- Nettdesignen som har størst gjennomslagskraft

Ny undersøkelse mener å avdekke hvilken annonsedesign som gir flest nye, betalende kunder på nett.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Reklamekjøperne har økt investeringene i nettannonser år etter år. Hittil i år har mediebyråene i Norge kjøpt displayannonser eller bannere på nettet for 575 millioner kroner, noe som er 17 prosent mer enn i samme periode i fjor.

Nå har det det amerikanske reklameselskapet Rocket Fuel, som spesialiserer seg på programatisk reklamekjøp, undersøkt hvordan bedrifter kan få størst mulig utbytte av sine investeringer i  annonsering på nettet. De har sett på hvordan annonsens design påvirker konverteringsraten. Det vil si fra en besøkende går fra å være kun besøkende til å bli en kunde. Rocket Fuel hevder reklamekjøpere i enkelte bransjer kan øke konverteringsraten for en annonse med opptil 600 prosent (se tall for enkeltbransjer nederst i artikkelen).

I sin nye analyse har de sammenlignet 40.000 bannerannonser fra 1.076 annonsører i 16 ulike bransjer, tilsvarende 23,3 milliarder annonsevisninger mellom november 2013 og juni 2014. Analysen kategoriserte ulike kampanjer for å avgjøre hvilke elementer som bidro til kunderespons, og baserte seg på følgende kriterier: Bakgrunnsfarge, om annonsen var statisk eller inneholdt animasjoner; animasjonslengde, om det ble oppfordret til handling; tilstedeværelse av annonsørlogo, om det fantes bilder av mennesker og om annonsen inneholdt et spesielt eller begrenset tilbud.

- Det er interessant å se på rollen design spiller i ulike kampanjer. Å bruke kunstig intelligens for å vise rett annonse til rett person er bare én del av likningen. Vår analyse viser at det finnes mange andre faktorer som påvirker annonsens gjennomslagskraft, som for eksempel bakgrunnsfarge eller plassering av logoer, sier Magnus Johansson, nordensjef i Rocket Fuel.

Rødt er best: llustrasjonen viser hvilke bakgrunnsfarger som øker konverteringsgraden og hvilke farger annonsørene og reklamebyråene bør styre unna, ifølge undersøkelsen fra Rocket Fuel.

- Ikke overrasket
Nina Hølke, som  er daglig leder i digitalbyrået Ko & Co, har jobbet med digital markedsføring og nettannonsering i en årrekke. Hun mener funnene i undersøkelsen fremstår som logiske.

- Det overrasker forsåvidt ikke at det er rødt, oransje og gult som stikker av med de tre gjeveste medaljene. Disse fargene er jo, i tillegg til å være hyppig brukte «signalfarger», også farger med psykologiske referanser som spennende, oppmerksomhetskrevende, morsomt, ambisiøst, lykkelig og optimistisk. Ifølge statistikken er det viktigere enn vi kanskje tror å fokusere på de mer emosjonelle verdiene bilde- og fargebruk inneholder, sier Hølke til Kampanje.

Hun fortsetter:

- Det har jo lenge har vært opplest og vedtatt at blått er planetens mest populære farge – og at gult som regel havner helt nederst på lista over foretrukne farger. Oransje er faktisk en farge vi liker mindre og mindre etterhvert som vi blir eldre, forteller Hølke.

Hølke mener «statistikk tross alt bare er statistikk, mens psykologi og følelser på et personlig nivå er noe helt annet».

- Rødt er en av fargene som beviselig kan ha en fysisk effekt på oss. Det er den fargen som faktisk oftest øker hjerterytmen vår. Dette kan ha noe å si når vi blir eksponert for en «rød kampanje», sier hun.

Slår an: Bakgrunnsfarger, animasjon, ansikter, bilder på produkter og logoer påvirker kampanjers gjennomslagskraft i alle bransjer, ifølge analysen.

Hølke undrer også på om analysen fanger opp hvordan man blir mottatt etter å ha klikket på en bannerannonse.

- Én ting er å vekke noens oppmerksomhet – en annen er å beholde den, og å kanalisere denne oppmerksomheten inn mot en konkret ønsket handling. Er det bakgrunnsfargene, animasjonene og bildevalgene i annonsen som gir høy avkastning i form av konverteringer? Eller er det på eventuelle landingssider, kampanjesider, produktsider eller andre steder i prosessen at vi tar de avgjørende valgene, spør Hølke.

Disse nettannonsene har gjennomslagskraft:

  • Bakgrunnsfarger, animasjon, ansikter, bilder på produkter og logoer påvirker kampanjers gjennomslagskraft i alle bransjer
  • Rød bakgrunnsfarge øker konverteringsraten med i gjennomsnitt 31 prosent i alle bransjer, mens grå bakgrunnsfarge reduserer konverteringsraten med i gjennomsnitt åtte prosent.
  • Animerte annonser hadde i gjennomsnitt syv prosent høyere konverteringsrate i de fleste bransjer. For animerte annonser hvor animasjonen var mellom seks og ni sekunder var konverteringsraten best.
  • For annonser med bilder av mennesker var konverteringsraten i gjennomsnitt fire prosent høyere enn for annonser uten mennesker.
  • Annonser som viser produkter har en konverteringsrate på seks prosent sammenlignet med de som ikke viser produkter.

Magnus Johansson, nordensjef i Rocket Fuel, svarer slik på Hølkes spørsmål om det er design eller landingsside som avgjør hvorvidt brukerne tar det ønskede valget.

- I denne analysen, som er basert på statistiske beregninger, bruker vi konverteringer for å måle fremgang. Vi har vektlagt annonsens utforming da vi har sett at det er en tydelig sammenheng mellom annonsers design og effekten den har på sluttresultatet og hvordan folk handler på landingssiden. For å konvertere besøkende til eksempelvis kjøpende kunder, spiller naturligvis også andre faktorer inn, så som utforming av kampanjesiden, hvor enkelt det er å gjøre en handling på landingssiden, men vi ser at visse typer utforminger går igjen når man ser på hvilke annonser som har ført til en faktisk konvertering, sier han.

De kreative elementene som gir økte konverteringsresultater fører ikke nødvendigvis til høyere klikkfrekvens, og vice versa. Analysen viser for eksempel at i underholdningsbransjen hadde statiske annonser en klikkfrekvens som var 45 prosent høyere enn animerte annonser. Til sammenligning hadde animerte annonser en konverteringsrate som var 380 prosent høyere enn statiske annonser.

Slik er bransjetallene:

  • Motorbransjen: Sikkerhet er mest interessant. For annonser med sikkerhetsbudskap var konverteringsraten 220 prosent høyere enn for annonser om eksempelvis drivstoff.
  • Underholdningsbransjen: Annonser med mannlige kjendiser hadde en konverteringsrate som var 670 prosent høyere enn annonser som viste kvinnelige kjendiser. Annonser med kvinnelige kjendiser hadde likevel i gjennomsnitt like høy klikkfrekvens som annonsene med mannlige kjendiser.
  • Reisebransjen: Annonser hvor reisens lengde ble presentert hadde en gjennomsnittlig konverteringsrate som var hele 227 prosent høyere enn annonser uten informasjon om reiselengden.

 

  • Restaurantbransjen: For annonser med ekstratilbud, som for eksempel «2 for 1», var konverteringsraten 284 prosent høyere enn for annonser som bare opplyste om rabatterte priser eller som lokket med konkurranser.

 

- Nettdesignen som har størst gjennomslagskraft