Refser Viaplay for falsk tribunelyd: - En hån mot supportere, fotball og fankultur

- Dette er ikke noe som dyttes på seerne, svarer Viaplay som mener TV-seerne bør få velge selv.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Da Bundesligaen startet opp igjen tidligere denne måneden var det uten tilskuere på tribunen. På tirsdag var flere klubber i aksjon for tredje gang siden Bundesligaen startet opp igjen og rettighetshaver Viaplay tilbydde norske seere muligheten til å se utvalgte kamper med tribunelyd. Det får journalist Asbjørn Slettemark til å reagere.

Slettemark følger Bundesligaen tett og driver podkasten «Dritte Halbzeit» sammen med Eivind Bisgaard Sunde og Runar Skrøvset.

- Viaplay kjører falsk lyd som alternativ. En hån mot supportere, fotball og alt som er fint med tysk fankultur. Utrolig skuffende at Viasport er med på dette jukset fra Sky Deutschland. Kan vi ikke heller bli minnet på hvor viktig fans er for fotball, skrev Slettemark på Twitter. VG omtalte saken først.

Slettemark sier fotballen nå er inne i en spesiell og litt trist situasjon hvor man ikke kan spille med publikum på tribunen.

- Både myndigheter og fans har akseptert at sånn får det være for å redde klubbene og ligaene økonomisk. Da syntes jeg det er veldig nedtlatende mot dem som er med å gjøre tyske fotballkamper til en fantastisk opplevelse både på TV og på tribunene. Det er en hån mot dem og erstatte det med corporate generert buing mot Manuel Neuer. Det viser hvor utrolig lite rettighetsaver som Sky Deutscland verdsetter supporterne, sier Slettemark til Kampanje.

I Tyskland er det Sky Deutscland som sitter på TV-rettighetene til Bundesligaen, mens det i Norge er Nent-gruppen og Viaplay. Slettemark syntes det er skuffende at Viaplay tilbyr tribunelyd til sine norske seere.

- Jeg er skuffet over Viaplay som da henter inn lydsporet og kjører det. Det ble presentert som et lite eksperiment fra Sky Deutschland, men dette syntes jeg er veldig dumt.

- Jeg syntes det riktige ville vært å kjørt på med Bundesligaen som den er, også som en utrolig viktig påminnelse om hvor viktig fansen er for opplevelsen, fortsetter Slettemark.

Dette er ikke noe en tilfeldig sommervikar i Sky har koda på fritiden sin for moro skyld, dette er en plan for hvordan de skal bruke det i fremtiden Asbjørn Slettemark

- Prinsipiell viktig sak

Viasport-profil Jan Åge Fjørtoft var en av de som til motmæle på Twitter.

- Nå får jo folk velge. Jeg liker det ikke. Derfor velger jeg ikke det, svarte Fjørtoft på Slettemarks Viaplay-kritikk.

-Er det så ille med tribunelyd når tv-seerne har muligheten til å velge?

- Dette handler om prinsipper, det handler om hvordan ligaen og rettighetshaver behandler fans, sier Slettemark.

- De syntes det er kult når fansen lager liv og røre, men når de ikke er der skal de bare erstatte dem. Jeg forstår Fjørtoft sin argumentasjon, men jeg mener det er en prinsipiell viktig sak hvordan fotballfans blir behandlet. De skaper kultur og skaper klubbene sine og da syntes jeg det blir helt feil å gjøre det på denne måten, fortsetter han. 

Slettemark mener det er et annet element at den falske tribunelyden ikke kommer helt ut av det blå.

- Det blir et eksperiment for å se hvordan man skape fotball om til en enda glattere TV-opplelvse i fremtiden i vanskelig land hvor en har lyst å ha vekk brysomme fans. Dette er ikke noe en tilfeldig sommervikar i Sky har koda på fritiden sin for moro skyld, dette er en plan for hvordan de skal bruke det i fremtiden. Og jeg er prinsipielt veldig motstander av at TV-opplevelsen av fotball skal trumfe stadionopplevelsen og fansens tribunerettigheter.

Viaplay: - Ikke noe som dyttes på seerne

Pressesjef Fredrik Olimb i Nent er fremlagt kritikken fra Slettemark. Olimb sier tribunelyd ikke er noe som dyttes på seerne.

- Dette er helt valgfritt og ikke noe som dyttes på seerne. Du må aktivt gå inn og velge en alternativ kampstrøm med engelske kommentatorer og tribunelyd på Viaplay. Vi viser fortsatt kampene slik de er på Viasport-kanalene og alle kampene vi har norske kommentatorer på, sier Olimb til Kampanje.

- Hvor mange velger tribunelyd-alternativet?

- En liten prosentandel har benyttet muligheten til å se på kampene på Viaplay med engelske kommentatorer og underliggende tribunelyd, og det skal de få lov til, sier pressesjefen.

Der hvor Bundesligaen har startet opp igjen er engelsk fotball fortsatt satt på vent. TV 2 som eier rettighetene til Premier League sier de vil ta stilling til spørsmålet om tribunelyd før ligaen starter opp igjen.

- Per i dag vet vi ikke når Premier League starter. Og inntil vi vet mer om dette, så står en eventuell «fake» publikumslyd et godt stykke nede på vår prioriteringsliste. Men det vil vi sikkert ta stilling til før kampene starter igjen, sier pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

Refser Viaplay for falsk tribunelyd: - En hån mot supportere, fotball og fankultur