Soloartisten

Alt var i ferd med å flaske seg for Solo-sjefen. Så kom plutselig reklamekritikken.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I 1934 kom nordmannen Torleif Gulliksrud hjem fra Spania. Med seg i kofferten hadde han oppskriften på en appelsinbrus som Tønsberg Bryggeri startet å produsere. 81 år etterpå er den gule brusen fremdeles på markedet, og er en merkevare som har en spesiell plass i nordmenns hjerter på linje med Kvikk Lunsj og Freia Melkesjokolade.

Mannen som styrer merkevaren Solo i dag, er Joakim Sande. Han har til daglig to hatter på seg; den ene hatten heter daglig leder og eneste ansatte i Solo, mens den andre hatten heter marketingsjef for alkoholfrie drikkevarer i Ringnes.

- Jeg skal ikke legge skjul på at Solo har vært fascinerende å jobbe med. Men å markedsføre Solo er også krevende. For det er så mange meninger. Men det er klart at det gjør det morsomt også. I manges øyne er jo Solo en av de sterkeste merkevarene i Norge. Så det er jo med en viss ærefrykt jeg gjør en innsats her, sier han.

Utdanningen har Sande tatt i Storbritannina. To år i Wales på videregående ga mersmak og endte med at han tok en bachelor i ledelse, psykologi og økonomi ved et Durham University i Nord-England. Han startet å jobbe i Carlsberg i 2000 og har hatt perioder i København og India der øl har stått i hovedfokus mer en appelsinbrus.

Siden 2010 har han hatt kontoradresse hos Ringnes på Grünerløkka/Torshov i Oslo. I snart fem år han vært «Mister Solo» himself.

Fra Hollywood til Olga
Joakim Sande tror at mange av de som har hatt hans jobb med å forvalte merkevaren Solo før ham, nok har hatt et behov for å sette sitt eget preg på markedsføringen. Uten at han ønsker å kritisere noen.

- De siste 10-15 årene har man ikke evnet å være tro til ett konsept, men heller hoppet fra tue til tue. Det er jo strålende at noen setter sitt merke på markedsføringen – hvis det får merket videre. Det er ikke nødvendigvis strålende om det ikke gjør det. Endringer i strategi og uttrykk gjør man fordi man må, ikke fordi man har lyst.

Historisk har det blitt laget mye kreativ reklame og markedsføring for den gule appelsinbrusen. De første reklamefilmene ble spilt inn i Hollywood. På 70-tallet dro en gjeng med norske reklamefolk til Hollywood og fikk Marty Feldman til å stille opp i Solo-reklame. Etter den tid har reklameuttrykket variert mye, og det har blant annet vært Olga Marie Mikalsens skjærende falske sang i 1994, Øyvind Blunck-figuren «Reidar» og stotrende tenåringsgutter som lager ufrivillig musikk.

- Det har blitt laget masse fantastisk reklame for Solo. Det er garantert mye av dette som kommer til å overleve lenger enn det jeg har bidratt til å utvikle. Men jeg tør alikevel påstå at ikke all Solo-markedsføring har gjort like mye for merkevaren. I etterpåklokskapens lys kan man vel si at ikke alt har drevet merket fremover, sier Sande.

Se Solos reklamefilm med Olga Marie Mikalsen her.

Se reklamefilmen med Marty Feldman her.

Se reklamefilmen «Ufrivillig sang» her.

Han avslører at han er litt ekstra svak for Olga Marie Mikalsen-reklamefilmen fra 1994 der hun synger «Hurra for deg».

- Det er vanskelig å komme utenom Olga Marie. Dette konseptet var så unikt for sin tid. Man tok sjanser, og fremstilte merkevaren Solo som noe veldig ærlig - slagordet «Hjelper ikke mot annet enn tørsten» var et veldig tøft reklamegrep. Men analyser i senere tid viste at en sideeffekt var at det også reduserte Solo til akkurat det – bare en brus.

