En stadig økende mengde litteratur, og en langt bedre forståelse av business-aspektene gjør nå at neuromarketing, eller «consumer neuroscience», har blitt en løsning som stadig flere firmaer verden over tyr til. I dag ser vi at større internasjonale firmaer som Disney Labs og PepsiCo har egne grupper og laboratorier som de tester dette i, og vi ser en fornyet vekst i en industri som har vært plaget av løgn og bedrag.
Jeg står selv med føttene godt plantet i to leire: én fot i den akademiske verden, hvor vi forsøker å forstå hvordan vi treffer valg som forbrukere, og hvordan vi kan hjelpe de som faller igjennom og ender i spillegalskap og «shopaholisme». Den andre foten står i den kommersielle verden, hvor bruken av de nye metoder og innsikter fra hjerneforskningen brukes til å forbedre kommunikasjon, branding, og ikke minst produkter og serviceopplevelser. I denne artikkelen vil jeg kort beskrive begge deler, da de for meg er en naturlig del av det jeg gjør.
Milepæler: For bare ti år siden var det kun et par enkelte studier som kunne hevde å ha studert hva som skjer i hjernen når vi foretrekker produkter og merkevarer, og senere velger å kjøpe et produkt eller en tjeneste. Det var derfor ikke overraskende at diskusjonen om neuromarketing en stund mistet dampen. Det var for mange påstander og for få egentlige bruksområder.
Men hjerneforskere verden over har jobbet videre med å studere områder som er direkte relevant for markedsføring og forbrukeratferd. Dette omfatter studier av hvilke faktorer som øker bevisstheten om en stimulus, de emosjonelle reaksjoner og faktorene som fører til forbedret hukommelse, og ikke minst hva som bestemmer hva vi velger som forbrukere.
I 2007 utga Neuron, et av de mest anerkjente tidsskriftene hjerneforskning, en artikkel med navnet «Neural Predictors of Purchase», en studie som identifiserte hjerneprosesser som forutsa hvilke varer som ble kjøpt. I studien, som ble utført av Brian Knutson og hans kolleger ved Stanford University, Carnegie Mellon University og MIT, ga de deltagerne et kontantbeløp som de kunne bruke til å kjøpe ulike produkter (men de kunne også velge å få noen eller alle pengene utbetalt kontant). Forsøkspersonene ble deretter bedt om å se bilder av ulike produkter. Først bare som et bilde, og deretter med en medfølgende informasjon om produktets pris. Til slutt måtte de velge om de vil kjøpe produktet. Dette ble gjentatt for en rekke produkter.
Studien hadde følgende tre faser: en preferansefase, hvor produktet ble vist for første gang. Så en fase hvor produktets pris ble vist. Den siste fasen fikk forsøkspersonene mulighet for å velge om de ville kjøpe produktet eller ikke. Mens personene utførte oppgaven, ble deres hjerneaktivitet skannet med funksjonell MRI (magnetic resonance imaging), en metode som grovt forklart måler hvilke hjerneområder som er mere aktive (og hvor aktive de er) ved å se på hjernens forbruk og tilførsel av oksygenholdig blod.
Sammenheng: Ikke så overraskende (kanskje) var det en klar sammenheng mellom hjerneaktivitet ved valg av fase, og om man har kjøpt et produkt eller ikke. Det er tross alt her at hjernen (og personen) treffer et valg og utfører handlingen ved å kjøpe produktet. Mer overraskende var det at det også ble funnet aktiveringer i hjernen allerede ved de to første fasene, aktiveringer som spådde om en person ville kjøpe et produkt eller ikke!
Ta for eksempel strukturen med det eksotiske navnet «nucleus accumbens». I andre undersøkelser har dette området vist seg å spille en stor rolle i belønning og preferansedannelse. Denne dyptliggende strukturen viste høyere aktivering når folk etterfølgende valgte produktet – en høyere grad av aktivering i nucleus accumbens var assosiert med økt sannsynlighet for kjøpet. Og dette var 8-12 sekunder innen folk traff valget, og før de følte at de bevisst hadde truffet et valg.
Lignende studier har vi selv gjort på Handelshøyskolen i København (Copenhagen Business School), hvor vi har brukt en annen metode – elektroencefalografi (EEG) – til å forutsi forbrukeratferd. I en lab-basert studie kunne vi se på hjernens forreste deler (prefrontal kortex) og forutsi med stor nøyaktighet om folk sekunder senere ville velge et produkt eller ikke. Videre kunne vi forutsi hvor mye de ville betale for produktet (såkalt «willingness to pay»). Denne studien er nå til vurdering i et vitenskapelig tidsskrift.
Vi har etterfølgende gjentatt studien ved å bruke mobil eye-tracking og EEG, hvor vi kan bestemme hjernens reaksjoner mens ser på forskjellige produkter, skilt og liknende, i mere realistiske omgivelser. Også her kunne vi med stor sikkerhet (omkring 80 prosent) bestemme om folk ville velge et produkt allerede etter at de har sett på produktet i 100–300 millisekunder. Hjernen «verdisetter» det vi ser på veldig fort, og dette har en stor betydning for hva vi til slutt velger. Også denne studien er for tiden til vurdering hos et vitenskapelig tidsskrift, men begge studier vil presenteres til dette års EMAC konferanse.