VG skrinlegger bloggsatsing - vil heller dyrke egne kjendiser

Vurderte å ta opp kampen med Egmont, Aller og bloggnettverkene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I mai i fjor satte VG ned en arbeidsgruppe som skulle kartlegge det kommersielle potensialet i det norske influencer-markedet. Noe av det VG skulle se på, var om de skulle ta opp kampen med bloggnettverk United Influencers, Egmont People, Aller-eide Adlink og Nent Group-eide Splay. Disse nettverkene tegner eksklusive avtaler med influencere og tjener penger på å selge reklame for dem.

Nå avblåser VG den varslede blogg-krigen, ifølge digital forretningsutvikling i VG Annonse, Torill Nikø. VG satser i stedet for fullt på egne programkonsepter.

- Det vi fant ut er at vi ønsker å dyrke de redaksjonelle influencerne vi har og bruke de i våre kommersielle produkter innenfor podkast, sponsorater på VGTV og i andre sosiale medier. De influencerne vi ikke har bygget opp selv kan fritt frem brukes i kampanjer på VG Partnerstudio eller i andre annonseprodukter, sier Nikø til Kampanje.

VGTV-konsepter som «Spårtsklubben» og «Harm og Hegseth» har blitt kjempesuksesser for mediehuset, og Nikø mener det er her VG har størst kommersiell sprengkraft.

- Er det ikke slik dere har jobbet tidligere også?

- Tidligere har vi ikke gjort en vurdering av hvordan vi skal gjøre det. Nå har vi satt det mer i system.

- Så det blir ingen kamp om bloggere fra VGs side?

- Det kommer det ikke til å bli. Men alle står fritt frem til å bruke eksterne influencere i VGs kanaler.

Vil ta P3s posisjon

Torsdag inviterte VG til en sponsorfrokost i Finn.nos lokaler i Oslo sentrum. Der presenterte programsjef Martin Jøndahl menyen og sponsormulighetene på VGTV de kommende månedene. Han er full av selvtillit etter forrige ukes prisfangst.

- Det har vært en veldig bra uke for VGTV. Gullruten var en milepæl for oss, sier Jøndahl til Kampanje.

På onsdag hentet VGTV prisen for «Årets web-tv-serie» på Medieprisene, og Jøndahl var selvfølgelig også på plass i Grieghallen da to av hans største influencere, Vegard Harm og Morten Hegseth, hentet Gullrutens publikumspris, som stemmes frem av landets tv-seere.

Det er ikke første gang VGTV-sjefen er på Gullruten. I 2013 tok Jøndahl plass på «absolutt bakerste rad» i Grieghallen. Da var Einar Tørnquist nominert i kategorien «beste programleder» for VGTV-programmet «Tørnquist Show», til tross for at web-tv-produksjoner på dette tidspunktet ikke fikk lov til å delta i tv-konkurransen. VG hadde nemlig solgt lineær-tv-rettighetene til Max, og fikk derfor «en slags nominasjon», men ikke noen invitasjon. Fire år tidligere fikk de blankt nei til å melde på «Fanthomas».

- Så det har tatt ti år å komme hit, sier Jøndahl.

I mellomtiden har VGTV lagt fra seg ideen om å produsere tv-programmer. Nå handler det om å bygge underholdningsuniverser internt i VG-huset. Det er allerede nevnte «Harm og Hegseth» og «Spårtsklubben» gode eksempler på.

«Spårtsklubben» er VGTVs mest sette program, og er den faste tumleplassen til influencere som Mads Hansen, Erik Follestad og Ida Fladen. «Harm og Hegseth» står både bak podkasten med samme navn, VGTV-programmet «Panelet» og den prisvinnende avleggeren «Vegard X Funkygine». Til høsten er Hegseth klar med det nye VGTV-programmet «Kjendismobilen», mens Harm skal dokumenteres i det nye programmet «Life of Harm».

Målet er enkelt og greit å bli best på profildrevet underholdning for en ung målgruppe.

- P3 har eid denne posisjonen i mange år og har vært talentfabrikken over alle, men i det siste har vi sett at de har skiftet fokus til ung drama, som sikkert er riktig for dem. Det har åpnet et rom som vi kan ta, sier Jøndahl.

Han opplever ikke konkurransen fra de kommersielle tv-kanalene som spesielt tøff.

- Faktum er at de ikke klarer å utvikle nye unge profiler selv. Lineær-tv er for foreldrene og det er det digitale som er «mainstream» for de unge, sier han.

- TV 2 har gjort en kjempejobb med «Bloggerne» og «Sophie Elise» og innkjøp av «Kardashians», men det er låst bak Sumo. Vi har en fordel av at vi publiserer på VG, landets største digitale plattform, og på YouTube og Snapchat. Skal du nå unge under 30 år, må du være i de kanalene der de er, fortsetter han.

Tv-sjef uten tv-programmer:

VGTV har lagt fra seg ideen om å lage tv-programmer, ifølge programsjef Martin Jøndahl. Nå handler det om å lage underholdningsuniverser. Foto: Dag Robert Jerijervi

- Ser en stor vekst på podkast

Nå knytter VGTV til seg et knippe nye influencere, som blogger Kristine Ullebø og «supersparer» Karen Elene Thorsen. Ullebø skal lage den nye podkasten «Karrierepoden» for VG, men VG går ikke inn og tar eierskap til Ullebøs blogg.

- Vi er ikke agenter eller management som skal selge reklame på influencernes egne kanaler. Vi er opptatt av å ha god dialog med de som har egne representanter. Mitt fokus er å utvikle gode innholdskonsepter til VGTV.

- Er det blitt økonomi i podkast?

- Ja. «Harm og Hegseth» gjør det bra, og jeg bor med Sigrid (Bonde Tusvik, red. anm), så jeg vet at det er økonomi i «Tusvik og Tønne», og de to podkastene har nesten like mange lyttere. Vi ser en stor vekst på podkast.

Da VGTV-profil Ida Fladen lanserte sin podkast - «Ida med hjertet i hånden» - skjedde det imidlertid utenfor VG-universet. Den produseres av Christine Danckes selskap Vrang Produksjon.

- Er det en situasjon dere ønsker å unngå?

- Vi opplever ikke det som et stort problem. De profilene vi jobber med kan være med på ting utenfor VG-huset, men målet er å skape så mange spennende muligheter for dem som mulig. Det gjør vi med Mads Hansen, som lanserte sin nye podkast hos oss («Topp 3» med Erik Solbakken, red. anm). Vi må bygge videre på suksessen vår med nye programmer, podkaster og live-arrangementer, men at Ida Fladen lykkes med podkasten sin er bra både for henne og for oss.

Sikter mot 70 millioner sponsorkroner

Leder for VGs sponsoravdeling, Simen Gjerstad, forteller at de har brukt flere år på å bygge et tett forhold mellom sponsoravdelingen og redaksjonen som mulig.

- Det er bygget på en gjensidig respekt og åpenhet. Vi er avhengig av hverandre. Martin Jøndahl er opptatt av å finansiere produksjonene, mens vi får tilgang til profilene tilbake. Jeg mener vi er blant de beste i klassen til å dra nytte av hverandre.

Alt av sport og underholdning kan sponses i VG. I år anslår Gjerstad at sponsorinntektene vil ligge på 60-70 millioner kroner. I fjor hentet VG inn rundt 50 millioner sponsorkroner.

- I år er det verken OL eller fotballmesterskap, så det er litt vanskelig å sammenligne, men vi har en god vekst.

VG skrinlegger bloggsatsing - vil heller dyrke egne kjendiser