Byråomsetningen stupte da flyene parkerte: - Falt med 90 graders vinkel

Foll Reklamebyrå mistet nesten 60 prosent av omsetningen i mars og har permittert en tredjedel av de ansatte.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Foll Reklamebyrå er hardt rammet av koronakrisen. Byrået har spesialisert seg på retail-markedsføring, og har blant annet Travel Retail Norway, som drifter taxfree-butikker på flyplasser, på kundelisten. Selskapet har som kjent slukket lysene som følge av bråstoppen i den internasjonale flynæringen og permittert 1200 av sine 1250 ansatte, og det fikk også Foll Reklamebyrå kjenne konsekvensene av.

- Vi ble rammet veldig brått i mars fordi vi har Travel Retail Norway som kunde. I det øyeblikket luftfarten fikk sin innstramming, fikk Travel Retail Norway en bråstans. De har måttet permitere over 80 prosent av sine ansatte. Der ble all virksomhet stengt nesten over natta, så vi måtte sette alt vi jobbet med på pause, sier daglig leder Eilif Langvad Kiland i Foll.

Byrået hadde en omsetning på 1,9 millioner kroner i mars, ifølge tall de har sendt inn til Skatteetaten. Det ugjør en nedgang på 57 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og byrået kvalifiserer dermed til statens kompensasjonsordning, som skal dekke deler av deres faste utgifter.

For Foll Reklamebyrå innebærer det en kompensasjon på drøye 171.000 kroner i mars. 

Snudde selskapet etter Rema-smell

Den plutselige nedgangen gjorde at også Foll måtte være tidlig ute med permitteringer. De har permittert flere ansatte i ulike brøker, totalt 11 av 28 årsverk, og april-tallene viser ingen tegn til bedring ifølge byrålederen.

- Vi falt med 90 graders vinkel ned på et nytt nivå og måtte permittere oss ned til nivået vi var på.

- Hvor mye hjelper kompensasjonen på 171.000 i mars?

- Det utgjør en liten prosentandel av husleien og drar ikke lasset der, men det gjør det ikke for noen. Vi er avhengig av andre tiltak og andre samarbeid med huseier. Dette var regjeringen tydelig på også. Men det hjelper jo litt, og det er viktig for hele bransjen, sånn at vi kan holde vår fysiske arbeidsplass i live.

De er et av 70 byråer som i skrivende stund har fått godkjent sin søknad om kompensasjon i mars. Totalt har disse byråene fått utdelt 2,5 millioner kroner. I snitt utgjør det 36.400 kroner per byrå.

Les også: Norske reklamebyråer får millioner i korona-støtte - Dinamo og SMFB får mest

Foll Reklamebyrå er ikke klare med tall for 2019. Sist Kampanje omtalte årsresultatet til byrået, hadde de mistet sin største kunde Rema 1000, noe som resulterte i et underskudd for regnskapsåret 2018.

Les mer: Millionsmell i Foll etter Rema-exit

Nå forteller Eilif Langvad Kiland at de hadde snudd selskapet og etablert seg på et nytt og stabilt nivå, inntil koronakrisen inntraff. Foll-sjefen tror ikke de kommer tilbake til det samme nivået med det første. 

- Vi er ærlige og sier at dette vil påvirke oss like mye som alle andre hele året. Selv om innenlandstrafikken åpner og folk skal feriere mye i Norge, så vil dette påvirke kunder som Travel Retail Norway i lang tid, sier han.

- Ser lys i tunnelen

Byrået er derfor avhengig av å få nye og andre oppdrag enn de hadde før krisen.

- Men vi ser i lys i tunnelen. Det å handle norsk blir bare viktigere for nordmenn gjennom dette året, og det kan være en fordel. Mye tyder på at den norske kjøpesentersommeren kan bli ganske bra når alle skal feriere hjemme, og for de av oss som lever av retail, gir det grunnlag for å være moderate optimistiske i det mellomlange bildet.

For selv om enkelte kunder har satt bremsene på, har andre gitt gass.

- Mange har snudd seg og tilpasset budskap og endret på kommunikasjon. Ark har vært en fantastisk proaktiv kunde og gått inn og tilpasset de planlagte kampanjene vi hadde i lys av tiden vi er i, på en god og omsorgsfull måte. 

- Hvordan påvirker nordmenns nye handlevaner dere?

- Vi forbrukere driver med nødvendig handel nå og det gjør at vi må kommunisere annerledes. Men dagligvare og multibutikker leverer takknemlige varer, for mat må vi uansett ha. Samtidig har dette skapt en del praktiske konsekvenser i butikk som har ført til at man trenger nye konsepter, og det kan gir mer business for et retail-reklamebyrå som oss.

Byråomsetningen stupte da flyene parkerte: - Falt med 90 graders vinkel