Medieveteran bak ny «disruptiv» nettsatsing

- Som om Oslo Taxi hadde grunnlagt Uber, sier Geir Kjærnes, som er en av eierne bak Propr.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

For første gang lanserer en eiendomsmeglerkjede en «disruptiv» tjeneste, der megler utelukkes ved boligsalg. Bak tjenesten Propr.no står boligmeglerkjeden Sem & Johnsen, i allianse med en rekke profilerte initiativtakere.

En av disse er medieveteranen Geir Kjærnes, administrerende direktør og grunnlegger av mediebyrået In Sight. Det får Kampanje bekreftet. Kjærnes har tidligere jobbet i medieselskaper som MTG, TV 2 og SBS.

- Slik dagens medieverden er skrudd sammen er jeg overbevist om at disruptive tjenester som Propr har en lys fremtid. Måten man i dag har mulighet til å nå frem med sine budskap til akkurat de man måtte ønske skaper enorme muligheter, sier Geir Kjærnes.

Også tidligere sjef i DNB Markets, Paal Karstensen, er blant aksjonærene.  Total kostnadsramme ved boligsalg er normalt på cirka 3-3,5 prosent av boligens verdi, hvor halvparten utgjør meglerprovisjon. Til sammenligning kan man nå selge boligen på Propr for under 35.000 kroner, alt inkludert.

- Den digitale teknologien driver kostnadene for tjenester nedover. Dette har man ikke minst sett i mediebransjen, sier Kjærnes.

I Norge selges det vel 100.000 boliger i året, der omtrent alle involverer eiendomsmegler. Propr har som mål å øke andelen transaksjoner, der boligeier selger selv, betydelig de neste årene.

- Jeg har veldig tro på denne satsingen, fordi det kommer til å skje det samme med bolighandel som med aksjehandel. Geir Kjærnes

- Vil skje det samme som med aksjehandel
- For at jeg skulle være med på dette var det avgjørende at det var en profesjonell aktør som Sem & Johnsen som står bak. Det har vært mye ståhei her hjemme knyttet til nye «disruptive» tjenester, som ikke er utviklet av bransjen selv. Men det at Sem & Johnsen står bak kan omtrent sammenlignes med at Oslo Taxi hadde grunnlagt Uber, sier Kjærnes.

Han mener den teknologiske utviklingen taler for at en tjeneste som Propr vil slå gjennom.

- Jeg har veldig tro på denne satsingen, fordi det kommer til å skje det samme med bolighandel som med aksjehandel. Det blir mer og mer en handel som skjer på nettet. Timingen er derfor veldig god, og vi er opptatt av å være først ute. Vi er ganske sikre på at denne formen for boligkjøp kommer for å bli. For at vi skal lykkes er det helt avgjørende at vi har stor grad av troverdighet. Vi må være helt trygge på at budrunde og oppgjør går helt riktig for seg. Det viktigste er at brukerne synes det rimeligere, smartere og kostnadsbesparende og at tjenesten er sikker fra a til å. Derfor er det viktig å ha med Sem & Johnsen, som blir garantisten for at dette går ordentlig for seg, sier Kjærnes til Kampanje.

Tror ikke Finn-utfordrere har livets rett
Han synes det er friskt av boligmeglerkjeden å opprette en tjeneste som utfordrer egen bransje.

- Dette er jo spesielt at en megler tør å satse på «disruptiv» tjeneste, som går mot det bransjen selv driver med, men de er med og bygger en ny framtid fordi de innser at utviklingen går den veien, sier han.

Nylig ble det kjent at boligmeglere som Privatmegleren, Obos og Selvaag vil samle de store eiendomsmeglerne for å utfordre Finns hegemoni innen boligannonser. Flere har utfordret annonsegiganten tidligere, men foreløpig uten hell. Geir Kjærnes har ingen tro på den nye alliansen.

- Jeg må si at jeg ikke skjønner vitsen med den satsingen. Finn har greid å samle hele bransjen på ett sted og alle synes Finn fungerer bra. Jeg kan skjønne at bransjen vil ha kontroll på egen data, men setter et spørsmålstegn ved logikken. Jeg tviler på om Finn-utfordreren vil ha livets rett, sier Kjærnes til Kampanje.

Han er langt mer tro på Propr, som nå skal bygges som merkevare.

- Vi kommer til å bidra litt gjennom In Sight. Vi jobber med en markedsplan som skal gjelde ut året. Denne prosessen må være dynamisk og kan ikke ha faste rammer, sier Kjærnes.

Medieveteran bak ny «disruptiv» nettsatsing