Selger annonseverktøy til konkurrenten: - Griser må fly, skal vi slå fjoråret

Men sjefen i Bennett Reklamebyrå regner med å tjene penger også i år.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I snart seks år har Nils Heldal drevet Norges eldste reklamebyrå, Bennett Reklamebyrå i Trondheim, som ble grunnlagt helt tilbake til 1889. Nå har han lagt bak seg 2,5 måned med koronakrise, og kan allerede slå fast at 2020 ikke blir det beste året økonomisk. 

- Griser må fly hvis vi skal slå fjoråret, sier Heldal til Kampanje.

Han har tidligere jobbet i mediebransjen og konsulentbransjen, men de siste årene har det vært reklame som har vært faget.

- Vi hadde to-tre kunder hvor det var bom stopp med alle håndbrekk, men heldigvis har vi en bredde i kundeporteføljen der det også var noen som hadde ekstra behov for å kommunisere. Dermed slapp vi å permittere så mange, sier han.

Les også: Koronakrisen treffer norske byråer - Try, NOA, Schjærven og We Are Live permitterer

Her kan du se alle tallene til Bennett Reklamebyrå i 2019. Alle tall i MNOK. Tjener mer penger på samme omsetning

Bennett 2019 2018 Endring i %
Omsetning 41,4 41,3 + 0,5
Driftsresultat 2,2 1,8 + 22,2
Resultat før skatt 2,5 1,9 + 31,5

Investerer millioner i annonseverktøy

Bennett jobber med kunder som Norsk Flid, som nylig slapp en film i forbindelse med 17. mai med svært gode seertall (se video lenger ned i saken) og NTNU som i disse koronatider har etterspurt kampanjer på en tid der det ikke lenger er mulig å treffe studentene. Dermed «slipper» Heldal å søke på kontantstøtten til regjeringen. 

- Vi hadde en omsetningssvikt på 19 prosent i mars i år sammenlignet med i fjor. Også bedret det seg litt i april. Vi kom ikke under terskelen for å søke kontantstøtte og det er greit. Det er andre som virkelig trenger de pengene mer og ikke skal vi misbruke systemet heller, sier han.

Regnskapstallene for 2019 foreligger nå i Brønnøysund og de viser at omsetningen i Bennett i 2019 endte på 41,4 millioner kroner noe som var ganske så flatt sammenlignet med 2018. Byråinntekten endte på 27 millioner kroner. 

- God omsetning første halvår, ikke så bra andre halvår, da vi brukte store deler av kassa på å investere i et nytt teknologisk verktøy som vi skal kapitalisere på fremover, sier Heldal.

Verktøyet Bennett har utviklet heter AdCast, og er «en løsning for automatisk annonseproduksjon, mediekjøp og drift». Tjenesten er en videreutvikling fra et lignende system Bennett har levert til deler av eiendomsmeglerbransjen.

- Vi har presentert løsningen for flere nye kunder og kontrakter er signert. Vi selger blant annet en skreddersydd løsning til en konkurrent på reklamebyråsiden. At det er en konkurrent det bryr vi oss ikke noe om. Vi jobber for at de skal lykkes. Vi er rause med hverandre i 2020, sier Heldal.

Til sammen regner Heldal med at Bennett vil investere i underkant av fire millioner kroner i det nye verktøyet hvorav én million kroner bare i fjor høst.

- Det er mye penger for et selskap for Bennett og det slår ut på lønnsomheten, sier han.

Her kan du se 17. mai-filmen som Bennett Reklamebyrå laget for Norsk Flid. 

Har tapt penger så langt i år

Overskuddet før skatt i 2019 endte på likevel på 2,5 millioner kroner og det var over én halv million kroner mer enn i 2018.  Han sier «ordreinngangen på det nye året har vært god» og at 2020-regnskapet vil havne på riktig side av streken. 

- Vi har tapt penger i årets fem første måneder, grunnet investeringene, men nå skal vi kapitalisere på investeringene våre i AdCast og vi kommer nok inn på et tall mellom 2018- og 2019-resultatet, sier Heldal.

- Så dere tjener penger i år?

- Ja, det skal vi klare. Vi ligger litt over én halv million i minus per nå, men i det samme regnskapet har vi investert 1,4 millioner kroner. Vi har derfor en sunn underliggende drift og er on track som det heter. 

- Kan vi si at reklamebransjen klarer seg noenlunde greit i krisen her?

- Det er umulig å si. Reklamebyråene juger like mye som PR-byråene. Snakker du med folk du ikke kjenner mer enn sånn passe, så får jeg inntrykk av at alle har masseansatt under koronakrisen. Men vi får vente å se når regnskapene kommer. Det har vært mye permitteringer der ute, sier han. Jeg treffer jo folk jeg kjenner som er permitterte, sier han.

- Hvor mange har Bennett måtte permittere?

- Vi har permittert tre stykker av totalt rundt 20 ansatte, hvorav en er kantinesjefen. Vi håper å ha alle mann og kvinner på dekk snarlig, men kantina er stengt inntil vi får lov til å sette frem koldtbordet igjen, sier Heldal.

Selger annonseverktøy til konkurrenten: - Griser må fly, skal vi slå fjoråret