TikTok truer NRK og TV 2 som «nyhetskanal»: - Vanvittig vanskelig

- Vi vil heller provosere og engasjere enn å være irrelevante, sier redaksjonslederen i TV 2s ung-satsing, Hub2.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Det er mange kriterier mediehusene må oppfylle hvis de skal de nå ut med nyheter til de unge. Ferske funn fra Kantar-undersøkelsen «Medietrender Ung», viser at målgruppen vil ha nyhetene presentert på «en kjapp, grundig og oversiktlig måte.»

- Det er vanvittig vanskelig fordi de vil ha litt av alt. Det skal være kort, men samtidig dypt, balansert og tydelig, sier redaksjonsleder i Hub2, Karen Anna Kleppe, under Kantars Medietrender Ung-presentasjon torsdag.

Viktigheten av sosiale medier som kilde til nyheter skiller de unge fra resten av befolkningen, konkluderer Kantar Media. I undersøkelsen «Medietrender Ung» viser at sosiale medier er den nest viktigste kilden til nyheter i målgruppen 15-19 år. Hele 71 prosent oppgir at de «er enig i at sosiale medier er den viktigste kilden til nyheter», noe som er syv prosentpoeng mer enn alternativet «nettaviser». «Internett» troner øverst med 78 prosent.

- Hvorfor går de unge til sosiale medier for å finne nyheter?

- Det spørs om det er de som går på sosiale medier for å finne nyheter, eller om det er nyhetene som finner dem på sosiale medier. Det er på sosiale medier denne aldersgruppen her, så da må nyhetene dit, sier Jonas Østnes, konsulent i Kantar Media.

Resultatene skiller seg betydelig kun fra den neste målgruppen på aldersstigen, målgruppen 20-24 år. Denne målgruppen oppgir at nettaviser er den viktigste kilden til nyheter, etter internett. 75 prosent i denne målgruppen oppgir nettaviser som viktigste kilde til nyheter, etterfulgt av sosiale medier på 59 prosent.

- Det ligger nok ikke like naturlig for den aller yngste målgruppen å gå inn på redaktørstyrte medier. Det er ikke i deres vaner, sier Østnes.

Treffer på TikTok

Særlig TikTok har posisjonert seg til å bli de unges foretrukne kilde til nyheter. 46 prosent i aldersgruppen 15-19 år oppgir å bruke TikTok til å oppdatere seg på nyheter, noe som er åtte prosent foran Snapchat, og hele 20 prosent foran Facebook.

- Hvorfor treffer TikTok så bra?

- Det er enormt mange i denne aldersgruppen der, samtidig er mange av de redaktørstyrte mediene der også, kanskje med unntak av NRK, sier Østnes.

Han forteller videre at selv om mediene treffer ungdommen godt på sosiale medier, så sliter de med å konvertere ungdommen over til sine egne plattformer.

- Mediene legger ofte med lenke til nyhetssakene i bioen på de sosiale mediene, men det er svært få som trykker på disse lenkene. De er prisgitt de globale aktørene, selv om de ikke ønsker det. De sliter med å konvertere dem over, men treffer bra der de er, legger han til.

- Hvordan tror du utviklingen vil være over tid?

- Jeg antar at det vil holde seg stabilt, men det blir spennende å se om de som er 15 år nå tar med seg vanene når de blir eldre, eller om de går over til redaktørstyrte medier, sier Østnes.

Holder seg oppdatert:

I aldersgruppen 15-24 år er det hele 46 prosent som oppgir at de bruker TikTok for å oppdatere seg på nyheter. Det er særlig de mellom 15-19 år som bruker plattformen daglig. Foto: Kantar Media

- En utfordring

Hub2 er TV 2s ung-satsing og har et mål om å drive innovasjon inn mot TV2.no, for nå ut til nye målgrupper – med særlig vekt på de unge.

- Vi har to sekunder til å fange oppmerksomheten deres, så vi bruker mye tid på anslaget. Vi opplever at de unge kan være interessert i alle slags nyheter og all slags tematikk, så det handler om hvordan vi formidler nyhetene til dem, sier redaksjonsleder Kleppe.

Det krever mye planlegging for å lage innhold som skaper oppmerksomhet.

- For å treffe de unge krever det at vi bruker mer tid på manus, oppbygging og det visuelle. Alt handler om hvordan nyheter blir presentert og dette er noe vi jobber mye med.

Kleppe sier det TV 2 blir mest kritisert for av de unge, er at målgruppen sliter med at de er objektive.

- De forventer at vi skal ta plass i debatten og at vi skal oppgi hvilken side vi står på. De godtar ikke at vi står i midten og skal være objektive. Og det er oppriktig en utfordring for oss.

Ung-satsingen Hub2, har bidratt til bedre kontakt med de unge.

- Før Hub2 gikk vi nærmest fra å ikke ha noen som jobbet målrettet mot den yngste målgruppen og én som jobbet med sosiale medier, til å være ni personer som jobber dedikert inn mot den unge målgruppen. Vi har egne sosiale medier-reportere og vi opplever at vi i mye større grad er til stede i de unges hverdag. Nå har vi mye mer innsikt om brukerne og hva de forventer slik at vi kan tilpasse oss.

Ifølge Kantar Media var TV 2 (16 prosent) den tredje største nyhetsnettsiden i første kvartal - kun slått av VG (29 prosent) og NRK (20 prosent). TV 2 s daglige dekning digital var på 16 prosent - noe som er en liten tilbakegang.

- Heller provosere enn å være irrelevante

TV 2 har satset spesielt på TikTok og Snapchat i kampen om å trekke de unges nyhetsvaner inn til TV2.no.

- Vi har lagt et ekstra trykk på TikTok ettersom det er en plattform de unge bruker mye og et sted der vi kan ha direkte kontakt med brukerne, men det er en dårlig brukerreise fra TikTok, så Snapchat er minst like viktig for oss. Det genereres mye trafikk inn til TV2.no fra Snapchat.

Tall fra Kantar viser at TikTok er en viktig kilde til nyheter for unge mellom 15 og 19 år. TV 2 har for tiden 180.000 følgere på TikTok, og TV 2 Nyheter nærmer seg 14.000 følgere på Snapchat.

- Det var mye debatt om vi skulle satse på TikTok med tanke på omdømmebygging, men det er en langsiktig strategi for oss å være til stede der de unge er slik at vi blir kjent med dem, og er i hodene deres etter hvert som de blir eldre. Vi mener også at vi bør være der som en allmennkringkaster og redaktørstyrt media.

Nyhetsklippene til TV 2 har blitt en del av kanalens signatur og bidrar til at følgerskaren stadig vokser.

- Vi prøver å ha glimt i øyet og humor der vi kan. Noen kan sikkert tenke at vi blir litt for tøysete noen ganger, men vi ser at denne tilnærmingen fungerer veldig bra. Vi vil heller provosere og engasjere enn å være irrelevante. Mange klipp får mye oppmerksomhet og vi har hatt noen som har resultert i mange nye følgere, forteller hun.

 

TikTok truer NRK og TV 2 som «nyhetskanal»: - Vanvittig vanskelig