Orkla dobler salget av Lano - gammel reklameslager får korona-oppsving

Markedssjef innrømmer at det fristet å sende reklamefilmen «Vaske de henda» på nytt under koronakrisen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Reklamefilmen «Vaske de henda» som Orkla laget tilbake i 2012 har fått nytt og uventet liv i forbindelse med alle tiltakene som er innført for å stanse spredningen av koronaviruset. Filmen ble lansert for å hjelpe foreldre med å gi barna gode håndvaskrutiner og samtidig minne om Lanos mildhet. Resultatet var en blanding av en reklamefilm og musikkvideo hvor Try og Paradox fikk god hjelp av Big Ice og Oral Bee på musikksiden.

Les også: Kraftig økning i Orklas resultat i første kvartal

Nå har både filmen og musikken gjort et lite comeback både på YouTube og Spotify. Det sier markedssjef Katrin Bjørnstad Kotsbak i Orkla-divisjonen Home & Personal Care til Kampanje.

- Vi har fått flere henvendelser om filmen, for eksempel fra lærere som ønsker å bruke den i undervisningssammenheng. Videoen har jo blitt veldig aktuell nå under koronakrisen for den viser jo på en sjarmerende måte at vi skal vaske hendene våre, sier Kotsbak.

Den økte populariteten kommer godt til syne når en ser visningstallene til reklamefilmen på Youtube. Siden 1. februar i år er filmen sett 87.000 ganger. Før februar hadde den 64,.000 visninger. 

- Hva synes du om filmen i dag?

- Den er jo utrolig sjarmerende og er lett å like samtidig som den forteller noe viktig på en ufarlig måte. Sangen er jo også veldig fengende, sier Kotsbak.

Her kan du se reklamefilmen fra 2012 som året etter også var med å konkurrere om å bli landets mest likte TV-film. 

Vi har sett en dobling i Lano-salget og på håndsåpe generelt som naturlig nok vokser i tråd med myndighetenes oppfordring om å vaske hendene. Katrin Bjørnstad Kotsbak, Orkla

Doblet salget av Lano under koronakrisen

Det er nemlig ikke alle næringer som sliter under koronakrisen og særlig i dagligvaresektoren er det gode tider. For dagligvareprodusenten Orkla som i dag slipper sine nye tall for årets første kvartal var det en altså en kraftig økning i resultatet for første kvartal. 

Dagligvareprodusenten Orkla økte driftsresultatet i første kvartal med 12 prosent til 1,14 milliarder kroner etter økt salg av mat og såpe.

Tidligere i krisen kunne Orkla fortelle at omsetningen gikk opp med 13 prosent i første kvartal, blant annet på grunn av hamstringen av mat og såpe. Foreløpige salgstall viser at Orkla i alt omsatte for 11,5 milliarder kroner i første kvartal i år, mot 10,18 milliarder kroner de samme månedene i fjor.

- Vi har sett en dobling i Lano-salget og håndsåpe generelt vokser naturlig nok i tråd med myndighetenes oppfordring om å vaske hendene, også er det gøy å se hvilken interesse og engasjement Lano skaper. En ting er salget i butikk, en annen ting er oppmerksomheten vi får på nytt for reklamefilmen «Vaske de henda». Det er tydelig at for veldig mange er håndvask synonymt med Lano, sier Kotsbak.

Lano-sjefen:

Katrin Bjørnstad Kotsbak er markedssjef i Orkla og har ansvaret for Lano-produktet. Koronakrisen ga et voldsomt løft både i salg og gamle reklamefilmer.

Størst i såpekategorien

Lano er det største merket i en kategori med mange merker og det er tall fra Nielsen for ukene 11 og 12 som viser at salget av Lano har gått i taket. Tilsvarende tall fra Nielsen viser at det i et normalår blir solgt Lano for 105 millioner kroner ut av norske dagligvarebutikker.

- Hva tror dere fremover, vil salget gå tilbake eller ligge på dette nye nivået?

- Vi tror at hele håndsåpe-kategorien vil få et løft fremover. Det er et økt fokus på å vaske hender for å hindre smitte og vi kommer derfor til å se vekst i kategorien fremover, også når man åpner opp samfunnet igjen.

- Så til tross for krevende tider, så er det også noe å glede seg over?

- Det er klart at det er et privilegium å sitte med et produkt som står så sterkt i  og spiller en så viktig rolle i slike tider. Våre kolleger på fabrikkene står på og produserer alt de klarer. 

- Har dere hatt utfordringer med å produsere nok såpe?

- Vi har nok til å klare å dekke etterspørselen, i hvert fall har vi hatt det enn så lenge.

Kommer med ny Lano-reklame

Markedssjefen sier Orkla ikke har endret på markedsføringen som en følge av koronakrisen når det gjelder Lano. Orkla har derfor ikke gitt Lano noe økt markedsstøtte i de ukene hvor koronakrisen har herjet.

- Vi har ikke endret noe og har fulgt de medieplanene vi hadde, sier hun.

- Dere var ikke fristet til å vise den gamle filmen fra 2012?

- Vi vurderte det, men det har seg sånn at vi går på med et helt nytt kommunikasjonskonsept og en helt ny reklamefilm for Lano om kort tid. Så vi det derfor ikke som helt hensiktsmessig så tett opp til lansering. Samtidig ønsket vi også å trå litt forsiktig i den perioden vi har vært gjennom nå, sier hun.

- Klarer dere å toppe «Vaske de henda» med den nye Lano-filmen?

- Vi får jo tro det, men den legger lista høyt, sier Kotstad.

Orkla dobler salget av Lano - gammel reklameslager får korona-oppsving