– Gjør vi nok for å markedsføre norsk fisk, fiskeriminister Elisabeth Aspaker?
– Ja. Jeg mener vi har kommet veldig godt ut av startboksen i Norge i motsetning til mange andre land, Samarbeidet med sjømatrådet er jo helt unik ved at hele næringen betaler en liten avgift inn i en felleskasse og så planlegger man ut i fra det hva som skal være årets kampanjer og aktiviteter, pluss at det muliggjør tilstedeværelse i nøkkelland som er viktige for norsk eksport. I tillegg går regjeringen inn med ti av de rundt 400 millioner kronene til markedsføringen av norsk fisk. Men jeg tror det er viktig at det er næringen som bærer hovedansvaret for å markedsføre sine egne produkter.
– Tommelfingerregelen sier at 5-10 prosent av omsetningen skal gå til markedsføring. Hvordan kan et nivå på 0,75 prosent være godt nok?
– Det kan man alltid stille spørsmål om. Men husk på at det går enorme mengder fisk ut av landet, og den knappe prosenten blir til et stort beløp. Men det er alltid en jobb å gjøre i forhold til å vinne nye markeder - samtidig med at det hele tiden er en diskusjon i sjømatrådet om det går an å gjøre mer på hjemmebane. For det er jo sånn at hvis fem millioner nordmenn kan være gode ambassadører for norsk fisk hjemme, kan vi også være det når vi er ute og reiser.
– Regjeringen vil med andre ord ikke endre ordningen rundt Norges Sjømatråd?
– Vi har en dialog med næringen om hva som er det rette nivået på avgiften. Så skal vi også evaluere Norges Sjømatråd for å se på erfaringene vi har med den måten rådet har fungert på. Vi må hele tiden være åpne på at ting kan endres, men i utgangspunktet ser vi at vi lykkes godt med norsk fisk.
– Markedsutviklingen i Brasil bekymrer Sjømatrådet?
– Det er en tilbakemelding til norsk fiskerinæring om at vi må klare å avkode markedet og finne ut hva det er markedet vil ha. Vil markedet ha produkter som er litt mer ferdig og mer utvanna, må vi se på om de produktene vi sender ut - enten det er til Brasil eller andre markeder - er godt nok markedstilpasset. Det er en løpende vurdering man må gjøre.
– Med hvilke tiltak vil den norske regjeringen møte konkurransen fra nye fiskenasjoner som Kina og Portugal?
– Vi har en strategi der vi skal se på hvordan vi skal bruke nettverket vårt av utenlandsstasjoner og ambassader mer aktivt for å selge norsk fisk. Vi politikere kan også være med å promotere norsk fisk når vi er ute og møter kollegaer, samtidig med at vi hele tiden må tenke nye produkter og hvordan vinne nye markeder. Her må det bare jobbes. 95 prosent av all fisk som produseres her i Norge, skal ut av landet og da er det livsviktig både å forstå og greie å betjene markedene der ute på en god måte.
– Er norsk fisk på høyde med italiensk parmaskinke og fransk champagne?
– Ja, det er det absolutt. Norsk fisk har utrolig god kvalitet, og når du er ute og reiser, blir du fort kjempestolt over hvordan sjømaten vår blir presentert.