I en artikkel i Harvard Business Review observerer Nirmalya Kumar følgende generelle trekk blant ledende merkevarebedrifter: «The surprising truth is that most brands don’t make money!». Kumars observasjon er ikke enestående (se faktaboks nedenfor). Årsaken er som regel at bedriftene har store merkeporteføljer med svak innbyrdes organisering. Et eksempel er Serota og Bhargava (2010) som finner at i et utvalg på 149 «Fortune 500 bedrifter» hadde hver bedrift minst 18 merkevarer i porteføljen og selskapet med flest merker hadde 400 merker!
Egne erfaringer bekrefter dette bildet. Nylig gjennomførte jeg et større konsulentoppdrag for et konsern med en rekke merkevarer i de nordiske land. Konklusjonen på prosjektet var at i en portefølje på over 30 merkevarer, var neppe mer enn 8-10 lønnsomme og levedyktige og burde etter faglige kriterier saneres omgående.
Mange bedrifter har i de senere år kommet til samme konklusjon. Erkjennelsen av at svært få merker generer hoveddelen av bedriftens salg og lønnsomhet, har ført til at interessen for styring av merkeporteføljer og endringer i merkearkitektur har økt i næringslivet. Mange har oppdaget at det er svært kostbart å opprettholde den historiske merkestrukturen, og mange ser behov for verktøy for hvordan merkeporteføljen skal organiseres og styres. I denne utgaven av Kampanjeskolen skal vi derfor se på to sentrale styringsverktøy for å kunne optimalisere merkeporteføljen:
1. Valg av merkearkitektur
2. Prosess for merkesanering
Noen observasjoner:
Procter & Gamble: I en portefølje av over 250 merker i 160 land, sto de ti største merkene, inkludert Pampers bleier og Tide vaskemidler, for 50 prosent av alt salg, mer enn 50 prosent av all profitt og 66 prosent av all vekst mellom 1992 og 2002.
Nestlé: I en portefølje av over 8000 merker på verdensbasis i 2003, var rundt 55 globale merker, 140 var regionale og resten rundt 7800 var lokale merker. Hoveddelen av all profitt kom fra rundt 200 merker eller 2,5 prosent av porteføljen.
Unilever: mellom 2000 og 2004 kuttet bedriften ned antallet merker på verdensbasis fra rundt 1600 til 400.
Diageo: Spritselskapet med en rekke internasjonale alkoholmerker har observert at 50 prosent av alt salg og 70 prosent av all profitt kommer fra åtte av selskapets merkevarer. Deriblant Smirnoff vodka og Guinness.
Kilder: Kumar (2003), Wiles og kollegaer (2012), Aaker & Joachimsthaler (2000), Samuelsen og kollegaer (2010).
Merkearkitektur
Merkearkitektur kan defineres som den organiserte strukturen av merkeporteføljen som spesifiserer merkenes innbyrdes roller og viser sammenhengen mellom dem. I mange tilfeller er den eksisterende arkitekturen et resultat av historie, organisasjonsstruktur, personlige meninger og tilfeldigheter – og neppe særlig preget av strategisk tenking. Begrepet er ikke særlig gammelt i markedsføringsfaget. Det ble første gang benyttet av Uncles og kollegaer i en artikkel i 1995. Et enda tidligere bidrag, som fortsatt refereres til blant norske markedssjefer, var likevel Olins klassifiseringer i 1989 mellom følgende begreper:
- Monolittisk – et merke (bedrift) på alle produkter
- Endorsed – selskapsidentiteten benyttes i kombinasjon med andre navn og symboler
- Branded – ulike produkter med unike merkenavn
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Klassiske eksempler på Branded House vs. House of Brands