Prinsippene som gjør merkevarebygging lønnsomt, er egentlig ganske enkle –«It’s not rocket science». Men helt siden den spede begynnelsen av e-handel på slutten av 1990-tallet, har merkevarer gjentatte ganger blitt spådd en snarlig død. Hovedbudskapet har vært todelt. internett ville gi alle aktører lik tilgang til kundene; kundene ville benytte seg av digitale verktøy på internett for å sammenligne produkter – og velge det beste. Et eksempel fra Newsweek fra 2014:
«Brands were created to convey information about products at a time when it was hard for consumers to get information. But our hyper-networked and data-engorged era is killing the very reason for mass-market branding.»
Men dommedagsprofetier som dette bygger på en fundamental misforståelse. Kundene ønsker ikke mer informasjon for å velge produkter. De bruker merkevarer som et verktøy for å slippe å søke informasjon. I denne Kampanjeskolen om Merkevarebygging skal vi forklare hvorfor merkevarer er viktige for kundene ved å beskrive noen av de fundamentale og uforanderlige psykologiske tankeprosessene som frir til merkevarer.
Kundene velger merkevarer fordi de oppfatter at disse gir dem verdi. Men merkevarer skaper verdi for kundene på forskjellige måter. Og derfor er det ikke kun én riktig måte å bygge merkevarer. For å forstå hvordan merkevarer skaper verdi for kundene er det viktig å begynne med en fundamental erkjennelse: merkevarer inngår i kundenes liv. Banalt? Selvfølgelig? Tenk på dette: Fra kundene står opp om morgen til de legger seg om kvelden, må de ta beslutninger. Allerede før de kommer seg ut av døren om morgen, står beslutningene i kø: Hva skal de ha på seg? Formelt eller uformelt? Bukse eller kjole, hvilken bukse, hvilken kjole? Jakke eller genser? Slips? Med hvilken jakke? Sammen med den genseren, eller en annen bukse ... Hva skal ungene ha på seg? Skal de ha på regnklær i dag? Hva skal ungene ha under regnklærne? Og da har vi enda ikke kommet frem til frokostbordet – der beslutningene venter; om man rekker å lage kaffe eller skal kjøpe en på Circle K på vei til jobben, hvem som trenger matpakker og hva som skal være i disse, henting osv.
Kundenes valg av produkter føyer seg bare inn i en uendelig lang rekke med beslutninger som de må ta hver eneste dag. Og dette illustrerer to viktige poeng som du som merkevarebygger må ta innover deg. Som en del av kundenes liv – totalt sett – spiller ditt merke en ganske triviell rolle. Men i akkurat i den ene situasjonen der ditt merke inngår – der merket forenkler en beslutning og/eller bidrar til å hjelpe kundene med å oppnå det de ønsker – der skaper ditt merke verdi for kundene. Det er derfor det er så viktig for alle merkevarebyggere å stille seg spørsmålet: hvordan inngår merket i kundenes liv? Hvor og når er kundene i en situasjon der merket kan tilføre dem verdi? Det å posisjonere et merke handler om å tilby kundene i målgruppen mer verdi enn det konkurrentene kan, men da må vi vite nøyaktig hva denne verdien består i for kundene. Hva er det kundene holder på med når de har behov for merket? Hva er det de ønsker å oppnå?
Det vil gå for langt i denne sammenhengen å prøve å fange opp alle mulige situasjoner der merkevarer skaper verdi for kundene, så vi kan forenkle bildet noe ved å bruke modellen «Kundens beslutningsreise» (Court et al, 2009). Den ytterste ringen i Figur 1 viser en «fullstendig» beslutningsprosess – der kundene går gjennom flere steg (1-6) frem mot kjøp. En slik prosess kan være gyldig for noen beslutninger, men de senere årene har vi lært mye om hvordan mennesker tar beslutninger. Og noe av det som kjennetegner våre tankeprosesser, er at vi ikke ønsker å tenke. Vi er heller ikke er så rasjonelle som vi liker å tro. Og vi velger gjerne det kjente foran det ukjente – fordi det kjente er lettere å prosessere. Våre tankeprosesser og hvordan dette påvirker våre beslutninger er godt beskrevet i en tidligere Kampanjeskole; «Slik virker markedskommunikasjonen din».
Så kundene er kognitivt late og bruker gjerne snarveier for å unngå å tenke. Sett opp mot dette, blir den omfattende beslutningsreisen i Figur 1 et slags idealbilde, mens virkeligheten er som regel noe helt annet. I det følgende skisseres de tre «forenklede» beslutningsreiser (I-II-II i Figur 1), der merkevarer spiller en avgjørende rolle i kundenes liv.
Reisen: «Kundens beslutningsreise» av Court et al, 2009; Samuelsen, Peretz og Olsen, 2016.