Google, NRK og DNB er årets studentfavoritter: - Det holder ikke med ett enkelt stunt

- Det må være en del av hele forretningsstrategien, sier employer branding-ekspert Hans Petter Stub.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

Denne uken presenterer Universum resultatene av den store undersøkelsen Universum Awards Norway 2021. Her kommer det frem at DNB, Google og NRK er blant de mest attraktive arbeidsgiverne blant studenter.

Øverst på listen i kategorien «Business» ligger DNB, en plassering de har hatt siden 2018. Like bak kommer Equinor, etterfulgt av Norges Bank og Sparebank 1. Vibeke Hansen, kommunikasjonsdirektør i DNB, forteller at de i 2020 endret strategien til å bli enda mer spesialisert:

- Vi ser at fokuset på å bygge vår attraktivitet som arbeidsgiver er med på å beholde flinke folk og tiltrekke oss flere kompetente medarbeidere innen strategiske områder som teknologi og finans. Vi tror vi har lykkes med å formidle at vi er en viktig samfunnsaktør som kan by på en meningsfull jobb, der økonomene er viktige for oss i en verden i endring.

Leder for employer branding i Whydentify, Hans Petter Stub, er ikke overrasket over årets plasseringer:

- Det er lite bevegelse i toppen, sånn er det nesten alltid. DNB er der, Equinor er der, det er ikke mye bevegelse, sier han.

Universum Awards er en årlig undersøkelse hvor employer branding-spesialisten spør studenter hvilke virksomheter som er de mest attraktive arbeidsgiverne for dem, fordelt på bransjer. Totalt 13858 studenter fra 24 universiteter har deltatt i undersøkelsen, som ble gjennomført fra november i fjor til mars i år.

Topp fem business-bedrifter

Plassering Navn Prosent Fjorårets plassering
1 DNB 27,56% 1
2 Equinor 20,07% 2
3 Norges Bank 14,24% 3
4 Sparebank 1 13,74% 4
5 Aker Solutions 12,74% 9

 

Giganter på topp

På topp for IT-studentene finner vi søkemotorgiganten Google, som fikk hele 44 prosent av alle stemmene. På plassene bak finner vi Microsoft, og de norske virksomhetene Equinor, DNB og Politiet. Sistnevnte debuterer på listen med årets femteplass.

- Vi er et teknologiselskap, og har og vil ha et stort behov for teknologer fremover. Det er stor konkurranse om de beste hodene, så employer branding er et prioritert område for oss.  IT-listen trones av store, internasjonale aktører som Google og Microsoft, så det er tøff konkurranse.  Derfor er det en veldig motiverende løypemelding å få en slik tilbakemelding fra studentene, sier Hansen.

Hun mener studenter og nyutdannede bringer verdifull kompetanse og nye perspektiver.

- Selv om vi ikke kan ansette alle rett fra skolebenken, er det positivt at studenter anser DNB som en attraktiv arbeidsplass fra start, slik at de fortsatt ser til DNB når de en gang i fremtiden vurderer å bytte arbeidsgiver, forteller hun.

På spørsmål om hva som skal til for å bli en attraktiv arbeidsgiver for studenter, trekker employer branding-ekspert Stub frem nettopp DNB som eksempel:

- DNB har gått fra å ikke på langt nær være like attraktive overfor IT-studenter som økonomi-studenter, til å være særdeles høyt oppe på listen. Det syns jeg er ganske spennende. Skal du virkelig få en bevegelse og bli virkelig attraktiv nytter det ikke med ett enkelt stunt eller en enkelt kampanje. Det må være en del av hele forretningsstrategien, noe DNB har satset stort på, sier han til Kampanje.

Han mener topp 50-nykommeren Politiet er særlig interessant:

- Plasseringen er oppsiktsvekkende når du sammenligner med de som ligger under. Både Politiet og Forsvaret ligger foran svært tunge teknologibedrifter. Både «ikke-IT-virksomheter» og statlige- og offentlige virksomheter slår de rene IT-virksomhetene. Også der er det et stort nok miljø til at studentene tenker «der vil jeg jobbe», sier han.

I motsatt ende av topp 50-listen står Making Waves, som nylig byttet navn til NoA Ignite. Byrået falt med 12 plasser fra i fjor til i år, det største fallet i kategorien. Også Itera, Statistisk Sentralbyrå og Gjensidige falt kraftig, førstnevnte med elleve plasser og de to sistnevnte med ti.

Topp fem IT-bedrifter

Plassering Navn Prosent Fjorårets plassering
1 Google 43,98% 1
2 Microsoft 40,07% 2
3 Equinor 19,17% 3
4 DNB 18,10% 5
5 Politiet 17,25% -

Oslo kommune foran NRK

I kultur og humaniora-kategorien slår Oslo kommune både NRK og Utenriksdepartementet, i likhet med året før. Sistnevnte har gjort et byks fra femteplassen i 2020 til årets tredjeplass. Videre på listen kommer Barn-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, etterfulgt av Universitetet i Oslo. Begge falt med én plass.

En trend de to siste årene er at statlige og offentlige virksomheter har styrket seg, noe Stub beskriver som et interessant trekk også i år.

- De har fått en «boost» grunnet korona, men har over tid innsett at de er i hard konkurranse selv om de er monopolister, nemlig i arbeidsmarkedet. De har derfor, mange av dem i alle fall, intensivert arbeidet med å tiltrekke seg kandidater, sier han.

I denne kategorien er det et lite gap mellom selskapene som har falt mest og nest mest nedover listen. EF Educartion First havnet elleve plasser lenger ned på listen sammenlignet med fjoråret, mens SAS og Care Norge begge falt seks plasser. De øvrige kategoriene i undersøkelsen er «jus», «helse og medisin» og «ingeniør og naturvitenskap».

Topp fem kultur og humaniora-bedrifter

Plassering Navn Prosent Fjorårets plassering
1 Oslo kommune 19,42% 1
2 NRK 16,01% 2
3 Utenriksdepartementet 14,56% 5
4 Barne-likestillings og inkl.dep. 12,56% 3
5 Universitetet i Oslo 11,88% 4

 

Google, NRK og DNB er årets studentfavoritter: - Det holder ikke med ett enkelt stunt