Alle kampanjene som er laget for Solo er laget i god tro, men i etterpåklokskapens lys kan man vel si at ikke alle har lykkes.

- Mistet pulsen
Da Joakim Sande inntok posisjonen som eneste ansatt og toppsjef for Solo i 2010, ga han seg selv god tid til å analysere sammen med merkevaresjefansvarlig for Solo.

- Det var viktig for oss å forstå historikken til merket. Den viktigste læringen var at Solo hadde mistet «pulsen» sin. Det var ingen negative assosiasjoner, men heller ingen positive.  Det var ingen problemer mer kjennskap – alle kjenner jo Solo, men veldig mange drakk bare Solo én gang i året – i påsken. Så vi hadde mistet relevans for forbrukeren, tror Sande.

- Hva var det første du gjorde?

- Min oppgave var jo å få Solo til å bety noe igjen. Sette Solo på agendaen.

I 2011 begynte Sande og hans team på Ringnes’ tanker og ideer rundt Solo å materialisere seg, og da Solo kunne innkassere Grand Prix i Media-kategorien i Eurobest for stuntet «Soon to be world famous», syntes Sande det begynte å flaske seg.

Etter denne kampanjen har det vært flaskeposter, kjendis-samarbeid, stjerne-regissører, luftballonger og omdiskuterte apper. For å nevne noe. Men Sande fremholder at det er rød tråd i det hele.

Les mer om Solo-kampanjen «Verdens største flaskepost» på Kampanjes Byråguiden. (Betalt tjeneste)

- Alt er fundert i en strategi. De siste fem årene har vi forholdt oss til samme kommunikasjonsplattform, og så har vi prøvd ut forskjelige innfallsvinkler underveis for å avdekke hva som gir mest effekt. Når jeg ser tilbake, synes jeg summen av det vi har gjort, viser at vi har evnet å bli en merkevare som tør å skille seg ut. Jeg har vel også funnet ut at for å vinne må man også tørre å feile.

- Det føles godt å være der vi er nå. Vi har lykkes i å snu merkevaren. Men målet er selvsagt å bli større enn vår argeste konkurrent, sier han og unngår å nevne konkurrenten ved navn.

- Hva er du mest stolt av i Solo-markedsføringen?

- Det er nok å ha utviklet en plattform som har utviklet seg over fem år. Det at vi har evnet å være tro mot konseptet – og resultatene det har gitt, det er jeg stolt av.

Gult er kult: På to lange glasshyller har Joakim Sande utstilt alle leskedrikker han har ansvar for i Ringnes, men som eneste ansatt i Solo er det nok fortsatt gult som gjelder.  Foto: Eivor Eriksen

Sukker i motvind
Frem til 1960-tallet var Solo Norges mest populære brus. Men så kom Coca-Cola og Pepsi på markedet og for ikke å snakke om Fanta. Deretter har salgstallene gått jevnt og trutt nedover.  I 2012 snudde Solos salgstall og pilene begynte å peke oppover igjen, etter mange år med tilbakegang. Nå er Solo den største brusen i kategorien for «gul brus».

- Men er det ikke en tapt kamp å skulle markedsføre en sukkerholdig leskedrikk i dag?

- Jeg skjønner at du spør. Men det tror jeg ikke at det er. Ja, forbrukerne er mer bevisste i dag. Vårt svar på det er Solo Super som vi i større grad skyver frem slik at den markedsføres på lik linje med vanlig Solo. Jeg tenker at det skal være lov til å kose seg med en fullblods Solo også..

- Hva drikker du selv? Helt ærlig?

- Helt ærlig drikker jeg mye vann. Gjerne de smaksatte variantene til Imsdal. Jeg drikker kanskje et par Solo i måneden – når jeg skal kose meg, sier Sande.

For etter 15 år i samme konsern er lojaliteten og eierskap til egne produkter sterk. Det er ikke gjemt noen Coca-Cola i kjøleskapet her i gården.

