Klimaetaten ble opprettet i 2016 og skal være en faglig ressurs og pådriver for å nå Oslo kommunes klimamål. To år etter at Klimaetaten inngikk en ny reklame- og markedsføringsavtale med byrået Hyperredink, er de igjen på jakt etter et reklamebyrå
Avtalen som nå er ute på anbud har en ramme på hele 24 millioner kroner over potensielt fire år. For disse pengene skal Klimaetaten få kommunikasjon som bidrar til at befolkningen i Oslo tar klimavennlige valg og at klimagassutslippene i hovedstaden reduseres, i tråd med Klimastrategien som bystyret har vedtatt. Ifølge anbudet må kommunikasjonen derfor treffe godt og være med på å skape atferdsendring.
Da Klimaetaten lyste ut en lignende avtale for fem år siden, var den anslåtte verdien 12 millioner kroner over fire år. Den nye avtalen er imidlertid en rammeavtale og ikke en bistandsavtale som tidligere.
- Dette er en helt ny anskaffelse, der vi har gått gjennom behovet vårt og gjort nødvendige endringer fra tidligere avtale. Anskaffelsen vi har lyst ut nå er derfor ikke helt sammenlignbar med bistandsavtalen vi har i dag, sier kommunikasjonssjef Birgitte Elise Bøen i Klimaetaten.
Klimaetaten har også en parallell mediebyrå-avtale ute på anbud som har en anslått verdi på 13 millioner kroner over fire år.
Kommunikasjonssjefen forteller at de har planlagt for et reklametrykk på samme nivå som i dag de neste årene, men den nye avtalen gir dem mulighet til å skalere opp dersom det kommer satsinger som krever det.
- I tråd med føringene fra kommunen, har vi som mål å redusere bruken av konsulentbistand. Vi har antydet et handlingsrom på mellom 15 og 24 millioner. Det betyr at vi ikke binder oss til å bruke 24 millioner, men at vi har fleksibilitet dersom det kommer større prosjekter og satsinger som krever kommunikasjonstiltak der vi har behov for ekstern bistand, sier Bøen.
Hovedregelen er at etatens egne ansatte skal utføre oppgavene og oppdragene til Klimaetaten, men det åpnes for unntak dersom nødvendig spisskompetanse ikke er tilgjengelig, forteller hun.
- På noen områder er det imidlertid ikke mulig å bygge opp spisskompetanse internt fordi volumet og frekvensen av slike oppgaver i etaten ikke er stort nok til at spisskompetansen vil kunne holde seg på et konkurransedyktig nivå.
Les også: Har brukt 22 PR-rådgivere på Oslos klimasatsing: - Ikke en god bruk av kommunens penger