Mediegründer ble E24-sjef - nå sikter han mot 100 mill. og ypper seg mot DN

- Vi skal ta posisjonen som Norges største og viktigste næringslivsavis, sier Gard L. Michalsen.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

E24 Dine Penger, heleid av VG, omsatte i 2018 for 89,7 millioner kroner, en vekst fra 78,9 året før. Det er en økning på 13,6 prosent. 

- Dette er et resultat av knallhardt arbeid fra alle ansatte og avdelinger og flere år. Og ikke minst det solide grunnlaget som min forgjenger Per Valebrokk la gjennom ti år i E24, sier ansvarlig redaktør og direktør Gard L. Michalsen.

Driftsresultatet falt med 15 prosent til 3,6 millioner kroner.  Årsaken er kostnadvekst, opp 15 prosent til 86,1 millioner kroner i fjor.

- Vi har investert kraftig i journalstikk gjennom ansettelser av journalister, og i nye produkter, minE4 og E24+. 2019-resultatet blir trolig enda dårligere, men med like god vekst, sier Michalsen til Kampanje.

Michalsen, som kom fra Medier24 til stillingen som E24-sjef i fjor sommer, har et nytt mål klistret på veggen i redaksjonslokalene i Akersgata i Oslo:

- Vi har en tavle hvor målet er 100 millioner kroner i 2019. Det vil være en solid milepæl!

Vil bli størst og viktigst

Nå har Michalsen og hans kolleger ambisjoner om å bli den suverent største næringslivsavisen i Norge. 

- Vi skal ta posisjonen som Norges største og viktigste næringslivsavis, sier Michalsen til Kampanje.

Med VG i ryggen ble E24 raskt landets største økonominettsted for 13 år siden. Ifølge Onlinelisten til Kantar TNS er nettavisen nå noen måneder landets femte største på mobil, mer enn tre ganger større enn Dagens Næringsliv på denne plattformen.

- Digitalt har E24 vært nummer én siden oppstarten i 2006. Hva legger du i å være størst og viktigst?

- E24 er størst på totaltrafikk, men DN har en ledende posisjon på direktetrafikk og med sin dagsordensettende kvalitetsjournalistikk. Vi skal bruke vår digitale posisjon til å bli ledende også på direktetrafikk. Det skal vi gjøre ved å lage enda bedre journalistikk. Det er et hårete mål, men det er ikke slik at vi i morgen tar masse Skup-priser og dobler direktetrafikken, sier Michalsen. 

- Når vinner E24 sin første Skup-pris?

- Jeg tror ikke Skup er det første og viktigste målet. Det som er viktigst for oss er å levere gode, kritiske saker jevnlig og ha en løpende dekning av næringsliv, økonomi og finans.

- Virker som DN er opptatt av klikk

DN-sjef Amund Djuve sa til Kampanje forrige uke at han ikke er så opptatt av klikk.

 - For DN er det ikke noe mål å være størst i antall klikk. Hvis det hadde vært et mål, så hadde vi lagt ut alt innhold gratis. For oss er det viktigere å være best, at leserne er villige til å betale for journalistikken vi lager. Å konkurrere med trafikkmaskiner - som VG/E24 og Nettavisen/Amedia - vil være meningsløst.  Men vi kan konkurrere om å levere den beste journalistikken til en relevant målgruppe, det er et helt annet løp, sa Djuve.

Les mer: Djuve fra jubel til kutt: - Resultatene er for svake (Abo)

Gard Michalsen svarer syrlig:

- Hvis du ser på hvordan DN ser ut på forsiden, så virker det som DN er ganske opptatt av klikk. Det kan også være fristende å ikke være opptatt av det man ikke lykkes med. Hvis man fortsatt skal være viktig for mange, så er det viktig å være stor. En annen sak er at hvis man skal få tak i abonnenter, noe også DN er opptatt av, så er størrelse og rekkevidde viktig.

I vinter gnistret det mellom DN og E24 - etter at Djuve og hans journalister i lengre tid har irritert seg over E24s sitatpraksis. Djuve mente E24 utfordret loven når det gjaldt både lengde og antall saker de siterer fra avisen. 

- Siterer dere mindre fra DN etter krangelen i vinter?

