Apeland øker omsetningen og ansetter under koronakrisen: - Tror det blir et bra år

Byråleder Ole Christian Apeland har unngått permitteringer. Nå vil han utvide byrået.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Kommunikasjonsbyrået Apeland endte 2019 med en omsetning på 36 millioner kroner og et resultat før skatt på 5,5 millioner kroner. Det er en forbedring fra 2018 på henholdsvis 11,6 og 33 prosent.

- Vi er godt fornøyde med fjoråret, overskuddet var betydelig også, det er veldig, veldig hyggelig, sier administrerende direktør Ole Christian Apeland.

Byråinntekten ble på 31,7 millioner kroner (+ 7,2 prosent). Apeland mener det er hardt arbeid og fornøyde kunder «som vil ha mer og mer», som står bak veksten.

- Det er litt forvirring der ute om hva som funker. Vi er flinke til å vise hva som fungerer fordi vi bruker analyse til å forstå målgruppene bedre og for å justere budskapene, sier han.

Apeland står blant annet bak den store omdømmeundersøkelsen RepTrak som hvert år kårer de best likte bedriftene i Norge. I år var det Tine og Ikea som toppet listen.

- Hvor stor del av virksomheten utgjør omdømmemålingen?

- Vi fokuserer på helhet. Veldig mange velger oss som totalleverandør og bruker oss på analyse, strategi og gjennomføring. Og så er vi heldige fordi vi har veldig lojale og fornøyde ansatte. Det er enklere å jobbe når man jobber med flinke folk som har vært her lenge.

- Synes ikke så mye om permitteringer

I dag er det 19 ansatte i Apeland, men det skal bli flere om kort tid. Koronakrisen har ikke satt en stopper for byrålederens planer om å utvide.

- Vi håper å bli litt flere. Jeg ønsker at vi skal være rundt 25, sier han.

Apeland forteller at det er lenge siden sist de ansatte og han tror det kan ha bidratt til å øke interessen.

- Det hagler inn med søknader, sier han.

Apeland har flere kunder innenfor eiendom og har også spesialisert seg på miljø og klima.

- Mesteparten av omsetningen vår kommer fra faste kunder som har løpende avtaler med oss. Det er fint å ha en stabil kundebase når koronakrisen kommer.

- Hvordan har dere merket koronakrisen?

- Vi har ting liggende på vent. Det har ikke vært så lett å gjennomføre alle prosjekter og det har vært en del arrangementer vi har måtte avlyse, så vi har merket det.

- Har dere foretatt permitteringer?

- Nei, og jeg synes ikke så mye om det. Vi kunne sikkert ha gjort det, for det er noen ansatte som ikke har hatt noe særlig å gjøre. I den verste perioden kunne vi ikke gjøre noe film eller foto. Men det er et poeng at vi er en gjeng og jeg vil gjerne holde hele gjengen i arbeid, sier Apeland.

- Rigget for å tåle motstand

Apeland har fortsatt hjemmekontor, i likhet med flesteparten på kotnoret.
 
- Alle de hos oss som reise kollektivt har hjemmekontor. Vi har daglige digitale møter og jeg trives godt med det. Vi har blitt veldig gode på Zoom.

- Er nivået på det kreative arbeidet like godt?

- Ja, det som kan gjøres fra kontoret, det går som det skal. Det er utrolig morsomt å se hvor mye man kan få til digitalt.

- Det høres ut som du er optimistisk for året?

- Jeg er ikke sikker på at vi slår fjoråret, men jeg tror det blir et bra år. Det er ikke et stort mål i seg selv å tjene like mye penger hvert år. Vi går ikke på jobb for pengenes skyld, vi gjør det for hjelpe folk. Det er det som er moro. 

- Hva gjør dere med overskuddet fra i fjor? Blir det utbytte?

- Det blir nok noe utbytte, men det haster ikke. Vi vil være sikker på at året går bra, men vi tjener penger selv under korona, sier Apeland og legger til:

- Vi får se hva som skjer. Vi håper på det beste, men er forberedt på det verste. Vi er rigget for å tåle mye motstand.

Apelands 2019-resultatKraftig resultatforbedring

  2019 2018 Endring i prosent
Omsetning 36 081 329 32 320 381 + 11,6
Byråinntekt 31 682 573 29 544 333 + 7,2
Resultat før skatt 5 456 846 4 144 675 + 33

Apeland øker omsetningen og ansetter under koronakrisen: - Tror det blir et bra år