Dreamliner ble mareritt

Flyselskapet Norwegian er i fritt fall på omdømmeundersøkelsen RepTrak. – Er ikke overrasket, det har vært et turbulent år, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Årets RepTrak-undersøkelse viser at Norwegian faller betydelig. I fjor kom Norwegian på en femteplass og hadde en ørliten forbedring i poengskåren. Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian er ikke overrasket over RepTrak-fallet.

- Nei, jeg er ikke overrasket. Det har vært et turbulent år, ikke minst har vi slitt med langdistanseflygningene. Det er ingen grunn til å legge skjul på at det siste året har vært turbulent, sier Skånvik til Kampanje.

Men det er ikke bare langdistanseproblemene som er årsak til fallet, tror hun.

- Det er også en del andre ting som har spilt negativt inn. For eksempel kan nok streiketrusler og fagforeningsstøy rundt vår vekst internasjonalt være noe mange vil oppfatte som uro i selskapet, og dette kan påvirke omdømmet. Mediene har jo ikke vært tunge å be når det gjelder å lage negative saker, og det er selvfølgelig noe folk merker seg. Det som likevel er avgjørende; påvirker det kundene til å velge oss bort? Svaret er nei, vi fyller setene og har opplevd en strøm av støtteerklæringer, selv fra kunder som er blitt berørt av forsinkelser.

- Lojale passasjerer
Skånvik tror at passasjerene klarer å se forbi de negative medieoppslagene, og at mediene ikke alltid er like etterrettelige når de fokuserer på uro eller problemer i Bjørn Kjos’ lavprisselskap.

- Av de mange negative sakene i media er noen selvsagt berettiget og noen er ikke det. Vi har hatt en veldig god passasjertilvekst og har fylt setene, så selv om det har stormet rundt oss, har ikke passasjerene valgt oss bort, sier hun fornøyd.

De lojale passasjerene sender blant annet brev til flyselskapet om at medier og tv-team leter etter misfornøyde passasjerer i avgangshallen på Gardermoen, og at journalister ikke gir seg før de har funnet noen som er misfornøyd.

- Heldigvis baserer passasjerene seg mer på sin egen opplevelse av selskapet enn det som står i media. Satt på spissen kan man si at passasjerene ikke velger flyselskap ut i fra overskrifter i pressen.

I fjor fløy Norwegian 20,7 millioner passasjerer, og til tross for de omdømmemessig vanskeligste kvartalene andre, tredje og fjerde, økte passasjerantallet i disse med henholdsvis 23, 16 og 20 prosent. I tillegg fylte vi den ekstra setekapasiteten vi satte inn, også på langdistanseflygningene. Man kan altså stige eller falle på omdømmeundersøkelser, men det som betyr noe for selskapet, er om kundene vil fly med oss, for det er kundene vi lever av, ikke «omdømmet» som en isolert variabel. For å si det sånn; det er mange selskap med godt omdømme som har havnet i skifteretten. Og det er et viktig poeng for oss, kundeopplevelsen og ønsket om å reise med oss er det som betyr noe. Ja, vi har hatt store utfordringer i langdistanseoperasjonen, men de aller, aller fleste av flygningene våre går på rute med splitter nye fly, gratis WIFI og hyggelig crew.

– Det er så mange som roper og skriker om omdømme og påberoper seg å være «omdømmeeksperter». Vi er også opptatt av det, men jeg tror heldigvis at kundene våre har greid å skille mellom de problemene vi har hatt og medieoppslagene. Anne-Sissel Skånvik

- Angrer ikke
Hvert år kommer det nye omdømmemålinger og -undersøkelser, og det er selvsagt ikke gitt at resultatene er de samme i de ulike undersøkelsene.

- Det er så mange som roper og skriker om omdømme og påberoper seg å være «omdømmeeksperter». Vi er også opptatt av det, men jeg tror heldigvis at kundene våre har greid å skille mellom de problemene vi har hatt og medieoppslagene. Vi ser at omdømme har en verdi, fordi det er en måte å måle hvor tilfredse kundene er, men i vårt tilfelle tror jeg mange har sett at krigstyper og krigsoverskrifter ikke viser hele bildet. Folk greier å tenke selv, sier hun til Kampanje.

