Prior avslører «mørk hemmelighet» i ny kampanje: - Må tørre å prate om utfordringene

Prior har funnet en ny og mer etisk måte å produsere egg på, men nyheten byr på en kommunikasjonsfaglig utfordring.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Verpehøns brukes ikke til kjøttproduksjon og ettersom haner ikke kan legge egg, har millioner av hanekyllinger blitt avlivet hvert eneste år i Norge. Denne dystre statistikken vil Prior sette en stopper for og med hjelp av ny teknologi kan de nå plukke ut hanekylling-eggene etter de er befruktet.

Det vil de fortelle om i en ny og litt annerledes reklamekampanje som har fått navnet «Hanen eller egget?».

- Bakteppet for kampanjen er at Prior er i gang med en ny og mer etisk måte å produsere egg på. Selv om dette er en gledelig nyhet, innebærer det også at vi må snakke om det vi går bort ifra, noe som er en mindre hyggelig og relativt ukjent historie. På toppen av dette skal vi formidle avansert teknologi og en komplisert verdikjede, så det å skape god og forståelig kommunikasjon har ikke vært rett frem, sier Ingrid Ree Wiig, leder merkevare i Nortura.

- Det er sikkert ikke alle som visste at hanekyllinger av verpehøns har blitt avlivet, hvorfor mener dere at det likevel er viktig å fortelle om det?

- Vi har selvfølgelig gjort vurderinger rundt om dette skal løftes så tydelig i massekommunikasjon, men vi ønsker å være åpne om vår matproduksjon, og da må vi også tørre å prate om utfordringene. Vi har lenge fulgt med på utviklingen av denne teknologien, og hatt som mål å ta dette i bruk så fort teknologien er robust nok. Nå er vi endelig der og det er klart vi ønsker å fortelle om dette.

- Ideen måtte være enkel å dekode

Det er reklamebyrået WAL og mediebyrået Publicis Starcom som har bistått Prior i utviklingen av kampanjen.

- Vi har hatt et tett samarbeid med både Starcom og WAL i utarbeidelsen av denne kampanjen. Vi har nok gått litt flere runder på ideer og planer enn det som er normalt, men heldigvis har vi gode og forståelsesfulle samarbeidspartnere som alle har stått på for å få denne kampanjen på lufta nå før ferien, sier Wiig.

Hos WAL er det rådgiver Sigmund Malkenes og det kreative teamet Simen Ødemotland Instefjord og Kristian Haukland som uttaler seg.

- Med så kompleks og vanskelig tematikk, skjønte vi tidlig at ideen måtte være enkel å dekode, samtidig som forklaringen ikke er det. «Hanen eller egget?» er et konsept som oppsummerer hele budskapet med en liten tvist på et velkjent dilemma. Med en ekte Prior-bonde og regi og animasjon fra Babusjka landet vi på en kampanje som forhåpentligvis både opplyser om et viktig tema, og får frem at dette er en god nyhet, sier de.

Reklamefilmen som slippes har to ulike avslutninger.

- Etter ganske mange versjoner av manus, satt vi igjen med to versjoner som vi helt ærlig ikke klarte å bestemme oss for – samtidig synes vi de gjør jobben på hver sin måte. Den ene får et varmere uttrykk med «slik skånes hanekyllingene», mens den andre forteller noe vi selvsagt er veldig stolte av, nemlig at vi er først i Norden med dette, sier Wiig.

Under kan du se reklamefilmen. Her er filmen med en alternativ slutt.

- Håper folk setter pris på at vi er åpne

- Er dere også forberedt på negative reaksjoner?

- Vi er forberedt på at det kan komme reaksjoner på tidligere praksis, men håper likevel at folk flest setter pris på at vi er åpne om dette og at vi nå avslutter denne praksisen. Vi er de første i Norden og blant de første i verden, og kommer til å dele kunnskap og erfaring med resten av bransjen, slik at dette så raskt som mulig kan bli den eneste standarden for produksjon av egg – da må vi også tørre å løfte problemstillingen.

Prior lover at den nye produksjonsformen vil gjelde alle egg innen utgangen av 2025.

- Hvorfor setter på kampanjen nå og ikke om ett år?

- Allerede i sommer vil opp mot halvparten av alle Prior-egg komme fra den nye produksjonsformen. Selv om vi ikke er helt i mål, er dette allerede en tilleggsverdi for eggene våre.

Skal snakke mer om bærekraft

Dette markerer startskuddet for en større satsing på bærekraftskommunikasjon ifølge Lise Kjær Kristoffersen, markedsdirektør i Nortura.

- Prior har en stolt historikk der vi har jobbet med forbedringer i norsk egg og kyllingproduksjon i mange tiår gjennom dyrevelferdsprogrammer og tiltak som senere har blitt bransjestandard. Men selv om vi gjør mye, har vi ikke snakket så høyt om det på merkevarenivå – i hvert fall ikke gjennom reklamekampanjer, sier hun.

- Denne kampanjen markerer derfor starten på en tydeligere linje fra Prior på bærekraftskommunikasjon, hvor vi blant annet skal bygge ut vårt pay off «alltid godt» til å romme mer enn bare smak. Prior tilbyr gode og sunne måltidsopplevelser, men også så mye mer – det må vi nå ut med i større grad enn vi gjør i dag.

 

Prior avslører «mørk hemmelighet» i ny kampanje: - Må tørre å prate om utfordringene