- Det er noen produkter som aldri kommer i mitt hus. Jeg har jo jobbet i 15 år i Carlsberg/Ringnes-systemet, og jeg får vondt inni meg når jeg blir tilbudt en Heineken på et arrangement.

Men han innrømmer at han har smakt på konkurrerende produkter.

- Vi har jo smakinger av og til. Det er nyttig å ha et forhold til konkurrentenes produkter. Men jeg må også innrømme at jeg har oftere smakinger på konkurrenters øl-sortiment enn brus-sortiment. Hehe, smiler han i skjegget.

For meg er tv-reklame fremdeles det mest effektive mediet.

Havnet i stormen
Tidlig i mai raste debatten i Kampanjes spalter. App-byrået Shortcut startet debatten med å beskylde norske reklamebyråer for å lage unødvendige apper for annonsører. Solo appen «Solo Goodiebag» ble trukket frem som et eksempel på en slik app. Både reklamebyrået Try og Sande selv deltok i debatten.

Les også: Slakter Trys Solo-app og - Shortcut tar grundig feil

- Jeg ble overrasket over kritikken. Den så jeg ikke komme. Men jeg føler behov for å si at vi aldri hadde som premiss at appen skulle levere nytteverdi, i hvert fall ikke på den måten Shortcut definerte den. Formålet var å skape noe til brukerne våre som var underholdende og engasjerende, sier han om app-debatten i dag.

Les også: - App yours

Fikk kritikk: Joakim Sande og reklamebyrået Try/Apt ble blink for design og utviklerselskapet Shortcut i en av vårens spisseste debatter i reklamebransjen. Sande sier han er stolt av appen «Solo Goodiebag». Foto: Eivor Eriksen.

I appen som Try står bak, kan brukerne vinne Solo-effekter gjennom samle Solo-dollar. I bunnen ligger en Shazam-liknende teknologi der man opptjener Solo-dollar ved å bli eksponert for Solo-reklame. Hvis appen er åpen, kjenner den igjen lyden av Solo-reklamen og det tikker Solo-dollar inn på brukerens «konto».

 - Et element som ikke har vært særlig omtalt, er at vi med denne appen har fått et fantastisk verktøy og en egen, ny mediekanal der vi kan nå brukerne. Spør du meg, er det helt genialt, sier Sande som avviser at det er gammeldags å lage en app som skal få brukerne til konsumere tv-reklame.

- Ja, mediekanalene har endret seg de siste årene. Og om tre-fem år vil alt være mer digitalt enn i dag. Men for meg er tv-reklame fremdeles det mest effektive mediet, i hvert fall i Solo sitt tilfelle. Og hvis jeg med et digitalt verktøy kan få folk til å konsumere min tv-reklame og samtidig engasjere seg i merkevaren, tror jeg vi har klart å lukke en sirkel. Da har vi klart å knytte analoge og digitale virkemidler sammen, sier han.

Og skal vi ta Sande på ordet, er interessen for Solo-effekter skyhøy. Så høy at de ikke kan oppbevare effektene hos Ringnes, men på et eksternt kontor siden også den interne interessen er stor. I appen er det solbriller, luer, gensere, håndklær og annet «Solo-stæsj» som kan vinnes.

Sande forteller at app'en har en bred spredning i aldersgruppen 15-45, selv om det er en overvekt av yngre brukere. Men de ønsker å nå bredere og bety noe for fler.

- Vi ønsker å være mer enn en påskebrus. For det er det Solo er for mange nordmenn i dag. Selv om pilene peker riktig vei, har vi fremdeles en jobb å gjøre, sier han til Kampanje.

Setter pris på reklame: Joachim Sande har vunnet flere priser for Solo-merkevaren og Ringnes. - Det er klart vi synes det er gøy å vinne priser. Eurobest-Grand Prix får meg fortsatt til å smile, sier han Sande. Foto: Eivor Eriksen.

Soloartisten