- Nektet NRK-sjefen på Gullruten-nachspiel

Fester til morgengry, diamanter for millioner og kåte hester. Bli med på 13 år med Gullruten-fester.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I kveld er det klart for den norske tv-bransjens store festkveld i Bergen når «Gullruten» igjen skal arrangeres og sendes i et direktesendt tv-show på TV 2. I løpet av kvelden skal den nye programlederen Stian Blipp lede seerne gjennom programmet der alle de store norske tv-kanalene og deres programledere og programskapere skal kjempe om den gjeve Gullruten-statuetten.

Men «Gullruten» er også fest og i år det store nachspielet lagt til Scandic Hotel Ørnen. Der skal kjendisene mingle og drikke champagne ut i de sene timer.

En av dem som har vært med på flest Gullruten-fester, er styreleder i Gullruten gjennom en årrekke, tidligere leder av Produsentforeningen, Leif Holst Jensen.  I år går han av som styreleder for Gullruten og overlater roret til den nye lederen av Produsentforeningen etter å vært med på arrangere den store tv-festen i hele 13 år.

- Ja, «Gullruten» arrangeres i år for 18. gang og jeg har vært styreleder for 13 av dem, og jeg føler det riktig og på tide å overlate styrelederrollen til Torbjørn Urfjell, som overtar fra sommeren. «Gullruten» har utviklet seg i takt med bransjen, og er blitt et proft stort og hyggelig arrangement, som samler hele bransjen til konkurranse, men først og fremst faglig stolthet, sier han.

- Et slags mini-Cannes
Holst Jensen, som i dag jobber som dekan ved Westerdals, trekker en parallell til den kjente reklamefestivalen eller verdensmesterskapet i reklame i Cannes når han skal beskrive den årlige seansen i Bergen som følger den store mediekonferansen.

- «Gullruten» og Nordiske Mediedager fungerer som et slags mini-Cannes, der alle senker skuldrene og er venner på tvers av kanaler og produksjonsselskaper. Det skjer noe allerede på flyet over til Bergen. Det har hatt stor betydning for arrangementet at det ligger i Bergen, så det blir en utflukt for alle, sier han.

Tv-sendingen og selve produksjonen av showet har alltid slitt økonomisk og langt fra vært noen gullgruve. Oppdraget med å produsere showet går nærmest går rundgang blant norske tv-produksjonsselskaper.

- Vi fikk innført en modell der Stiftelsen Gullruten inngår avtale med et produksjonsselskap om produksjon og alt det arrangementsmessige omkring, og der vi selger visningsretten til TV 2. Det har gitt en ryddig og god styring, der rollefordelingen er tydelig, og produksjonsselskapet med sine partnere får muligheten til å lage en helhetsopplevelse. Det er blitt en viktig del av «Gullruten» at det er beauty lounge for alle som ønsker det før arrangementet, sier han.

Noen fødselsvansker var det imidlertid i starten.

- «Gullruten» ble kanskje ikke tatt helt seriøst i starten, og det det var lett å tulle med de første prisene som så ut som tv-antenner. Etter en veldig fint gjennomført designprosess fra BigFish fikk «Gullruten» sin fysiske og grafiske form, som fungerer veldig bra. Den kjennes igjen av flyplasspersonalet når de ser profilen på scannerne sine. Det er morsomt, sier Holst Jensen.  



Showets stjerne: Dorthe Skappel takker for seg som programleder under Gullruten i 2012. Foto: Marit Hommedal/NTB Scanpix.

- Dorthe var veldig viktig
I år er det altså Stian Blipp som skal ta over som programleder etter at jobben med å fronte programmet på tv har gått litt på rundgang blant TV 2s komikere. Men den store stjernen vil for alltid være Dorthe Skappel, som ledet programmet i en årrekke.

- Dorthe Skappel var veldig viktig for å skape en ramme med glamour, der det er viktig å pynte seg. Det skaper fest, sier den avtroppende styrelederen.

- Hva husker du selv aller best fra alle dine Gullruten-arrangement?

- Vi har hatt mange ulike morsomme episoder. Alle husker en litt våryr hest på scenen, eller da Dorthe hadde fått skikkelig blåveis rett før showet, og vi har hatt diamanter for mange millioner på scenen. Jon Brungot og Henriette Steenstrup hadde et fantastisk åpningsnummer fra Miserable, sier han.

Noen ganger har det imidlertid holdt på å gå ordentlig galt også.

- Vi har delt ut priser til folk som akkurat da hadde gjemt seg på toalettet og delt ut fagpris til produsenten som satt i bussen. Vi har også delt ut priser til feil folk på fagprisen, men rettet det opp etter litt forvirring, og ingen så det på sending. En gang var Oprah nominert som «Beste programleder» for Nobelkonserten. Det var fint at hun ikke kom, for hun ble slått av Christine Koht, sier han.

- For de som aldri har vært med på festene etter Gullruten-sendingene. Hvordan er egentlig Gullruten-nachspielet?

- «Gullruten» er fest, og fellesskapet med kollegaer før, under og etter showet er viktig. De fleste av Bergens restauranter, barer og hoteller har opplevd en eller annen form for fest. Nachspiel på suiter, og dansing langt ut på morgenkvisten. Det er mange som har tatt bussen ut til Flesland uten å ha sovet et minutt, sier han.



Sa nei til NRK-sjefen: Hedersprisvinneren Dan Børge Akerø gratuleres av sin daværende sjef, tidligere kringkastingssjef John G. Bernander, etter Gullruten-showet i Grieghallen i 2003. Stemningen var mindre hjertelig da den daværende kringkastingssjefen ble nektet adgang til et nachspiel av en dørvakt. Foto: Bjørn Erik Larsen / NTB Scanpix.

- Bernander ble nektet
- Noen pinlige episoder?

- Vi har hatt fester i Grieghallen og på andre steder i Bergen. Det var ikke så vellykket da kringkastingssjef John G. Bernander ikke kom inn på nachspielet fordi dørvakta sa det var fullt.

- Hva håper du videre for Gullruten-arrangementet?

- «Gullruten» arrangeres for 18. gang, så nå kan vi si at arrangementet er voksent og kan stå på egne bein. Det er lett å overlate dette til resten av komiteen, til Monster og TV 2. Hele bransjen kommer til å sikre at «Gullruten» fortsetter. Det er krevende å få det til å gå sammen økonomisk, og alle parter må bidra. Jeg håper «Gullruten» kan utvikles videre. Vi har fått til en god kombinasjon av tv-showet i Bergen og Gullrutens fagpris der vi samler fagfolkene, og lar studenter stå for produksjonen. Da er det fokus på både kvalitet og fornyelse. Det er det som er Gullrutens misjon, sier Holst Jensen som i år kanskje er med på sin siste «Gullruten»-fest.

- Nektet NRK-sjefen på Gullruten-nachspiel