jobb å gjøre og oppdraget er viktig både for bransjen og for oss. Vi får lov til å lage underholdning av det vi kan aller beste og det vi liker aller best som er TV, sier Korshamn.

- Men noen gullgruve økonomisk er det ikke?

- Nei, dette gjør vi ikke for å tjene penger. Vi har selvfølgelig et mål om at det skal være bærekraftig, men penger tjener vi ikke, sier Monster Entertainment-sjefen.

Les også: Henriette Steenstrup ble kveldens store TV-vinner – sikrer Viaplay to Gullruten-priser

Festkveld til tre-fire millioner

I tillegg skal også eventbyrået Playroom være med å bidra. blant annet med tanke på selve arrangementet, den store «Gullruten»-festen og ikke minst sponsorsalget. Økonomien i prosjektet kommer først og fremst fra TV-kanalene og da særlig TV 2 som har visningsrettighetene og kan selge reklameplass rundt og i sendingen. I tillegg bidrar også Produsentforeningen samtidig med at Nordiske Mediedager kjøper en del seter inne i Grieghallen som totalt rommer rundt 1.500 mennesker.

Totalt har «Gullruten» et budsjett på tre-fire millioner kroner.

- Det betyr at litt av jobben vår også er å skaffe sponsorer, hvis ikke får vi det ikke til. Det er en stor del av jobben. Noen år har det gått veldig bra, og andre år har det vært tøffere. Men vi har alltid klart å finne gode sponsorpartnere, sier Korshamn.

I tillegg til Se og Hør har årets sponsorer også vært Pepsi Max og Lexus.

- Og til slutt. Hvem bestemmer programlederen, er det TV 2 eller produksjonsselskapet?

- Det er TV 2. Men vi kan komme med ønsker, og så diskuterer vi det med kanalen, sier Korshamn.

Dobbeltvinner på Gullruten tar over millionshowet – Nordisk Film takker for seg som festfikser