Danske Bank-økonom på omtaletoppen: - Vært et enormt trykk fra media og presse

Ingen forbrukerøkonomer er mer populær enn Cecilie Tvetenstrand. Men mediekritiker og tidligere redaktør advarer.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Bankenes forbrukerøkonomer er populære intervjuobjekter i norske medier og ingen av dem var gjenstand for flere medieoppslag i 2019 enn Danske Banks Cecilie Tvetenstrand. Det viser både bankens egne tall og statistikk Kampanje har fått hentet ut fra Retriever. Ifølge Retriever ble Tvetenstrand omtalt i 1.141 medieoppslag i 2019. 

Til sammenligning ble DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl omtalt i 721 medieoppslag.

Omtalen har på ingen måte roet seg i år. Koronakrisen førte til økt etterspørsel etter økonomieksperter i mediene, og Tvetenstrand alene ble omtalt i 114 oppslag bare i mars.

- Spesielt i mars var det et enormt trykk fra media og presse, noe jeg er veldig takknemlig for, samtidig som vi er to på hjemmekontor og begge barna var hjemme fra barnehage og skole. Jeg følte jeg stod litt i spagaten til tider, sier Cecilie Tvetenstrand til Kampanje.

Jeg hadde aldri vært i kontakt med media før. Det er en helt ny verden. Cecilie Tvetenstrand, Danske Bank

Hadde aldri hatt kontakt med media

Cecilie Tvetenstrand hadde bare jobbet i Danske Bank i et drøyt år før koronakrisen traff Norge med full styrke og snudde opp-ned på mange nordmenns økonomi.

- Jeg hadde aldri vært i kontakt med media før. Det er en helt ny verden, sier Tvetenstrand, som begynte i Danske Bank i januar 2019.

- Hvor mye tid bruker du på media i løpet av en uke?

- Det er veldig varierende. Jeg vil nok si at 50 prosent av jobben går til media. Den andre halvdelen er å holde presentasjoner og videoinnspillinger.

- Hvordan opplever du konkurransen om medieoppslagene fra andre banker?

- Jeg tenker at her er det om å gjøre å spille sammen. Vi jobber for å få frem det samme budskapet. Vi har et samfunnsansvar og akkurat på dette området er vi ikke konkurrenter. Her er vi kollegaer. Det er nok plass til alle sammen og det er viktig å få budskapet fra flere kanter.

DNB-profil:

Også Silje Sandmæl fra DNB er en mye brukt forbrukerøkonom i spaltene og på TV.

DNB: - Det er totalen som er viktig

Fungerende informasjonsdirektør Andreas Nyheim i DNB mener at de «aldri har vært bedre på å være der kundene er og til å dele råd om privatøkonomi og sparing».

- Vi ønsker å bidra til at folk blir litt klokere, og har satset på privatøkonomi og sparing som tema i mange år. Her bidrar både forbrukerøkonom Silje Sandmæl og en rekke andre DNB-eksperter godt. De siste årene har vi styrket satsingen på egne kanaler med satsingen på DNB Nyheter og podkast, i tillegg til TV3-programmet «I lomma på Silje». Silje har nå en av Norges mest populære økonomipodkaster i «Pengetabu», sier han.
 
Podkasten «Pengetabu» har generert ovner 400.00 avspillinger på under ett år. TV3-serien «I lomma på Silje» er sett av 1,7 millioner seere. I tillegg har DNB Nyheter rundt 250.000 sidevisninger i uken.

- Har dere nedprioritert redaksjonelle medier i satsingen på egne medier?

- Nei, det kommer i tillegg til mediene. Vi ønsker også være til stede i redaksjonelle medier for å dele kunnskap om privatøkonomi og sparing og forskjellige temaer som er viktig for folk når det kommer til økonomi. Det er totalen av synlighet som er viktig for oss. Men det er hyggelig at flere gjør en god jobb, for vi trenger fortsatt mer kunnskap om privatøkonomi.

Kritisk:

- Når jeg ser dem bli intervjuet, kan jeg ikke se at de sakene er veldig preget av kildekritikk, sier Trygve Aas Olsen ved Institutt for Journalistikk.

- Får lønna si fra noen som gjerne vil ha pengene dine

Tallene fra Retriever viser at bruken av forbrukerøkonomene fra DNB, Nordea, Danske Bank og Sparebank 1 økte med 50 prosent fra februar til mars. Til sammen ble Silje Sandmæl fra DNB, Derya Incedursun fra Nordea, Cecilie Tvetenstrand fra Danske Bank og Magne Gundersen fra Sparebank 1 omtalt i 305 oppslag i mars.

Fagsjef ved Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen, mener mediene må være oppmerksomme på at bankenes forbrukerøkonomer ikke er uavhengige kilder.

- En forbrukerøkonom som er ansatt i en bank gjør jobben sin som bankansatt når vedkommende blir ringt for en ekspertuttalelse. Du snakker ikke med en uavhengig ekspert, men med en ekspert som er avhengig av sitt ansettelsesforhold, sier han.

- Synes du mediene behandler bankenes forbrukerøkonomer med riktig mengde kildekritikk?

- Jeg uttaler meg litt på sviktende grunnlag, men når jeg ser dem bli intervjuet, kan jeg ikke se at de sakene er veldig preget av kildekritikk. De blir oftest fremstilt som eksperter på forbrukerøkonomi, hvilket de er, men i bunnen ligger det faktum at de får lønna si fra noen som gjerne vil ha pengene dine, sier han.

Pressesjef Øystein André Schmidt i Danske Bank sier at de er opptatt av at deres eksperter skal stå så uavhengig som mulig fra banken.

- Vi som bank lever og ånder for å gi kundene våre og Ola og Kari fornuftige råd om økonomi og hvordan de skal bruke pengene sine. Det ville vært lite formålstjenlig å ha en forbrukerøkonom eller hvilken som helst ekspert som ikke opererer på forbrukerens betingelser, sier han.

Danske Bank-økonom på omtaletoppen: - Vært et enormt trykk fra media og presse