Kjendismanager mener tilsynene skriker i mediene: - En belastning for influenserne

Men får ikke støtte av Norges største blogger.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Kjendis- og influensermanager, Erland Bakke, mener reglene omkring annonsering i sosiale medier er vanskelig å overholde, og at tilsynsmyndighetene skriker etter oppmerksomhet ved å føre tilsyn på tilsyn blant norske influensere. Det kom fram under gårsdagens debatt «Hva er rett og galt i influencer marketing» under Kampanjes Influencer Marketing-dag, som ble arrangert for første gang i år på Hotel Continental i Oslo.

Bakke dreide tidlig samtalen inn på medieoppstyret omkring influensere og tilsynenes rolle i offentligheten. 

- De går ut i media og setter ting på spissen. Jeg syns jo tilsynet er flink til å skrike og svare journalister når de ringer. De jobber mye med informasjonsarbeid, men det ser jeg fint lite til, sa Bakke under debatten. 

I panelet satt ovennevnte sammen med medierettsadvokat Jon Wessel Aas, leder i Medietilsynet, Mari Velsand, og juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, for å diskutere hva som er rett og galt når annonsører bruker influensere i markedsføringen sin. 

- Er de for harde i klypa, spurte ordstyrer og journalist i Kampanje, Dag Robert Jerijervi.

- Jeg synes de (tilsynsmyndighetene journ. anm.) drar den for langt i måten de håndterer hva de sier til media omkring influensere. Influenserne er smarte amatører, de er ikke profesjonelle. Det er fornuftig at de går opp noen regler, men det å skrike litt fort når journalister ringer, blir en belastning for influenserne, svarte Bakke.

Jeg føler meg som ikke som en smart amatør, jeg er proff. Sophie Elise Isachsen, toppblogger

- Du er ikke amatør om du tjener penger på det du driver med

Verken Velsand eller Wessel-Aas var enige i Bakkens utspill. 

- Vårt ansvar er å være tydelige på når loven gjelder, hva som er brudd og eventuelt reagere på det. Vi har lagt vekt på det med veiledning og rådgivning, nettopp fordi det er komplisert, sa Velsand fra scenen. 

Wessel-Aas mener på sin side at amatørbegrepet blir feil å bruke om influensere som tjener penger. 

- Med en gang du tjener penger, ja, da fanger bordet litt. Da driver du næring og da synes jeg ikke det er så galt at noen av de mest fremtredende blir omtalt når det blir mediesaker, det er en del av opplysningsarbeidet.

- Du er ikke amatør om du tjener penger på det du driver med. At du ikke kan reglene er amatørmessig, men det frifinner deg ikke, fulgte han opp. 

Bruker tid på influenserne:

- Vi bruker mye av vår tid og ressurser på influensere i sosiale medier, sier juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, under debatten. Her sammen med Medietilsynets leder, Mari Velsand. Foto: Christoffer Krook.

- Kanskje vi roper av og til

Til tross for at det har vært mye medieomtale og diskusjon omkring influensere som bryter regelverket, har Forbrukertilsynet kun bøtelagt én influenser hittil. Anna Rasmussen, også kjent under bloggnavnet «MammaTilMichelle», ble ilagt et gebyr på 100.000 kroner for å ha brutt markedsføringsloven da hun arrangerte flere konkurranser sommeren 2018, uten at noen vinnere ble kåret. 

Da tirsdagens debatt dreide seg inn på den mye omtalte Dubai-turen, hvor flyselskapet Norwegian sponset norske influensere for å promotere reisemålet, innrømmet Haug at de kanskje roper litt mye noen ganger. I Dubai-saken gikk Forbrukertilsynet ut og konkluderte med at Norwegian brøt markedsføringsloven, men flyselskapet fikk ingen ytterligere reaksjon fra Forbrukertilsynet. Likevel tok altså tilsynet en aktiv rolle i mediene. 

- Hadde dere behov for å markere dere i media uten å lage sanksjon, spurte ordstyrer, Jerijervi, Forbrukertilsynets juridiske direktør. 

- Kanskje vi roper av og til, men stort sett er det journalister som ringer oss og spør. Hadde Clas Ohlson gjort det samme så hadde ikke vi fått spørsmål, det er personfokus i mediene, og det samme er det med store merkevarer, svarte Haug. 

Ingen smart amatør:

- Jeg er proff, sier Sophie Elise. Her fra hennes foredrag under Kampanjes Influencer Marketing-dag. Foto: Christoffer Krook.

- Sender mail en dag, går til pressen dagen etter

En av Norges største og mest omtalte bloggere, Sophie Elise Isachsen (24), var også tilstede under Influencer-konferansen for å holde et foredrag om hvordan man skaffer seg følgere – eller som hun selv sa – hvordan man bygger en relasjon til sine følgere. 

Hun er ikke enig i Bakkes beskrivelse av at tilsynene skriker. Likevel har hun følt på at Forbrukertilsynet går til pressen før influenserne selv. 

- De sender mail én dag, og dagen etter så står det i pressen. Da har man ikke rukket å ta stilling til det selv, og man vet heller ikke helt hva man skal svare når pressen ringer, sier Isachsen til Kampanje.

Isachsen mener likevel at det kunne ha vært mye verre, og hun føler at tilsynsmyndighetene har gitt influenserne rom til å lære regelverket over tid. 

- Bakke mener at influensere er smarte amatører - er dere amatører eller profesjonelle aktører?

- Jeg føler meg som ikke som en smart amatør, jeg er proff. Men det er vanskelig, man kan starte opp hjemme i det små og så kan det blåse opp. Da har man kanskje ikke tenkt over at det er en del regler man må følge og forholde seg til. Jeg føler hvertfall at de store aktørene er proffe.  

Kjendismanager mener tilsynene skriker i mediene: - En belastning for influenserne