NRK-kommentatorer skaper mediehistorie under fotball-EM: - På høy tid at det skjer

Hvis du velger å følge kveldens EM-kamp mellom Portugal og Tsjekkia på NRK Radio, vil du være vitne til et historisk øyeblikk.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I kveld spiller Cristiano Ronaldo og hans Portugal mot Tsjekkia i Europamesterskapet i fotball som for øyeblikket går av stabelen i Tyskland. Kampen blir sendt på fjernsyn hos TV 2, mens NRK skal kommentere kampen på radio. Den oppgaven har statskanalen gitt til kommentator Nora Johnsen (24) og ekspert Ingrid Kvernvolden (26). Dermed er det også duket for en historisk milepæl, ettersom det blir det første gang en kommentatorduo bestående av to kvinner skal kommentere en fotballkamp på NRKs flater.

- Vi har jobbet aktivt med å rekruttere kvinnelige fotballkommentatorer, og lyktes med å få inn Nora for ikke lenge siden, mens Ingrid har vært med oss en liten stund som ekspert nå. Vi er veldig fornøyde med at de skal kommentere sammen, sier sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt.

Når Kampanje tar kontakt med kommentatorduoen er verken Johnsen eller Kvernvolden klare over det historiske øyeblikket de står overfor.

- Det er morsomt, sier Kvernvolden.

- Hvilke tanker gjør du deg om det?

- For det første er det på høy tid, men jeg føler meg samtidig veldig privilegert som får lov til å jobbe med, og kommentere fotball, fortsetter hun.

- Jeg tenker at vi må gjøre den jobben vi pleier å gjøre. Det blir ikke noe annerledes, men det er på høy tid at det skjer, legger Johnsen til.

Morgendagens kamp blir etter alt å dømme ikke bare NRKs første kamp med to kvinnelige fotballkommentatorer, men medie-Norges første kamp. Kampanje har vært i kontakt med TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen som forteller at de har hatt konstellasjoner med fem av seks kvinner innvolvert i en landskamp, men aldri et rent kommentatorpar.

Superstjerne:

Kvernvolden og Johnsen skal kommentere Cristiano Ronaldos første kamp i hans sjette EM. Foto: NTB.

- Ble frelst fra første stund

Johnsen kommenterte sin første kamp for NRK så sent som i mai. Da kom hun inn i NRKs kommentator-team med over tre års erfaring fra kommentatorbua til Amedia og lokalavisen Oppland Arbeiderblad.

- Jeg fikk spørsmål om jeg ville prøve meg som kommentator for lokalavisen og ble frelst fra første stund, sier Johnsen.

- Hvordan har den første tiden i NRK vært?

- Det har vært veldig gøy. Det er morsomt å jobbe med flinke folk i NRK, i tillegg har det vært en variert fotballmeny med U17-mesterskap for kvinner, Toppserien og cup, forklarer Johnsen.

- Det er fremdeles mange menn i fotballstudioer og på kommentatorplass. Hvilke tanker gjør du deg om det?

- Jeg synes det har blitt mye bedre enn hva det var. Det er mange dyktige kvinner i studioer, ekspertroller og i programlederroller, og mange kvinner som har vært inne og tråkket opp stien for blant annet meg og de som kommer etter.

- Med kampen i kveld - håper du selv å kunne sette noen spor?

- Uten å legge for mye fokus på akkurat meg og Ingrid så håper jeg at jenter som vokser opp i dag tenker at det er helt naturlig at også de kan bli fotballkommentatorer. Det er viktig for å få med alle de lidenskapelige og dyktige folkene i fremtiden, og ikke bare halvparten av dem.

- Fra «gærne side ta Mjøsa»

Kvernvolden har vært tilknyttet NRK som fotballekspert i om lag halvannet år. Hun har selv spilt i Toppserien, men måtte i fjor legge fotballskoene på hylla for godt som følge av skader.

I løpet av tiden sin i NRK har Kvernvolden figurert i både studiosendinger og på kommentatorplass. I kveld trår hun imidlertid inn i kommentatorbua med en kvinne for første gang.

- Det er klart at det blir gøy at to damer skal kommentere herrefotball. Samtidig skal det sies at jeg har trivdes godt med å kommentere sammen med herrer så langt. Vi har veldig dyktige kommentatorer i NRK, sier Kvernvolden.

- Skulle du ønske at denne kampen gikk på TV?

- Jeg synes begge deler er gøy, både radio og TV, så personlig tenker jeg ikke så mye på det. Det er mange som lytter på radio også, og man må gjøre sitt aller beste uansett.

- Håper du å sette noen spor gjennom denne kampen?

- Jeg håper at man ser at kvinner som kommenterer herrefotball funker bra, og at man kan få en større miks. Kvinner som kommenterer herrefotball, herrer som kommenterer kvinnefotball, og omvendt.

I tillegg til at både Kvernvolden og Johnsen er unge kvinner i 20-åra, strekker likhetene seg lenger enn kjønn og alder. 

- Vi er begge også fra Innlandet. Jeg er fra Brummundalen, mens Nora er fra «gærne side ta Mjøsa», så det hender at vi smeller til med noen dialektord, sier Kvernvolden lattermildt.

- På høy tid

Sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt er helt enig i at det er på høy tid at et tospann bestående av to kvinner skal kommentere en fotballkamp.

- Hvorfor har det ikke skjedd tidligere? Går det på rekruttering?

- Det er nok litt det, men fotball har historisk sett vært en mannsbastion. Heldigvis er det i ferd med å endre seg nå, sier Olsen Langfeldt.

Fotballsjef i NRK, Mads Håby, forteller at både Johnsen og Kvernvolden har levert godt på kommentatorplass og at det er helt naturlig at de er en del av NRKs EM-team.

- Er de egentlig tilknyttet kampene i Toppserien?

- De er med på alt på fotball, da er det naturlig at de er med på EM-prosjektet også. Nora begynte for en måneds tid siden og har kommentert U-mesterskap for herrer, cup og Toppserien. Nå skal hun også kommentere EM, sier Håby.

Duoen Johnsen og Kvernvolden er i førsteomgang satt opp til å kommentere to EM-kamper sammen, begge på radio. Portugal - Tsjekkia på tirsdag, og Polen - Østerrike på fredag. 

- Når får vi en kvinnelig kommentatorduo på TV?

- På lørdag skal disse to kommentere Toppserien-kampen mellom Rosenborg og Vålerenga, den kampen går på TV. Du skal overhodet ikke se bort ifra at de blir å se på flere plattformer på lang sikt. Hva angår EM satser vi tungt på radio med høyt trykk. Det er en viktig satsing for NRK som Nora og Ingrid er en del av, sier Håby.

NRK-kommentatorer skaper mediehistorie under fotball-EM: - På høy tid at det skjer