- Skåren til Stormberg er den høyeste vi har sett i den åpne undersøkelsen noensinne. Det er intet mindre enn imponerende at et så lite selskap kan hevde seg så godt over langt tid, sier Ole Christian Apeland til Kampanje.
Det er første gang går den samme bedriften til topps i omdømmeundersøkelsen RepTrak tre år på rad.
- Jeg ble veldig rørt og glad da jeg fikk den gode nyheten på fredag. Samfunnsansvar og bærekraft har vært grunnleggende for Stormberg - vi vil sette positive spor i samfunnet. Det at nordmenn har stemt Stormberg til topps, setter vi stor pris på, sier Stormberg-gründer Steinar Olsen til Kampanje.
Bedriften ble startet i 1998 og har i dag rundt 300 ansatte og omsetter for i overkant av 350 millioner kroner. Gjennom nettbutikken, egne konseptbutikker og i andre sportsbutikker ble det solgt 2,8 millioner Stormberg-plagg i 2013.
Turtøyprodusenten er kjent for sin åpenhet rundt hvor klærne deres produseres og har som mål at produksjonen skal være bærekraftig. De ansetter også medarbeidere som står i ledighetskø og er på tiltak.
- Har dere gjort noe annerledes i år?
- Ikke egentlig. Vi har videreført vår visjon og verdigrunnlaget og vår måte å jobbe på. Vi Stormbergere har mange hundretusen kontaktpunkter med kunder hvert år. Det er her nordmenn opplever hva Stormberg står for. Jeg tror det betyr noe og jeg tror folk setter pris på at det er en sammenheng mellom det vi gjør og det vi sier.
- Har du inntrykk av at nordmenn er mer positive til bedrifter enn det folk er i andre land?
- Nordmenn har en sunn skepsis. Og heldigvis har også sosiale medier bidratt til mer gjennomsiktighet. Jeg tror flere virksomheter har vært bevisste på å gjøre et godt arbeid når det gjelder samfunnsansvar. Og vi ønsker sterk konkurranse på dette feltet. Hvis det blir konkurranse om samfunnsansvar og åpenhet, vil det gjøre en forskjell i verden.
Den siste tiden har det vært en debatt og medieoppmerksomhet rundt akkurat åpenhet fra store klesprodusenter og produksjon i Asia. Her har Stormberg blitt løftet frem som et eksempel på en bedrift som får klær produsert ved fabrikker som gir levelønn til de ansatte og åpenhet rundt arbeidsvilkårene.
- Norske virksomhet har kanskje vært litt sidrompa på å ta grep for etisk handel, produsere økologiske varer og liknende. De har faktisk vært passive og sagt at det ikke har vært etterspørsel. Men vi må ta ansvar selv og må gjøre det vi synes er viktig. Det er feigt å legge ansvaret på forbrukerne. Bedriftene må gå foran og gjøre det enklere for forbrukerne å ta bærekraftige valg.
Det er ingen annen vei å gå enn åpenhet, predikerer han.
- Jeg tror åpenhet både generelt og i forhold til etisk handel er avgjørende og viktig for tilliten. Det er en fallitterklæring at vi opplever at store, norske selskaper nekter å opplyse om hvor de produserer klærne sine. Åpenhet er fremtiden, mens hemmelighold er fortiden, sier han.