- Det kan være, men det er i så fall ikke noen bevisst endring. Jeg har ikke hørt noe fra DN siden da, og har ikke brukt mange kalorier på dette. Vi følger en god sitatpraksis som er anerkjent og etablert. Vi er også veldig rause med henvisninger og lenker. Hvis det er slik at vi nå siterer DN sjeldnere enn før, så er det synd for DN, for da lager de saker som ikke er verdt å sitere. 

- Hvem er E24s viktigste konkurrenter i dag?

- Det er DN og Finansavisen. Og for så vidt Nettavisen, de er blitt viktigere det siste halvåret, noe vi synes er bra.

Vil ikke lukke forsiden

Tøff konkurranse til tross, annonseavdelingen, anført av kommersiell direktør Kjell Martin Nerstad, sørger for at alle kommersielle kurver peker oppover. Display står for brorparten av inntektene, men innholdsmarkedsføring, som har hatt en betydelig vekst, utgjør nå 30 prosent av de samlede inntektene. Michalsen varsler fortsatt satsing på digitalt abonnement gjennom E24+, som ble lansert for snart et år siden og som nærmer seg 5000 abonnenter. Men å lukke hele forsiden er uaktuelt.

- E24 kom til verden for å åpne opp økonomijournalistikken, som da var forbeholdt leserne av to kostbare papiraviser. Vi skal fortsatt være et åpent nyhetsnettsted som setter dagsorden og når mange lesere, sier han.

- Men vi ser at det er et marked for innsikt, forklarende journalistikk, børskommentarer og analyser, som stadig flere vil betale for. Og mye av topplinjeveksten i år vil komme fra brukerbetaling, spår redaktøren. 

- Du overtok som E24-redaktør i fjor sommer. Hvordan er det for en gründer å være sjef for 50 ansatte i et Schibsted-selskap?

- Det var en overgang. Men da jeg bestemte meg for å takke ja til jobben, så planla jeg for at det ville bli noe annet enn å være gründer. Som gründer er man utålmodig, ting går aldri fort nok. Jeg har lært meg til at å bruke tid på å bli kjent med kolleger og produktet er viktig. Jeg kom ikke til E24 og ville lansere nye ting dag to. Jeg har brukt mye tid på å bli kjent med medarbeiderne, produkter og se på hvilke endringer som eventuelt vil være nødvendige.

- Savner du gründerlivet?

- Jeg vet ikke om jeg savner det. Det er ikke slik at jeg vil tilbake til det, men det var kjempeartig, det var noen av de viktigste årene i min karriere. Men da jeg tok valget om å skifte jobb, så var jeg innstilt på at det var E24 jeg skulle gjøre nå. Hvis det er noe jeg savner, så er det nok at hvis jeg fikk en idé, så kunne jeg gjennomføre den dagen etter. Så kan du si at hvis jeg ikke får til det i dag, så er det fortsatt bare min egen feil.

- Går det for tregt i Schibsted?

- Nei, som regel ikke. Her er det masse flinke folk, vi har teknologi og produkter til å gjennomføre planer. Men noen ganger tar produktutviklingen for lang tid, og vi bruker for mye tid på å tenke på hva vi skal gjøre heller enn å faktisk utvikle det. 

- Tar du det litt roligere i sosiale medier etter at du ble E24-sjef?

- Nei, men jeg trenger ikke å mene noe om alt. Det betyr ikke at jeg har lagt bånd på meg. Jeg kommer ikke til å slutte å være på Facebook og Twitter, men mesteparten av energien skal man bruke på det feltet man jobber med. Jeg har lært meg å ikke gå inn i Facebook-debatter som ikke er relevante eller som tar for lang tid.

- Har du?

- Ja, jeg har det. Jeg prøver i alle fall, ler Michalsen.

Her kan du se tallene til E24 for 2018. Alle tall i MNOK. Omsetningen vokser, men resultatet faller i E24

E24 Dine Penger 

2018

2017

Endring i prosent

Omsetning

89,7

78,9

+ 13,6 

Driftsresultat (EBITDA)

3.6

4.3

- 15,0

Resultat før skatt blir klart i forbindelse med generalforsamlingen.

Mediegründer ble E24-sjef - nå sikter han mot 100 mill. og ypper seg mot DN