NoA-veksten bremser kraftig opp - har kuttet 100 årsverk

- Det ble en stor omstilling for oss, sier gründer Thomas Høgebøl.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

The North Alliance (NoA) har lagt bak seg flere år med kraftig vekst, men i 2023 flatet veksten ut. Den samlede omsetningen i den nordiske byrågruppen vokste med 2,1 prosent til 2,7 milliarder kroner, mens nettoomsetningen (tilsvarende byråinntekt, red. anm.) vokste med 3,4 prosent til nærmere 1,8 milliarder kroner.

- Det er ikke noen tvil om at det ble et utfordrende år også for oss. Vi er et speilbilde av det som skjer i næringslivet. Når nordiske og europeiske virksomheter får det tøffere, så får vi det tøffere. Vi nyter godt av å ha flere kompetanseområder som vi kan skalere opp og ned avhengig av kundebehovet, sier gründer og styreleder Thomas Høgebøl

Driftsresultatet, justert for éngangskostnader, endte på 213 millioner kroner, og det utgjør en nedgang på 28 prosent fra 2022. Driftsresultatet inkludert avskrivninger, anskaffelseskostnader og restruktureringskostnader var et underskudd på 56,9 millioner kroner.

I 2022 økte NoA antall ansatte med over 200, men i fjor snudde fokuset til nedbemanning.

- Vi hadde en voldsom vekst ut av covid hvor det var stor etterspørsel og vi rekrutterte mange mennesker. Vi hadde en for stor stab ut av 2022 og inn i 2023 da markedet kjølte seg kraftig ned. Da ble det en stor omstilling for oss, sier Høgebøl.

NoA ble etablert i 2014. Forretningsideen har hele tiden vært å koble kreativitet med teknologi for på den måten skape vekst for kundene. I dag består NoA av 19 selskaper i fem land, inkludert prisvinnende reklamebyråer som Anorak, &Co og Åkestam Holst, og teknologiselskaper som NoA Ignite, Scienta og Unfold.

Her kan du lese mer om konsernets norske regnskap: Resultatfall for NoA i Norge: - Har vært et utfordrende år

Har kuttet 100 årsverk

Totalt har NoA redusert bemanningen med ti prosent, eller rundt 100 årsverk, i løpet av året. Kuttene skal ha skjedd jevnt fordelt i Norden, og spesielt innenfor teknologi, der NoA har mesteparten av omsetningen sin. 

- Vi er betydelig større på teknologi enn på kommunikasjon, så det blir relativt sett større justeringer på teknologisiden.

Kuttene kommer ikke umiddelbart til syne i regnskapstallene, som viser en kostnadsvekst på 150 millioner kroner i fjor, hvor rundt 100 millioner kroner er økte lønnskostnader.

- Det er relatert til rekrutteringen i 2022 som vi tok med oss inn i 2023. Det tar tid og penger og justere kapasiteten og det fikk ikke store effekter på kostnadsbasen i 2023. Den har har vært på en fallende kurve og vi er på et lavere kostnadsnivå inn i 2024.

Selv om NoA-toppene øyner en bedring i markedet, har det ikke skjedd noen dramatisk endring så langt i år.

- Rentenedsettelsene lar vente på seg og vekstinitiativene til selskapene vil ta lengre tid. Når flere aktører fokuserer på å øke marginene sine, så påvirker det spendingen på selskaper som NoA, men vi opplever at vi relativt sett tar markedsandeler i et tøft marked. Vi mener at vi med vår posisjon vil være godt posisjonert for vekst når markedet tar seg opp.

Her kan du se resultatene til NoA i 2023. Tall i MNOK.Har mistet en tredjedel av driftsresultatet

NoA 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 2.701 2.646 + 2,1
Nettoomsetning* 1.760 1.702 + 3,4
Driftsresultat (EBITDA) 122 187 - 35

* NoA opererer ikke med byråinntekt, men med nettoomsetning.

- Flere selskaper er i spill

NoA valgte tidligere i år å ta opp et lån i obligasjonsmarkedet på 850 millioner kroner. Det er snakk om en refinansiering av et tradisjonelt banklån og kredittfond. Dette er et grep NoA også tidligere har benyttet seg av ifølge Høgebøl. 

- Det er vanlig at man innen private equity jobber med optimalisering av egenkapital og gjeld. Fordelen med et obligasjonslån er at du lettere kan øke det når du ønsker å gjøre oppkjøp. 

- Betyr det at store oppkjøp er nært forestående? 

- Ikke nært forestående, men det er definitivt en del av planen. Vi har kjøpt over 20 virksomheter siden vi startet for ti år siden. Min jobb er primært å følge med på hvilke selskaper som kan passe inn i NoA med tanke på behovet i markedet.

- Hvordan er markedet for oppkjøp nå? 

- Det er noe mer aktivitet enn det har vært de siste 18 månedene med flere selskaper som er i spill. Det er flere strukturerte prosesser der selskaper tar inn rådgivere og har budgivningsrunder. Det er et positivt tegn. Det betyr at selskapene opplever et noe mer positivt marked. 

- Hva er det NoA trenger fremover av ny virksomhet? 

- Vi er store på teknologi i Norge i forhold til hva vi er i Danmark, Sverige og Finland. Det er ulike måter å løse det på. Det andre er at vi vurderer når tiden er inne for å gå inn i et nytt marked i Europa. Det er lite aktuelt for oss å bruke mye tid og ressurser på oppkjøp i nye markeder nå, men når tiden er inne så vet vi hva vi skal se etter. Det blir nok litt større virksomheter utenfor Norden og mer tillegg til eksisterende virksomheter i Norden. 

- Ifølge våre kilder var NoA på et tidspunkt involvert i samtaler om å kjøpe Try. Var det en tapt mulighet at dere ikke lyktes? 

- Det går masse rykter rundt både Try og oss og andre. I Sverige måtte vi dementere rykter om at et fond var kommet langt i å kjøpe oss. Jeg har ikke noe å si om det, annet enn at vi snakker med ulike aktører fra tid til annen. Det har aldri vært noen konkrete planer relatert til Try. 

- Et sånt kjøp ville ha endret NoA ganske vesentlig i Norge? 

- Det er bare spekulasjoner. Ved fremtidige oppkjøp er behovene større utenfor Norge. 

- Kan være en eier i lang tid

Thomas Høgebøl etablerte NoA i 2014 med det nordiske investeringsfondet Capman i ryggen. I 2018 solgte Capman seg ut og investeringsfondet Norvestor kom inn på eiersiden.

- Hva slags signaler har dere fått fra Norvestor om hvor lenge de vil være med?

- Noen fond må realisere investeringen etter noen år, men Norvestor er veldig fleksible og kan være en eier av NoA i lang tid. Vårt fokus er å bygge et best mulig NoA, og så håndterer vi interessen som måtte komme. Om Norvestor får inn noen ved siden av seg eller om de går helt ut, er avhengig av hvordan timingen er i markedet. Det er ingen konkrete planer vi må forholde oss til. 

- Er planen fremdeles å gå på børs? 

- Vi har aldri sagt at vi vurderer en børsintroduksjon. Det vi har sagt at jo bedre vi gjør det, jo mer attraktive er vi for ulike løsninger, men det har aldri vært kommunisert ut at fra oss at vi har eller har hatt som mål å ende opp på børs.

NoA-veksten bremser kraftig opp - har kuttet 100 årsverk