Glem bransjeglidning og konkurransen mellom reklamebyråer, mediebyråer og PR-byråer. For nå er det kommet noen «new kids on the block» på markedet, og det er ingen hvem som helst, og definitivt ikke guttepjokker. Med en samlet global omsetning på over 130 milliarder dollar er det de virkelig store gutta eller «the big four», som de kalles, som kaster sine øyne på det det norske byråmarkedet og markedet for design og tjenesteutvikling. En av dem er Deloitte, verdens nest største konsulentselskap, som neste uke lanserer sitt nye digitalbyrå Deloitte Digital i Norge og Norden.
- Vi har vært i utlandet en del år og nå lanserer vi i Norden. Kort fortalt går dette ut på koblingen av leftbrain og rightbrain. Det handler om at én pluss én ikke er to – men tre, sier partner og leder for satsingen Deloitte Digital i Norge, Martin Bryn, til Kampanje.
Bryn står sammen med partner Frode Vik Jensen på terassen til Deloitte i Barcode nede i Bjørvika i Oslo og skuer utover det nye operabygget. Fortsatt er de langt unna den mer tradisjonelle delen av kommunikasjonsindustrien, som stort sett har flokket seg sammen litt lenger opp i hovedstaden ved Egertorget. Barcode er fortsatt konsulent-land, men skal en tro lederen av den nye digitalsatsingen til Deloitte, kan det fort bli byråland også.
- Dette er en veldig spennende satsing og vi er allerede med i konkurranser og pitjser, sier Bryn.
The Big Four
Så om ikke endringene var store nok som de var i kommunikasjonsindustrien, med alt fra programmatic til sosiale medier og content marketing, er det bare som byråleder å puste ut. Det kommer mer – mye mer. Etter det Kampanje kjenner til er nemlig Deloitte ikke alene. Alle de fire store er på vei inn i dette markedet, og hvis du fortsatt ikke skjønner hvem vi snakker om? Spør i hvert fall ikke noen som jobber i denne bransjen, for de nevner aldri konkurrentene med navn annet enn «de med to bokstaver» og «de med tre bokstaver». Vi snakker om «The Big Four» i konsulentindustrien: Ernst & Young (EY), PWC, Accenture og Deloitte med en samlet omsetning på over 100 milliarder dollar globalt.
- Vår sweet spot er ende til ende digital transformasjon som dekker alt du trenger av teknologi og underliggende faktorer for å få til en god kundeopplevelse. Vi kan teknologien og vi har forretningsforståelsen og strategien også ser vi at det har kommet en tredje komponent som er den kreative delen. Ved å gjøre dette så klarer vi hjelpe kundene med de mest komplekse problemstillingene, sier Deloitte Digital-sjefen.
Kjøper opp reklamebyråer
Bakgrunnen for satsingen er at konsulentene også har begynt å ta tak i markedsdirektørens endrede og stadig mer komplekse hverdag. Denne våren arrangerte Deloitte et frokostseminar om hvordan markedsdirektørens rolle er i endring og til stede var det over 200 mennesker som fikk høre mye om den nye, automatiserte hverdagen til markedssjefen med bruk av kundedata, epostmarkedsføring, sosiale medier og apper
I Deloitte snakker man i dag om «The Dawn of the CMO» eller markedsdirektørens soloppgang.
- Det er prime time for markedsdirektøren, sier Bryn.
- Men det er ikke lenge siden vi snakket om markedsdirektørens død og at han skulle erstattes av IT-direktøren?
- Ja, det ble sagt for noen år siden, men jeg tror vi skal se på IT-direktøren som en maratonløper som skal få alle de store systemene til å fungere også har du sprinteren i markedsdirektøren som skal ta i bruk og teste ut alle de nye tingene, sier Bryn.
Inntreden i markedet skjer både gjennom organisk vekst og oppkjøp og det hele startet for en tre-fire år siden med oppkjøpet av teknologiselskapet Übermind før en også kjøpte det San Fransisco-baserte reklamebyrået Heat.
- Det er et av de raffeste, kreative byråene der borte. Veksten internasjonalt har vært formidabel på dette området, sier Bryn.