Burson-Marsteller har det siste året studert verdenslederne på ulike sosiale mediekanaler. Rapporten, som har fått tittelen World Leaders on Facebook 2018, måler hvor gode verdenslederne er på å kommunisere med brukerne sine.
650 Facebook-sider er undersøkt, både de private og de offentlige sidene til verdensledere, kongehus, regjeringer og utenriksdepartementer.
Det siste tiåret har Facebook blitt den foretrukne kanalen for å engasjere potensielle velgere under valgkampanjer, og sosiale medier har etter hvert blitt en normal del av statlig kommunikasjon. Per 15. mars 2018 hadde sidene til sammen 309,4 millioner likes og har siden 1. januar 2017 publisert over 530.000 innlegg.
- Sosiale medier er nå «normalisert» som offentlig kanal for både politikere og statlige institusjoner. Det er bare regjeringer i 18 land som ikke har offisiell Facebook-side. Det er ingen tvil om at sosiale medier er blitt en viktig kanal for å få frem politiske standpunkt, sier digitalsjef i Burson, Mari Myhrbraaten.
Høyt oppe på likes-tronen sitter den indiske statsministeren Narendra Modi med over 43,2 millioner likes på Facebook-siden. Det er nesten dobbelt så mange som Donald Trump, som inntar andreplassen med 23,1 millioner side-likes. Til gjengjeld publiserer Trump dobbelt så mange innlegg om dagen som Modi. Gjennomsnittlig blir det lagt ut fem innlegg om dagen på Trumps offisielle side.
I Norge har Erna Solberg 240.000 likes på sin side, som er en vekst på 30 prosent sammenlignet med 2016. Kongehuset har like mange likes, men har en mer sjenert vekst på 9 prosent.
- Det er ingen tvil om at sosiale medier er blitt en viktig kanal for å få frem politiske standpunkt, sier digitalsjef i Burson, Mari Myhrbraaten.