Regner Netflix-millioner over tv-produsent

Men i Norge stuper omsetningen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Fredag morgen klokken 09.00 er det premiere på den første, nordiske Netflix-serien, «The Rain». Mange vil kanskje hevde «Lilyhammer» var den første nordiske tv-produksjonen til Netflix, men det var en co-produksjon med NRK. Når serien om de danske ungdommene som løper for livet fra et virusinfisert regn gjennom et nordisk skoglandskap har premiere på Netflix denne helgen, er det første gang verdens største strømmeselskap har laget en helt egen serie for det nordiske markedet.

- Jeg er veldig spent. Vi hadde 500 mennesker til galla-screening i København, og publikum var veldig positive. De var veldig overrasket over kvalitetsnivået og produksjonsverdien. Folk sa wow, da de så den. Det håper vi jo at seerne også tenker når serien kommer ut i morgen, sier Peter Bose, daglig leder og produsent i Miso Film, selskapet bak produksjonen av Skandinavias første Netflix-serie.

Bose mener det blir «veldig spennende» å følge mottagelsen av serien.

- Det er jo første gang en stor ambisiøs, skandinavisk serie retter seg mot en yngre og forhåpentligvis global målgruppe, så det blir veldig spennende å se responsen, sier Bose.

- Går serien bra, bestiller de en sesong til

Nylig kunne Netflix fortelle at de hadde nådd 125 millioner betalende abonnenter globalt og ifølge selskapet er det mange gode grunner til at et globalt selskap går i gang med lokale produksjoner.

- Vi ønsker autentiske, lokale historier. Jo mere autentisk og lokal historien er, jo mer universelle er temaene. Så vi stoler på, at våre partnere forteller historier til deres marked som de mener er autentiske og vil appellere til det marked, sier Kelly Luegenbiehl som er nestsjefen for internasjonale serier på Netflix til danske TV2.

Hvorvidt serien blir en suksess eller ikke, får ikke Miso Film og Peter Bose vite før Netflix eventuelt bestiller en sesong til.

- Vi får ikke tilbakemelding på hvor mange som ser den, og hvordan den blir mottatt på Netflix. Vi har jobbet med sesong to siden oktober, og vi forventer at om serien går godt, så bestiller Netflix en sesong til. Hvis det skjer så vet vi at det er en suksess. Det er en annen måte og jobbe på enn det vi er vant med, vi får som regel vite det dagen etter om en serie har gått bra eller ikke når vi jobber med skandinaviske tv-kanaler, forteller Bose.

Å produsere tv-serier er kjernen i all drift for et tv-produksjonsselskap noe som kommer godt til syne i det nordiske tv-produksjonsselskapet Miso som nærmest har spesialisert seg på krim og thrillerproduksjoner med serier som «The Rain», «Frikjent», «Modus», «Dicte» og «Varg Veum»-filmene.

- Dere har funnet dere en nisje i krim og thrillere, er det god business?

-Vi jobber jo med store prosjekter. I 2005 startet vi med å utvikle Varg Veum-filmene etterfulgt av «Frikjent» og andre prosjekter. Så ja, det går bra, svarer Bose.

Omsetningen faller i Norge

Filmselskapet som ble startet tilbake i 2004 av Peter Bose og Jonas Allen, har nå kontorer i Danmark, Norge og Sverige.

Og det er tydelig at det er den danske filialen som har levert best det siste året. I 2017 økte Miso Film i Danmark omsetningen fra 15,8 millioner danske kroner i 2016 til 33, 1 millioner kroner. Overskuddet endte på 22 millioner danske kroner, en økning på over 15 millioner fra 2016.

I Norge tok derimot utviklingen en litt annen retning. Uten noen produksjoner i gang slo det norske kontoret av nesten 35 millioner kroner i omsetning, mesteparten stammet fra produksjonen av «Frikjent».

- Det er ikke noen spesiell grunn til at vi gjør det bedre ett sted enn andre, men vi driver en fokusert virksomhet og våre resultater i Danmark avspeiler at vi har hatt et høyt aktivitetsnivå, og at vi har en sunn økonomi i våre prosjekter, sier Bose.

- Norske Miso har ikke hatt noe særlige produksjoner i 2017 ifølge omsetningstallene, hva er grunnen til det?

- Når man lager en tv-serie som «Frikjent» eller Netflix-serien «The Rain», er det ikke prosjekter som blir avsluttet med en gang. Det er snakk om langvarige produksjoner som tar to til tre år. Noen år har vi derfor høyere uttelling i regnskapet enn andre år, svarer Bose.

Selv om omsetning falt har derimot Misos Norge-kontor holdt et stabilt resultat, mye takket være katalogsalg av «Frikjent», altså salg av rettighetene til andre markeder og kanaler. I 2017 hadde de et resultat på rundt 8,5 millioner kroner, mens det i 2016 var på 8,9 millioner. 

Daglig leder i Miso i Norge, Brede Hovland, ønsket ikke å kommentere tallene i Norge.

- Jeg har fått beskjed fra styret om at jeg ikke kan uttale meg om resultatet i Norge, sier Hovland.

Ifølge Bose har den norske avdelingen flere produksjoner i gang, men Miso Film vil vente med å gjøre noen lansering. 

- Det er mye nytt på gang, kommenterer Bose.

Regner Netflix-millioner over tv-produsent