I fjor var det SAS som falt på RepTrak, mens Norwegian klarte å beholde posisjonen. I år er rollene byttet om. Uten å ville gi ut detaljene, forteller
Ole Christian Apeland at SAS og Norwegian skårer ganske så ulikt på de parameterne som måles i RepTrak. Den sterkeste dimensjonen til Norwegian er innovasjon, men de er også sterke på ledelse og økonomi. Den klart svakeste dimensjonen er arbeidsmiljø. SAS skårer høyest innen kategorien produkter og tjenester, men er også sterke på arbeidsmiljø. De skårer svakest på økonomi og ledelse.

- Har SAS blitt en hardere konkurrent det siste året?

- Nei, jeg vil ikke si at det har endret seg vesentlig det siste året. SAS har riktignok innført bonus i Norge for deretter å få norske myndigheters velsignelse. Det gjør nok at det offentlige Norge søler bort titalls millioner på bonusreiser som kunne vært brukt til helseformål og andre viktige offentlige oppgaver, men utover det ser jeg ikke andre endringer enn at det selvsagt er konkurranse på pris.

- Angrer dere på langdistanse-satsingen?

- Nei, men vi fikk mer tekniske utfordringer enn vi hadde forutsett. Bant annet kunne ingen forutse batteriproblemene på de nye flyene som skapte mye av forsinkelsene, og vi forutså heller ikke alle de tekniske utfordringene og barnesykdommene på Dreamlinerne.

- Har dere fått bukt med problemene og fått kontroll på situasjonen nå?

- Vi har jobbet på mange områder og fått bukt med mye. Eksempelvis har vi tatt tak i interne rutiner som skal gjøre at kundene får informasjon når de er langt hjemmefra. Å informere passasjerer i Skandinavia er noe helt annet enn til noen som sitter langt unne Norge og har skrudd av data-roamingen, for eksempel. Nå får vi stadig nye fly inn i flåten og gjør flyoperasjonen stadig mer robust.

«Kjosfast»
Å stå i en mediestorm som Norwegian har vært i det siste året, er sikkert en påkjenning.

- Det er jo en del av jobben, og de forholdene som fører til at kundene klager, er forhold som jeg kun indirekte kan påvirke. Men selvsagt; vi forsøker å være tilgjengelige for media. Utfordringen er litt dette at ikke alle norske medier har forstått at Norwegian er blitt et internasjonalt selskap, og hva det medfører av prioriteringer.

Blant annet oppfant den profilerte kommunikasjonsrådgiveren Rune Brynhildsen begrepet «Kjosfast» etter å ha blitt sterkt forsinket på en flyvning fra Bangkok til Oslo ved nyttår.

Anne-Sissel Skånvik har stor forståelse for at noen som sitter fast et sted – uansett hvilket flyselskap de bruker – har behov for informasjon.

- Har vi passasjerer sittende fast et sted, kan vi selvsagt jobbe internt for å styrke informasjonsrutinene, noe vi selvsagt har gjort, men jeg kan ikke styre de operative delene direkte, så mye av dette er ute av mine hender, sier hun. Det aller viktigste er å få flyene til å gå på rute og ta godt vare på passasjerene når de ikke gjør det. Det er et felles ansvar i hele selskapsledelsen.

Fakta om RepTrak:

  • RepTrak er et forskningsbasert analyseverktøy utviklet av Reputation Institute, som brukes over hele verden. Listen over Norges 50 mest synlige virksomheter er basert på en nominering gjennomført i november 2013.
  • Et representativt utvalg nordmenn ble bedt om å åpent oppgi to virksomheter de mener har et godt omdømme og to virksomheter de mener har et dårlig omdømme. Deretter ble de 50 virksomhetene som var nevnt oftest, positivt eller negativt, listet opp. Omdømmet til disse 50 er deretter analysert basert på 11.732 vurderinger fra 6487 nordmenn i en niukers-periode i januar – mars 2014.
  • Det er 11. gang undersøkelsen gjennomføres i Norge.

Dreamliner ble mareritt