Mediehusene heiser Pride-flagget: - Ikke en politisk markering

NRK, Schibsted og TV 2 markerer alle Pride med flagg, både utenfor, og innenfor, mediehusenes vegger.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Juni er Pride-måneden, og 29. juni er selve Pride-dagen, i hvert fall for Oslos vedkommende. Da er det duket for den store paraden gjennom Oslos gater hvor en rekke aktører og sivile stiller fargerikt til start i Pride-farger inspirert av regnbuens mangfoldighet.

Også ved NRK-huset på Marienlyst vil de forbipasserende se mer enn kun de blå NRK-flaggene med hvit skrift. Statskanalen skal nemlig heise regnbueflagget for tredje året på rad.

Organisasjonsdirektør i NRK, Olav Hypher, forteller til Kampanje at det er viktig for dem å flagge for Pride for feire mangfoldet.

- Vi som allmenkringkaster skal speile den norske befolkningen i både innhold og egen organisasjon. Da er det naturlig at vi anerkjenner dette som en viktig markering, sier Hypher.

Les også: Wolt heiser regnbueflagget i Norge – men i andre land fires det ned

- Har et naturlig skille mellom deltaker og journalist

- Mange oppfatter Pride som politisk, er dette en politisk markering fra NRK?

- Nei, svarer Hypher.

Han understreker at markeringen utelukkende handler om menneskerettighetene knytte til Pride, som blant annet handler om at alle mennesker har de samme rettighetene, og ikke utsettes for diskriminering.

- For oss handler dette om å anerkjenne en universell menneskerettighet, ikke om å ta stilling til ulike politiske standpunkter.

Selv om Pride og Pride-paraden er noe alle landets medier vier oppmerksomhet, forsikrer Hypher at det ikke er noen interessekonflikter og at «NRK har gode rutiner for å sikre redaksjonell uavhengighet.»  

- Når NRK velger å flagge på Pride, betyr det at NRK-journalister som går i Pride-tog også kan dekke Pride?

- Vi har et naturlig skille mellom å være deltaker og journalist som også gjelder i dette tilfellet. Man kan ikke delta i et arrangement samtidig som man skal dekke det journalistisk, forteller Hypher.

Også TV 2 og Schibsted markerer

Selv om TV 2 ikke har flaggstang på utsiden av sine kontorer, forteller Lene Eltvik Vindfeld, organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, at de flagger på innsiden av sine lokaler.

- Vi har prideflagg i lokalene våre gjennom hele juni, og vi har arrangementer som hever forståelse og kompetanse innenfor mangfold og inkludering. Det er viktig for oss at alle føler tilhørighet og trygghet i TV 2, sier hun til Kampanje.

Bjørn-Martin Bache Nordby, kommunikasjonssjef i Schibsted Media, forteller at Schibsted feirer Pride hele måneden på alle lokasjoner, og at en del av merkeringen innebærer flagging.

- Det har vært ulike aktiviteter på samtlige kontor som huser alle 6.500 ansatte på tvers av media og markedsplassene – i Polen, Finland, Danmark, Sverige og Norge. Og som del av markeringen har det både vært flagg og store bannere enten utenfor eller ved ankomst til kontorene, sier Bache Nordby.

Han oppgir at grunnen er fordi de skal være en arbeidsplass hvor alle skal føle seg verdsatt og inkludert.

- Så har vi som kjent en stor andel redaksjonelt ansatte som må ivareta sin objektivitet og være særlig oppmerksomme på hvordan de handler og uttrykker seg i offentligheten, blant annet knyttet til ulike markeringer. De forholder seg til de etiske retningslinjene til mediehuset de tilhører. Derfor er det også helt opp til den enkelte om de vil ta del i Pride-aktivitetene i regi av Schibsted Media, sier Bache Nordby. 

Mediehusene heiser Pride-flagget: - Ikke en politisk markering